Roata alegerii: un instrument de disciplină pozitivă
Data publicării:
Roata alegerii este un instrument grozav care nu numai că poate ajuta copiii, ci este util și pentru părinți și profesori. Scopul este de a învăța cum să gestionezi emoțiile mai inteligent.

Roata Alegerii  sau a opțiuniloreste un instrument care sprijină copiii în gestionarea emoțiilor intense, cum ar fi stresul și furia. Se bazează pe tehnicile disciplinei pozitive, o abordare care vizează educarea copiilor într-un mod respectuos.

Mulți părinți folosesc recompense sau pedepse pentru a insufla comportamente copiilor. Cu toate acestea, aceste tactici nu sunt întotdeauna eficiente sau au doar un impact superficial. În schimb, această resursă este o modalitate prin care copiii să devină mai conștienți de ceea ce fac și să-și transmită dezacordurile în mod mai adecvat.

De fapt, un studiu împărtășit prin Nature Human Behavior detaliază că parentingul pozitiv, din care face parte acest instrument, contribuie la o mai mare bunăstare emoțională și fizică a copiilor. Dar ce este mai exact roata alegerilor? Care sunt avantajele sale? Vorbim despre asta în acest articol.

Roata opțiunilor face parte din tehnicile disciplinei pozitive, curent promovat de psihologul Jane Nelsen. Se bazează pe ideea că educația nu trebuie să se bazeze pe pedepse și recompense, ci pe respectul între oameni.

Concret, el subliniază că scopul educației nu este de a corecta comportamentul, ci de a pune copiii în contact cu propriile emoții și cu mediile în care trăiesc. În acest fel cei mici învață să-și rezolve problemele în mod inteligent.

Această abordare se bazează pe ideea că recompensele și pedepsele au două rezultate posibile; rebeliune sau căutare constantă de aprobare. Copiii ajung să renunțe la a fi ceea ce sunt, pe baza acestor stimuli externi.

Ce este roata opțiunilor?

Roata opțiunilor este un instrument pozitiv de disciplină pentru canalizarea emoțiilor precum furia și frustrarea. Face parte din conceptul de „time out pozitiv”. Adică, oprirea în anumite momente pentru a te gândi la cum să acționezi.

Scopul său este de a antrena capacitatea copilului de a gândi înainte de a-și dezvălui furia. De asemenea, să știi cum te poți calma odată ce ești supărat și să înveți modalități de a te simți din nou calm.

Copiii sunt cei care trebuie să identifice și să indice care sunt aceste opțiuni pentru a se calma și a reveni la punctul lor de echilibru. Acest lucru le permite să internalizeze acele soluții. Și deși acest instrument este de obicei aplicat copiilor peste 5 ani, chiar funcționează pentru orice adult.

Cum să o pun în practică?

Primul lucru de făcut este „să te pui în situație”. Găsește un moment în care copilul tău este calm și roagă-l să se gândească la situații care îl fac să se simtă foarte supărat sau anxios. Este o idee bună să începeți exercițiul cu citirea unei povești despre furie.

După identificarea situației specifice, vi se cere să vă gândiți la toate opțiunile posibile pentru a scăpa de furie sau anxietate. Este foarte important să-l lași să vorbească liber și să ții cont de tot ce-ți vine în minte, chiar dacă pare fantezist sau nepractic.

Cu cât copilul are mai multă autonomie în găsirea propriilor soluții, cu atât mai eficientă va fi roata opțiunilor. Odată ce ai lista, urmează să le evaluezi pe fiecare și să le alegi pe cele mai bune.

După aceea, roata este desenată pe carton și împărțită în părți sau întrebări. În fiecare secțiune este scrisă una dintre soluțiile propuse de copil. În continuare, li se cere să le picteze, să deseneze și să le decoreze. Când s-au terminat, se rulează și se lasă într-un loc unde o pot vedea des.

Câteva sfaturi pentru părinți

Cu cât copiii sunt mai implicați în realizarea Roata Opțiunilor, cu atât vor fi mai motivați să o ia în considerare. Rolul părinților este de a ajuta la finalizarea procesului, nu de a-l dirija.

Prin această metodă se poate face față oricărui tip de situație care provoacă furie, stres sau frustrare copiilor. De la conflicte cu un coleg de clasă, până la refuzul de a-ți menține camera ordonată, până la a trăi anxietate.

Este foarte important să nu pierzi din vedere faptul că scopul este de a-l face pe copil să se gândească la el însuși și la comportamentul său și să găsească ieșiri pentru acele emoții care îi provoacă disconfort. Scopul nu este să identifice momentele în care „se comportă greșit” și mijloacele de a o opri.

Roata alegerilor este un instrument care poate fi folosit și cu adolescenții. De fapt, este foarte recomandat ca părinții și profesorii să o aplice pe ei înșiși înainte de a le cere copiilor să o facă. Exemplul autocontrolului este esențial.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: control  copii  educatie  furie  roata alegerilor 

Articole similare


Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel