4 lecții de „modă veche” pe care orice părinte ar trebui să le predea dacă vrea să crească un copil empatic, puternic emoțional și încrezător
Iată ce ar fi bine să eviți:
„De ce ați decis să adoptați? Nu puteați avea copii?”
Citește și Ce își dorește o persoană adoptată ca toată lumea să știe despre adopție
Presupune că decizia de a adopta vine dintr-o problemă de fertilitate, când în realitate pot exista multe motive, de la dorința pură de a oferi un cămin până la situații familiale diverse. Întrebarea poate fi invazivă și jignitoare.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
„Care este copilul vostru adevărat?”
Punerea accentului pe distincția între copil “de-adevăratelea” și unul adoptat poate crea sentimentul că nu sunt tratate în mod egal. O alegere insensibilă și dureroasă.
Un compliment aparent frumos poate transmite ideea că părinții adoptivi fac un gest excepțional sau caritabil, în loc să fie priviți ca părinți obișnuiți.
„Veți primi concediu de maternitate/paternitate?”
Chestiunea concediului e privată și poate sugera că adopția e „mai puțin naturală” sau că părinți adoptivi au nevoie de alte tratamente față de cei biologici.
„Prietenii mei au adoptat și nu a durat atât…”
Vezi și O țară din Europa interzice înregistrarea copiilor născuți prin mamă surogat în străinătate
Compararea proceselor de adopție ignoră faptul că fiecare experiență e unică și poate fi de durată și complexitate diferite. Un comentariu nepotrivit.
„Ați cunoscut familia adevărată?”
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Este o incursiune incorectă în intimitatea procesului de adopție, care poate scoate la iveală suferințe, temeri sau încăi sentimente nerezolvate.
„Ce o să faceți când copilul o să vrea să-și cunoască părinții biologici?”
Citește și Trauma abandonului: urma adâncă din sufletul copiilor adoptați care nu dispare niciodată
Aceasta implică ipoteze despre viitor și ridică întrebări despre “oportunități” dificil de gestionat, fără a ține cont de complexitatea situației emoționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Adopția este o decizie profund...
În anii 2000, anumite prenume...
Ministerul Educației și...
Rezultatele finale ale Evaluării Naționale 2025 au fost...