Lucruri pe care părinții ni le-au spus, dar s-au dovedit a fi minciuni și acum evităm să le spunem copiilor noștri
Data publicării:
Ceea ce părinții le spun copiilor are un impact semnificativ asupra lor. Până la urmă, nu putem uita că ei sunt primii noștri modele și una dintre cele mai importante surse de învățătură despre viață.

Totuși, deși multe dintre aceste sfaturi au fost date cu intenția de a ne motiva, inspira sau ghida, când ajungem la vârsta adultă, descoperim că unele dintre ele nu sunt chiar corecte.

Aceste „lecții de viață” pe care le-am primit de la părinți, chiar dacă erau spuse cu cele mai bune intenții, nu întotdeauna reflectă realitatea. Pe măsură ce creștem și dobândim experiență, începem să realizăm că unele dintre aceste afirmații erau doar mituri sau exagerări.

Citește și Profesor de la NYU: „Patru reguli simple care, dacă sunt respectate de părinți și școli, pot salva sănătatea mintală a copiilor noștri”

De fapt, ceea ce părinții considerau a fi sfaturi valoroase, s-ar putea să nu fie aplicabile în toate situațiile sau în lumea de astăzi.

În acest sens, mulți dintre noi alegem să învățăm din propriile greșeli și să ne ajustăm viziunea asupra unor aspecte ale vieții, evitând, poate, să repetăm aceleași idei pentru copiii noștri.

SURSA FOTO: Freepik.com@cookie_studio

Trebuie să te căsătorești înainte de 30 de ani

Mulți dintre noi am crescut cu ideea că există o vârstă limită pentru a găsi partenerul potrivit și a te căsători. Adesea, ni se spunea că, după 30 de ani, era prea târziu să te stabilești, însă astăzi înțelegem că fiecare persoană are propriul ritm în viață și nu există un termen fix pentru a lua decizii atât de importante.

Când ești adult, nu mai ai responsabilități

Convingerea că, odată ajuns adult, responsabilitățile devin mai ușoare sau grijile dispar, se destramă rapid când te confrunți cu realitățile vieții. A fi adult înseamnă mai multe sarcini, responsabilități și decizii de luat, nu mai puține.

Creșterea personală nu se oprește niciodată, iar adesea descoperim că problemele devin mai complexe pe măsură ce îmbătrânim.

Dacă te străduiești suficient, vei reuși orice

Deși efortul este esențial pentru atingerea unui scop, știm acum că există mulți factori din afacerea noastră pe care nu îi putem controla. Uneori, indiferent cât de mult ne străduim, nu obținem tot ce ne dorim, iar asta nu înseamnă că nu am muncit suficient. 

Dragostea poate face orice

 

Adulții au întotdeauna dreptate

SURSA FOTO: Freepik.com@shurkin_son

Aceasta este una dintre cele mai comune mituri pe care ni le-au transmis părinții. Însă, astăzi știm că a fi adult nu înseamnă a fi infailibil. Toți facem greșeli și este important să le recunoaștem.

În loc să impunem o adevăr absolut, părinții din ziua de azi aleg să fim mai transparenți cu copiii, să le ascultăm punctele de vedere și să le validăm emoțiile.

De asemenea, știm că a cere scuze atunci când greșim este un semn de maturitate.

În loc să urmăm modelele rigide din trecut, astăzi încercăm să cultivăm o relație mai deschisă și onestă cu copiii noștri. Le învățăm să pună întrebări, să fie curioși și să înțeleagă că nu este nimic în neregulă să nu avem toate răspunsurile. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Profesoara Claudia Chiru atrage atenția: „Asta e greșeala foarte mare pe care o fac părinții înainte să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare!” / VIDEO

Când vine la copii Iepurașul de Paște în 2025 și la ce oră? Această tradiție îndrăgită aduce multă bucurie celor mici

Prof. Claudia Chiru: „Eu nu înțeleg de unde întrebarea: «face învățătoarea prea mult, face prea puțin?» E un cerc vicios care se alimentează” / VIDEO

Cea mai eficientă modalitate de a crește un copil de succes, potrivit unui expert: „Își dezvoltă o mentalitate incredibilă, care îi șoptește: «Pot să fac asta»”

pixel