Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”
Data publicării:
Prima săptămână de cursuri după vacanța de Paște va fi una scurtă pentru elevi: doar trei zile de școală. Însă pauza nu ține mult, pentru că imediat după 1 Mai încep Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.

Dacă la clasele a II-a și a IV-a lucrurile rămân neschimbate, pentru elevii de clasa a VI-a apare o noutate importantă: după un deceniu, Ministerul Educației a decis să renunțe la testarea la limba modernă.

Teste adaptate pentru viața reală

În broșurile de lucru pregătite pentru Evaluare, au fost introduse exerciții menite să verifice nu doar cunoștințele teoretice, ci și cât de bine pot copiii să aplice ce au învățat în situații concrete, de zi cu zi.

Se va testa româna, matematica, științele și, pentru cei mai mici, și limba modernă, cel puțin acolo unde nu s-au schimbat regulile.

Evaluarea de la clasa a VI-a rămâne una dintre cele mai importante etape, fiind considerată ultima „repetiție serioasă” înaintea examenului de admitere la liceu. Așa că emoțiile sunt mari și resimțite mai intens de elevi.

Un copil de clasa a VI-a recunoaște, conform Știrile PRO TV: „Așa ceva n-am mai făcut niciodată la școală, sunt foarte simple testele.”

Note în loc de calificative pentru elevii de a VI-a

O altă schimbare importantă: pentru prima dată, elevii de clasa a VI-a vor primi note, nu calificative. Profesorii au ajuns la concluzia că, la vârsta gimnaziului, copiii înțeleg mai bine semnificația notelor decât a calificativelor.

În paralel, a fost eliminată evaluarea la limba modernă, o decizie care a luat prin surprindere cadrele didactice, mai ales că era singura testare standardizată a competențelor lingvistice pe care copiii o aveau în 13 ani de școală.

Crăița Prejoianu, profesor de limba engleză, spune, conform sursei citate: „Ne-a surprins această decizie. Nu ține de noi, dar credem că evaluările periodice sunt necesare.”

Ce pierdem când renunțăm la testarea limbilor străine

Elevii din clasele cu program intensiv de limbi străine lucrează pe texte clasice precum „Mândrie și prejudecată” sau „Portretul lui Dorian Gray”, dar aceștia nu sunt reprezentativi pentru nivelul general de pregătire al generației lor.

Fără testarea de la clasa a VI-a, rămâne un gol important: nu vom mai ști cu exactitate care este nivelul mediu de cunoaștere a limbilor străine în școlile noastre.

Ministerul Educației nu a adus niciun argument științific pentru care a renunțat la singura testare unitară a limbii străine, pe care elevii o aveau în 13 ani de școală. Singurul motiv pe care-l putem bănui e că rezultatele trăgeau în jos scorul evaluării. În loc să lucrăm la performanță, mai bine scăpăm pe probă, spun jurnaliștii citați.​

Un elev atrage atenția: „Nu cred că e o idee bună. Indiferent că învățăm engleză, franceză sau spaniolă, fără limbi străine, oportunitățile de carieră vor fi tot mai puține.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Lucrurile pe care psihologii îi roagă pe părinți și bunici să NU le mai facă. Ce efecte au asupra copiilor

Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

Răsturnare de situație în cazul bebelușului furat de la maternitatea din Bacău: Povestea din spatele întâmplării e revoltătoare, procurorii au aflat detalii tulburătoare

De ce nu ar trebui să fie notate materiile vocaționale în școli. Elvira Deatcu: „Dacă am un copil călcat pe ureche, de ce să-i dai 4 la muzică, dacă nu are ureche muzicală”

pixel