Semnele care arată că bebelușul e pregătit pentru diversificare. Dr. Ioana Stavrositu: „Încă de pe la 4 luni arată interes, dar se interpretează greșit că ar pofti!” / VIDEO
Data publicării:
Întrebările cu privire la momentul potrivit pentru a începe diversificarea alimentației copiilor sunt mereu pe buzele părinților. 

Loredana Iriciuc, moderatoarea emisiunii Părinți Prezenți și redactor-șef ParintisiPitici.ro, a pus în ultima ediție o întrebare relevantă: „Copilul trebuie să stea singur în funduleț, nesusținut, ca să putem începe diversificarea?”

Dr. Ioana Stavrositu, medic specialist în endocrinologie și expert în nutriție, oferă o perspectivă clară: „Ideal este DA! Totuși, 90% dintre copilași, în jurul vârstei de șase luni, când în general se începe diversificarea, pot sta în funduleț nesusținuți. Acum, bineînțeles că peste tot există și excepții. Respectiv dacă poate a fost un copilaș născut prematur sau care are musculatura foarte slab dezvoltată sau chiar un sindrom care duce la o dezvoltare foarte slabă a musculaturii și poate stă în funduleț abia la 10 luni, bineînțeles că nu o să ajungem cu diversificarea la 10 luni”.

Medicul subliniază importanța poziției corecte a copilului în timpul hrănirii.

„Dar, în principiu, preferăm să fie deja menținută această poziție individual, asta pentru a reduce riscul de înec.

Apropo de asta, un lucru la care aș atrage atenția, este că poziția trebuie să fie dreaptă, nu rabatată pe spate. Apropo de scaunele care oferă înclinație la masă, NU avem nevoie! NU dormim la masă, iar riscul de înec este semnificativ mai mare când poziția nu este menținută vertical”, a mai spus dr. Stavrositu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Se apropie diversificarea? Ce să cumperi mai exact pentru a începe această etapă? Dr. Ioana Stavrositu: „Ne trebuie mai puține decât ne așteptăm!” / VIDEO

Dr. Ioana Stavrositu: „Asta ne arată cumva că este pregătit!”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Înainte de a decide să începi diversificarea alimentației bebelușului tău, este important să fii atent la semnele care indică pregătirea acestuia pentru acest pas important. 

„În principiu, încă de pe la vârsta de patru luni, copilul arată interes față de ceea ce se întâmplă la masă, față de alimente, întinde mâna către ele, imită masticația, mișcările de masticație ale îngrijitorilor lui, ale părinților, a celor din jur. Așa se interpretează, din păcate, greșit, că ar pofti, dar el, de fapt, imită mișcările de masticație, salivează în acest în acest timp, dar asta nu înseamnă că poftește. Deci, nu îi oferim mâncare de la patru luni, dar începe să arate interes.

La fel și cu încercatul apucării mâncării din măna părintelui. Nici aici nu înseamnă că e pregătit, gata, din momentul ăsta trebuie să-i dăm, pentru că la 4-5-6 luni când încep și erupțiile dentare, mai dor gingiile, orice întinde mâna și ia.

Dar asta ne arată cumva că este pregătit de a face această mișcare, de a apuca mâncarea și de a o duce la guriță”, a mai precizat dr. Ioana Stavrositu.

Dr. Stavrositu: „Până pe la șase luni poate fi asigurat necesarul de fier de la naștere”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Întrebările legate de momentul potrivit pentru a introduce alimentația solidă în dieta bebelușilor sunt mereu în centrul atenției. Loredana Iriciuc, moderatoarea Părinți Prezenți, a pus punctul pe "i": „Ziceați de patru luni și țin minte că și mamaia mea îmi zicea de că `ia, uite, că vrea, că eu le-am dat la ai mei griș cu lapte de la patru luni și n-au pățit nimic`. De unde vârsta asta de șase luni?”

Dr. Ioana Stavrositu a oferit clarificări importante: 

„În principiu, atunci reușește copilul să își mențină poziția în șezut. Atunci, în principiu, maturarea sistemului digestiv se consideră a fi undeva la o etapă la care poate susține trecerea la alimentație solidă, de la alimentație bazată doar pe lapte.

Și pentru că până pe la șase luni poate fi asigurat necesarul de fier de la naștere, care a fost dat de către mamă către copil pe durata sarcinii. Acest depozit este cumva suficient până în jurul vârstei de șase luni, când începe să apară deficitul, iar atunci trebuie să venim în completare cu alimente și mai ales cu alimente bogate în fier.

Apropo, morcovul, știu, șocant, dar nu conține fier. Deci, alimente bogate în fier, carne, ouă, cât mai diversificată alimentația tocmai pentru a aduce aportul nutrițional de care are nevoie un copilaș pentru dezvoltare în continuare”

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Alimentatie si nutritie

Articole similare


Cele mai noi articole

Sfaturi valoroase pentru a crește un copil curajos

Psihologul David J Bredehoft dezvăluie pașii bazați pe...

Cum să stabilești limite: Un abecedar pentru părinți

Limitele sunt un act de autoîngrijire, nu de egoism.

Lucruri pe care toți bunicii vor ca nepoții lor să le știe

Înțelepciunea unei bunici rămâne cu noi pentru toată...


Top citite
Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Numele de băieți și numele de fete cel mai probabil să fie miliardari, potrivit ChatGPT / FOTO: freepik.com @mandhi

Nume de copii care cel mai probabil o să fie miliardari, potrivit ChatGPT

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

pixel