Topul alimentelor periculoase pentru copii. Atenționarea nutriționiștilor
Sănătatea copiilor este o...
Există o mulțime de echipe de cercetători care se uită la această posibilitate, analizând modul în care dieta mamei în timpul sarcinii, mai ales în ultimul trimestru, ar putea influența preferințele gustative ale viitorului micuț.
Citește și Toxoplasmoza: Alimentele interzise în timpul sarcinii
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Într-un studiu din 2000, desfășurat în Franța, cercetătorii au investigat impactul dietelor mamelor asupra preferințelor gustative ale nou-născuților. Pentru aceasta, au luat în analiză comportamentul a 24 de bebeluși, având mame care au fost împărțite în două grupuri distincte.
Un grup a fost expus la anason, fie prin consumul direct, fie prin băuturi ce conțineau acest condiment, în timp ce celălalt grup a consumat alimente și lichide fără nicio urmă de anason.
Odată ce au venit pe lume, micuții au fost expuși mirosului de anason. Surprinzător, bebelușii a căror mame au consumat acest condiment au arătat un interes sporit pentru miros, în timp ce ceilalți au manifestat o atitudine neutră sau, în unele cazuri, chiar o aversiune.
SURSA FOTO: freepik.com @standret
Un al doilea studiu, desfășurat în Statele Unite la doar un an distanță de primul, a continuat să exploreze legătura dintre dieta mamei și preferințele gustative ale copiilor lor. De data aceasta, cercetătorii au focalizat atenția asupra influenței sucurilor consumate de femei în timpul sarcinii și în perioada de alăptare.
Grupurile de femei însărcinate au fost împărțite în trei categorii distincte. Primul grup a primit suc de morcovi de patru ori pe săptămână în ultimul trimestru de sarcină, iar după naștere, în primele două luni de alăptare, acesta a fost înlocuit cu apă.
Al doilea grup a consumat apă în timpul ultimului trimestru de sarcină și în primele două luni de alăptare, după care au trecut la consumul de suc de morcovi.
Al treilea grup a fost grupul de control, care nu a consumat niciodată suc de morcovi. După întreruperea alăptării, bebelușilor li s-a oferit o cereale neutre, dar cu aromă de morcov pentru a fi testată.
Rezultatele au fost fascinante. Bebelușii expuși la gustul morcovului în timpul sarcinii sau al alăptării au manifestat o reacție mai puțin surprinsă la aroma legumei, iar unora chiar le-a plăcut într-o măsură mai mare decât celor din grupul de control. Aceste constatări adâncesc misterul legat de influența subtilă pe care o poate avea dieta maternă asupra preferințelor gustative ale bebelușilor.
SURSA FOTO: freepik.com @nomadsoul1
Și dacă ar fi vorba despre junk food? O întrebare firească, având în vedere că bebelușii înghit și „respiră” cantități infime de lichid amniotic în timpul sarcinii. Prin urmare, este logic să ne gândim că, dacă acest lichid conține arome sau gusturi din alimentele pe care le consumă mamele lor, micuții sunt mai mult sau mai puțin familiarizați cu acele arome și gusturi încă de la naștere.
În 2013, o echipă de cercetători din Australia a explorat această legătură fascinantă între făt și mamă prin intermediul unor studii pe șobolani. Aceștia au fost hrăniți cu junk food în timpul gestației și mai apoi în perioada de lactație. Observând comportamentul animalelor, cercetătorii au remarcat modul în care căile de recompensă ale creierului au fost activate, atât la adulții șobolanilor, cât și la descendenții lor.
Ceea ce au descoperit a fost intrigant. Bebelușii păreau să devină desensibilizați la junk food, comportându-se ca și cum ar fi fost expuși la acest tip de mâncare de mult timp. S-a sugerat că această desensibilizare ar putea fi legată de obiceiul mamelor lor de a consuma regulat junk food în timpul sarcinii.
Desigur, acest lucru nu înseamnă că dieta mamei va dicta în întregime preferințele gustative ale copilului, dar sugerează că expunerea la anumite alimente poate influența dezvoltarea acestor preferințe. Este o reminiscență a faptului că obiceiurile și expunerea ne pot ajuta să dezvoltăm preferințe gustative. Fascinant, nu-i așa?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sănătatea copiilor este o...
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Fiecare părinte își dorește să...
Pe măsură ce diferențele între...
Carlos González, pediatru...