„Te urăsc, tată!”, „Ești cea mai rea mamă!”. Afirmațiile de la copii care îți pot prăbuși lumea: Cum să reacționezi la aceste situații?
Data publicării:
În viața de părinte, există momente în care copiii pot fi insensibili și pot rosti cuvinte care rănesc profund. Chiar dacă aceste afirmații ascund adesea adevăruri distorsionate, este important să înțelegem că ele nu trebuie luate la propriu. În acest articol, vom explora cum să facem față acestor tipuri de comentarii și cum să ne păstrăm liniștea sufletească în astfel de situații dificile.

Unul dintre cele mai dureroase momente pentru un părinte este atunci când copilul rostește cuvintele „te urăsc” într-un moment de furie sau frustrare. Este natural să te simți distrus de astfel de afirmații, dar merită să ne întrebăm înainte de a suferi în zadar: poate un copil să-și urască părinții pentru un lucru minor? În realitate, aceste cuvinte nu reflectă neapărat sentimentele autentice ale copilului și nici nu ar trebui să fie luate la propriu.

Atunci când copiii cresc, ei încep să își dorească mai multă independență și să își impună voința. În încercarea lor de a-și exprima dorințele, aceștia pot deveni furioși și pot folosi cuvinte dure pentru a-și manifesta frustrarea atunci când primesc un refuz din partea părinților: „te urăsc”, „nu te mai iubesc” sau „ești cel mai rău”.

Este important să înțelegem că aceste comentarii insensibile sunt adesea rezultatul unei neacceptări a gândurilor și sentimentelor lor, și nu neapărat o reflectare a iubirii lor față de noi.

Citește și „Mami, vreau...”, „Tati, uite...”. Copilul îți întrerupe conversațiile? Care sunt motivele din spate și ce să faci: Cele mai bune sfaturi de la psihologi

De ce își exprimă copiii nemulțumirea cu „te urăsc”?

Potrivit experților în domeniul psihologiei, copiii adesea utilizează fraza „te urăsc” fără a înțelege cu adevărat sensul ei real. Această expresie nefericită este folosită de obicei atunci când se simt frustrați, furioși sau supărați. Este important să înțelegem motivele din spatele utilizării acestor cuvinte de către copii și să acționăm în mod corespunzător pentru a preveni repetarea lor în viitor.

Dacă doriți să împiedicați copilul să mai folosească această frază ca un gest de nemulțumire sau dezaprobare, este necesar să evaluați motivele care stau în spatele utilizării sale. Doar prin înțelegerea profundă a acestor motive puteți interveni corespunzător pentru a eradica aceste cuvinte din vocabularul copilului.

„Când copiii au sub șapte ani, ei exprimă aceste cuvinte doar pentru că le-au învățat și pentru că le asociază cu frustrarea, dar nu pentru că le simt”, explică psihologul Carlos Velásquez, care adaugă că este pur și simplu o reacție circumstanțială. Acum, când vine vorba de copii peste opt ani și adolescenți, „te urăsc” are o anumită intenție de a-și exprima respingerea față de ceva. În această perioadă de revoltă, nu le este greu să rostească aceste cuvinte.

Din acest motiv, vârsta micuțului la pronunțarea acestor cuvinte este esențială. Întrucât, dacă este un copil care are peste 8 ani, ar trebui să investighezi ce i se întâmplă printr-o conversație empatică și calmă.

Ce să faci și cum să reacționezi la această situație?

2. -imagine fara descriere- (te-urasc--tata--esti-cea-mai-rea-mama--afirmatiile-de-la-copii-care-iti-pot-prabusi-lumea-cum-sa-reactionezi-la-aceste-situatii-2_27360500.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Nu răspundeți agresiv pentru a evita să intrați într-o ceartă inutilă cu copilul. Confruntarea în aceste cazuri nu te va duce nicăieri.

Analizează ce s-a întâmplat pentru a putea identifica sentimentele copilului tău pentru a-l ajuta să le recunoască și să le exprime în mod corespunzător. Pentru asta poți observa dacă în momentul „te urăsc” plângea, arunca un obiect sau se rostogolea pe jos.

Vorbește empatic cu el odată ce calmul revine și ți-ai definit strategia astfel încât să înțeleagă cu ușurință ceea ce tocmai a spus.

Arată-i greutatea propriilor cuvinte și exprimă-ți propria durere, astfel încât să înțeleagă că nu face ceea ce trebuie și că, în acest fel, te-a rănit. Nu este încurajarea vinovăției la minor, dar dacă te simți trist, exprimă-o fără să-ți pierzi calmul.

Faceți diferența între furie și ură, vorbind cu el pentru a afla de ce este atât de supărat pe părinții săi și explicându-i că ura presupune să nu iubești o persoană, ceea ce nu este bine, nici măcar pentru a atrage atenția și a genera o reacție a adultului, pentru că a fi supărat nu înseamnă a fi crud. Lucrul fundamental ar fi să-l ajuți să-și recunoască propriile sentimente prin promovarea inteligenței emoționale a copilului tău.

Este timpul să înțelegeți, să ascultați, să acceptați și să luați în considerare sentimentele copilului, respectându-i mereu emoțiile. Explicați-vă cu calm deciziile și de ce procedați așa cum procedați. Neacceptarea sentimentelor sale, râsul de ceea ce gândește, criticarea felului său de a vedea lucrurile și nerespectarea deciziilor duce de obicei la mai mult „te urăsc” și alte comportamente de respingere din partea copilului.

Vezi și Nu mai forța copilul să-și ceară scuze! Psiholog: „Este de-a dreptul ineficient!” Ce poți face în schimb?

Cauze posibile ale acestui „te urăsc”

Când copilul tău rostește fraza „te urăsc”, este important să înțelegi că există mai multe cauze posibile în spatele acestui sentiment. De obicei, această mărturisire vine ca rezultat al unei combinații de furie, frustrare și confruntare, care generează în adolescenți un sentiment de respingere ce este exprimat verbal în momentele de furie. Este esențial să abordezi această situație cu empatie și să fii deschis la dialog înțelegător.

Copiii care folosesc fraza „te urăsc” în exprimarea emoțiilor lor se pot confrunta cu părinți autoritari și represivi, care nu permit nicio negociere sau luare în considerare a opiniilor lor. Această atitudine provoacă acumularea unor sentimente întunecate, care ies la iveală când copiii dobândesc abilități de judecată și critici. Deși resentimentele care stau la baza exprimării sentimentului de „te urăsc” nu se dezvoltă peste noapte în cazul copiilor mai mari, aceștia sunt conștienți de puterea acestor cuvinte. Totuși, este un semn sănătos că pot exprima astfel de sentimente pentru a avertiza că ceva nu este în regulă.

Dacă ai fost vreodată confruntat cu această mărturisire dureroasă din partea copilului tău, este important să nu te învinovățești și să nu te consideri un părinte rău. Nu te bloca în gândurile tale negative. Ascultă-ți copilul și încearcă să înțelegi ce simte și de ce acționează în felul în care o face, fără a-l judeca sau a alimenta furia în continuare. Nu uita să subliniezi importanța iubirii și respectului în relația dintre părinți și copii. Explică-i copilului că, deși furia și frustrarea pot fi normale, ura nu este sănătoasă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: afirmatii  copii  copil  cuvinte  expresii  parinti  parinti si pitici  ura copil 

Articole similare

Cum să îi dezvolți copilului sentimentul de încredere

Încrederea în sine este unul dintre cele mai importante...



Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel