Dr. Adina Alberts trage un semnal de alarmă: ”Avem o mare problemă, noi mămicile”. Atenție la acest detaliu de pe torturile aniversare
Oricât de mult avem tendința de a percepe copilăria ca pe o fază fericită și simplă, adevărul este că și copiii se confruntă cu dificultăți. Sunt de fapt mult mai vulnerabili și anumite situații aparent neimportante pot fi chiar traumatizante pentru ei.
Există multe intervenții psihologice pentru a ajuta copiii să proceseze momentele și emoțiile dificile, dar, fără îndoială, una dintre cele mai recomandate este terapia EMDR.
Această terapie a fost studiată și testată pe larg de zeci de ani. Rezultatele sale pentru tratamentul anxietății, depresiei, tulburărilor de alimentație sau durerii sunt foarte pozitive, dar este deosebit de eficient atunci când vine vorba de tratarea traumei și a tulburărilor asociate.
Este o tehnică care poate fi folosită în siguranță la copii și adolescenți. Tocmai din cauza acestei importanțe, astăzi vrem să aprofundăm acest subiect.
Inițial, EMDR a fost dezvoltată pentru tratarea persoanelor care sufereau de Sindromul de Stres Posttraumatic (PTSD). Terapia a avut succes în tratarea simptomelor cronice asociate traumelor. Însă, mai mult decât să se concentreze asupra simptomelor, EMDR a îndreptat atenția spre evenimentul traumatic în sine și asupra modului în care acesta a fost perceput de individ.
Pentru a înțelege terapia EMDR, trebuie să înțelegem că creierul uman este pregătit să facă față adversității prin procesarea și integrarea acestor experiențe negative și învățând din ele.
Totuși, atunci când acestea depășesc resursele persoanei, evenimentul în cauză sau memoria este blocată și provoacă un disconfort intens care poate dura în timp dacă nu se face nimic.
Prin urmare, ceea ce face EMDR este să faciliteze acest proces care a fost blocat folosind stimularea cerebrală bilaterală. Adică, încercați să activați ambele emisfere cerebrale prin tehnici diferite:
- Mișcarea ochilor: este cea mai folosită tehnică, precum și cea care dă numele EMDR.n această etapă, se permit mișcările oculare. Dacă pacientul se simte obosit de mișcările oculare sau exprimă disconfort, se poate iniția una dintre celelalte două stimulări.
- Stimularea auditivă: se folosesc sunete sau vibrații care stimulează alternativ emisferele cerebrale.
- Stimularea tactilă: atingerea este o opțiune obținută prin aplicarea de mici bătăi ritmice alternante pe genunchi, umeri sau alte zone ale corpului.
Prin acest proces sunt atinse cele două obiective principale ale terapiei EMDR:
Desensibilizare: persoana este expusă psihic memoriei traumatice și, prin urmare, încetând să o evite, ajunge la obișnuința care duce la scăderea simptomelor negative.
Reprocesare: Aducând în minte acea amintire tulburătoare și aplicând stimulare bilaterală, este asociată cu alte amintiri sau experiențe neplăcute. Aceasta repornește și procesarea și integrarea care au fost întrerupte sunt finalizate.
Terapia EMDR poate fi utilizată la copii din stadiul preverbal până la adolescență. Cu toate acestea, necesită unele adaptări și, mai presus de toate, multă creativitate din partea terapeutului.
Este necesar ca profesionistul să nu fie doar instruit în EMDR, ci să aibă și experiență cu copiii și să cunoască diferitele stadii de dezvoltare a dezvoltării. De fapt, va fi necesar să se adapteze procedura la abilitățile și momentul vital al fiecărui minor.
Când aplicați terapia EMDR la copii, trebuie să folosiți mai multe resurse pentru a ajuta copilul să exprime ceea ce i se întâmplă și ce are nevoie. Și este că, în aceste cazuri, le poate fi greu să-și verbalizeze sentimentele.
Acest tip de terapie oferă de obicei rezultate excelente atunci când este aplicat copiilor. Chiar mai bine decât la adulți, deoarece la minori blocajul emoțional este mai puțin adânc înrădăcinat. Astfel, atunci când procesul terapeutic se încheie, simptomele de disconfort au fost eliminate.
Mai mult, chiar dacă experiența este amintită, aceasta nu mai reînvie angoasa și nici nu limitează copilul în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...