Titi Aur, instructor de conducere defensivă, atrage atenția: Tot mai mulți tineri se expun riscurilor cu trotinetele electrice
Data publicării:
În ultimii ani, trotinetele electrice au devenit un mijloc de transport tot mai popular, în special în orașele mari.

La început, păreau un mod convenabil de a te deplasa rapid, dar pe măsură ce numărul acestora a crescut, au apărut și riscuri semnificative, mai ales pentru tinerii care nu au încă experiența necesară pentru a le folosi în siguranță.

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, a vorbit despre acest subiect în cadrul emisiunii DC Conducem.

Una dintre marile probleme este faptul că mulți copii și adolescenți încep să folosească trotinetele electrice fără a fi pregătiți corespunzător din punct de vedere al educației rutiere.

Citește și Care este vârsta ideală la care ar trebui să începem să educăm copiii cu privire la regulile de circulație. Titi Aur: „Nu există altă opțiune” / VIDEO

La 14 ani, o vârstă la care mulți tineri își doresc să fie independenți și să își demonstreze abilitățile, acest tip de mijloc de transport le oferă libertatea de a se deplasa rapid, dar și o mare responsabilitate.

Fără cunoștințe de bază despre regulile de circulație, riscurile sunt mult mai mari.

În plus, tentația de a concura între ei, de a merge mai repede sau de a testa limitele, poate duce la comportamente periculoase.

Titi Aur: „Fără ducaţia rutieră temeinică deja, riscul este foarte mare”

Sursa foto: freepik.com@freepik

Titi Aur avertizează că tot mai multe astfel de accidente au loc în orașele mari.

„La 14 ani, copilul are dreptul legal să meargă pe trotinetă electrică. Şi nici măcar nu trebuie să o deţină, pentru că o închiriază și dacă tu nu-i dai cardul tău găseşte un prieten care îl ajută.

Și pe unde circulă cu trotineta electrică? Pe carosabil. Nu doar că are voie, e chiar obligat să circule pe acolo. 

Şi atunci, nefăcându-i educaţia rutieră temeinică deja, riscul este foarte mare, și dacă ăla în vârf de munte, nu știu care sta, nu are riscul acesta, că nu are de unde să o ia, cam în toate oraşele găsim trotinete electrice.

Dacă înainte erau doar în București, Cluj, Timișoara, acum sunt cam peste tot.

Şi tentaţia e mare. Pentru că la 14-15 ani copiii cu colegii au tendinţa asta de competiţie, să vadă care ajunge mai repede, care face etc și dacănu are acea educație rutieră riscul este foarte mare”, a explicat Titi Aur.

Tot mai multe accidente cu trotinetele electrice

Din păcate, accidentele sunt deja o realitate, iar numărul acestora este în continuă creștere. În ultimii doi ani, au fost înregistrate 24 de victime din cauza accidentelor cu trotinete electrice, iar estimările sugerează că acest număr va crește pe măsură ce trotinetele devin tot mai accesibile.

Mulți dintre acești tineri nu au o educație rutieră adecvată și, chiar dacă legea le permite să circule pe drumurile publice, nu sunt conștienți de pericolele la care se expun.

„Avem deja accidente cu trotinete electrice, 24 de morţi în ultimii 2 ani. Şi va creşte numărul de victime. Și pentru simplul motiv că sunt din ce în ce mai multe trotinete electrice.”, a spus Titi Aur la Dc Conducem.

Emisiunea integrală poate fi urmărită în linkul de mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...



Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepik

Cum sunt crescuți copiii români? Psiholog Yolanda Crețescu: Verbele iubirii sunt patru, noi îi creștem doar cu două: a avea și a putea

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri / FOTO: freepik.com @user16766420

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri

Foto: Freepik@freepik

Experți sugerează o abordare alternativă în educația copilului: parentingul apreciativ

pixel