Un studiu dezvăluie efectul crucial pe care îl au tații asupra așteptărilor fiicelor cu privire la bărbați
Data publicării:
Cercetătorii susțin că tații cu un comportament nepotrivit, nu doar cei complet absenți, au un impact negativ asupra relațiilor adulților cu fiicele lor. 

În 2019, o echipă de la Universitatea de Stat din Pennsylvania a recrutat peste 200 de perechi de surori pentru a finaliza un studiu. Echipa a analizat modul în care comportamentul și absența tatălui au avut un impact asupra dezvoltării fiicelor. 

Citește și Mai mult de 86% dintre părinți se simt judecați pentru modul în care își cresc copiii

Pentru acest studiu, fiecare pereche trebuia să se nască la cel puțin 4 ani distanță și să fie copii ai unui divorț în care tatăl a plecat cândva înainte ca fiica mai mică să împlinească 14 ani.

Sursa foto: freepik.com@freepik

Această configurație a permis cercetătorilor să compare modul în care fiecare soră a abordat relațiile adulte. Singura variabilă a fost expunerea la tată. Un studiu din 2019 arată cum divorțul poate afecta sănătatea mintală a copiilor mici și poate provoca depresie.

Cercetătorii au stabilit că surorile mai mari care au fost expuse la tați (în special cei care erau violenți sau se luptau cu boli mintale sau dependențe) aveau așteptări mai mici de la partenerii lor de sex masculin.

Vezi și Cât de mult îi afectează pe copii absența taților

Aceste surori erau mai predispuse să aibă mai mulți parteneri și relații mai puțin satisfăcătoare. 

Comparațiile dintre comportamentele mamei nu au arătat nicio corelație în niciuna dintre perechile de surori sau între diferite seturi de surori, nici numărul de ani în care tații au lipsit din viața fraților mai mici. 

„Cu toate acestea, această cercetare ridică unele întrebări pe măsură ce analizez viața mea actuală și trecutul meu. Aș fi fost mai puțin predispusă să accept abuzuri verbale și sexuale din partea bărbaților în timpul gimnaziului și liceului dacă l-aș fi văzut pe tatăl meu într-o lumină diferită?”, spune Megan Glosson, scriitoare, pentru Your Tango.

Un tată deține cheia identității feminine a fiicei sale, a sentimentului ei de prețuire de sine și a viitoarelor ei relații. 

Sursa foto: freepik.com@The Yuri Arcurs Collection

Afirmarea unui tată, sau lipsa acesteia, va juca un rol în fiecare aspect al vieții ei, influențând chiar alegerea partenerului conjugal. 

Există un loc în sufletul feminin rezervat tatălui, sau unei figuri paterne, care va tânji întotdeauna după afirmare. Nu toate fetele sau femeile sunt la fel, desigur, dar aproape toate fetele își doresc o legătură strânsă cu acest cel mai important bărbat din viața ei.

Ea îl va adora dacă el o iubește și o protejează și dacă găsește siguranță și căldură în brațele lui. Se va simți astfel pe tot parcursul vieții, cu excepția cazului în care el o dezamăgește sau până când unul dintre ei moare.

Ea va avea tendința să vadă toți bărbații prin prisma acestei relații. Dacă el o respinge și o ignoră sau, mai rău, dacă o abuzează și o abandonează, dorul din ea devine mai intens, deși este adesea vopsit cu resentimente și furie.

Studiile arată că relația tată-fiică influențează semnificativ modul în care fiicele percep și abordează relațiile romantice în viața adultă.

Un tată implicat, care oferă sprijin emoțional și modelează comportamente sănătoase în relații, poate ajuta fiica să dezvolte relații intime de calitate, caracterizate de respect și încredere.

Sursa foto: freepik.com@freepik

În schimb, absența tatălui sau un comportament negativ, cum ar fi critica constantă sau abuzul emoțional, poate crea probleme în formarea încrederii și a așteptărilor realiste în relații 

De asemenea, fetele care au avut o relație dificilă cu tatăl lor pot dezvolta o sensibilitate crescută la stres și pot percepe relațiile romantice ca fiind nesigure sau imprevizibile.

Relațiile dificile cu tații sunt asociate și cu un risc mai mare de depresie și dificultăți în a gestiona emoțiile în interacțiunile intime

Tatăl influențează și viziunea asupra propriului corp și încrederea în sine a fiicelor. Un sprijin consistent din partea acestuia poate reduce riscul de tulburări alimentare și poate contribui la o imagine de sine pozitivă, ceea ce poate avea un efect benefic asupra relațiilor ulterioare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...



Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel