Topul alimentelor periculoase pentru copii. Atenționarea nutriționiștilor
Sănătatea copiilor este o...
Când vine vorba de hrănirea bebelușului tău de 6 luni, este esențial să cunoști alimentele de evitat în alimentația lui pentru a-i asigura sănătatea și bunăstarea.
În această etapă de introducere în alimentația complementară, există unele alimente care sunt cel mai bine de evitat din cauza posibilelor riscuri sau reacții adverse. În acest articol vă vom spune care sunt unele dintre alimentele care sunt cel mai bine evitate și de ce.
Sufocarea, alergiile și supra-solicitarea rinichilor sunt câteva dintre riscurile pe care le riscăm atunci când introducem alimente noi în alimentația unui bebeluș de 6 luni. Așa că aici vă oferim o listă de alimente de evitat.
Amintiți-vă că evoluția noii diete pentru copii de la 6 luni încolo ar trebui să fie în mâinile profesioniștilor din domeniul sănătății. Nu uitați să consultați medicul pediatru.
Deși laptele este un aliment recomandat pentru mulți copii din întreaga lume, acesta nu trebuie introdus în meniu decât după vârsta de 12 luni. Înainte de vârsta de un an, se recomandă laptele matern și, dacă acest lucru nu este posibil, înlocuiți-l cu lapte formulat potrivit pentru toate condițiile și vârstele.
De ce să-l includ mai târziu? Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), laptele de vacă conține niveluri ridicate de proteine și minerale pe care rinichii bebelușului nu le pot procesa și poate provoca sângerări intestinale. În plus, lipsesc unii nutrienți necesari furnizați de laptele matern.
Alimentele de formă rotundă sau dure pot prezenta un risc de sufocare pentru copiii care încă învață să mestece și să înghită.
Jurnalul Internațional de Otolaringologie Pediatrie, în 2021, a declarat că sufocarea continuă să fie o cauză de deces foarte răspândită la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani.
Foto: Karolina Grabowska/ Pexels
Alimentele de evitat includ:
- Struguri întregi.
- Morcovi.
- Mere crude.
- Nuci.
- Popcorn.
Pentru a evita accidentele, cel mai bine este să le tăiați în bucăți foarte mici, să îndepărtați pielea și semințele, să le măcinați foarte bine sau să le gătiți ca piure. Popcorn ar trebui să aștepte până după vârsta de 2 ani pentru a se bucura de el.
Mierea este un îndulcitor natural care poate fi folosit pentru a îndulci alimentele pentru bebeluși. Cu toate acestea, trebuie evitată până când copilul împlinește vârsta de un an. Ghaida Batarseh, de la Michigan State University Extension, spune că mierea reprezintă 68% din cazurile raportate de botulism, ceea ce o face principala cauză în Statele Unite.
Această boală apare din cauza contaminării accidentale a mierii cu spori ai unei bacterii numite Clostridium botulinum, care eliberează o toxină otrăvitoare care afectează sistemul nervos. Înainte de un an, bebelușul nu are un sistem imunitar puternic care să-l lupte.
Foto: Vanessa Loring/ Pexels
Jurnalul Pediatrics Research subliniază că copilul nu poate metaboliza substanțe numite nitriți, care în concentrații mari oxidează hemoglobina care transportă oxigenul în organism. Acest lucru se datorează imaturității sistemului lor digestiv și absenței anumitor enzime.
Acesta este unul dintre motivele pentru care apare methemoglobinemia sau „sindromul bebelușului albastru” , o afecțiune în care oxigenul nu ajunge în celulele corpului. Potrivit Agenției Spaniole pentru Siguranța Alimentară și Nutriție, principalele surse de nitriți sunt: sfecla, salata verde, țelina, spanacul, dovleacul, dovleceii, prazul, fasole verde, morcovi.
Prin urmare, această agenție recomandă să nu includeți spanacul înainte de vârsta de un an. Dacă dintr-un motiv oarecare trebuie să le includeți, trebuie să vă asigurați că nu depășesc 20 de grame la 100 de grame de terci. Dacă copilul suferă de infecții gastrointestinale, acestea ar trebui excluse complet.
Unele tipuri de pește pot conține niveluri foarte mari de mercur, un poluant care, potrivit Academiei Americane de Pediatrie, poate avea efecte nocive asupra dezvoltării sistemului nervos al copilului. Doar specii de pește precum somonul, păstrăvul sau tonul, pot fi incluse în dietă de la 6 luni.
Cofeina este prezentă în alimente și băuturi precum cafea, ceai, ciocolată, dulciuri, gumă de mestecat, mentă și în unele băuturi, cum ar fi băuturile energizante și carbogazoase.
Potrivit cercetătorilor, cofeina este un stimulent al sistemului nervos central și poate interfera cu somnul copilului și poate provoca iritabilitate.
Nou-născuții sunt vulnerabili la cofeină, motiv pentru care aceasta trebuie controlată în timpul alăptării, deoarece poate trece prin laptele matern.
La rândul lor, organizațiile din domeniul sănătății declară că până acum nu există o doză sigură de cofeină pentru copiii sub 12 ani. Cu toate acestea, Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară consideră că 3 miligrame pe kilogram de greutate pe zi ar putea fi doze sigure.
Alimentele procesate precum salam, mortadela, șuncă, produse de patiserie, gustări, cereale pentru micul dejun, condimente, supe instant, printre altele, conțin niveluri ridicate de sare, zahăr și aditivi care sunt dăunători pentru copilul dumneavoastră.
Se recomandă să nu le utilizați în alimentația copilului dumneavoastră decât după vârsta de 2 ani. Dar care este motivul principal? Ei bine, rinichii lui nu sunt pregătiți pentru cantitatea de sodiu oferită de sare.
Mai mult, copiii trebuie să poată gusta aromele originale ale fiecărui aliment, fără sare, astfel încât să înceapă să-și stabilească propriile gusturi și preferințe.
Alimentele foarte alergene, cum ar fi arahide, nuci, ouă, lapte de vacă, grâu, pește, crustacee, susan și soia, trebuie introduse cu prudență în dieta bebelușului.
Organizația Only About Children recomandă introducerea lor „pe rând”, cu distanțare de câteva zile și doar sub supraveghere. Acest lucru vă oferă timp să urmăriți posibilele semne ale unei reacții alergice, cum ar fi vărsături, erupții cutanate, diaree sau dificultăți de respirație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sănătatea copiilor este o...