Mestecatul de gumă în timpul sarcinii. Iată ce s-ar putea întâmpla, conform medicilor
Sarcina este o perioadă în...
Tulburările de alimentație sunt frecvente și pot cauza stres și nopți nedormite pentru părinți, dar și suferință pentru copii, după cum explică dr. Șerban Damian într-un videoclip de pe pagina sa de YouTube.
”Dintre tulburările de alimentație, una dintre cele mai frecvente este anorexia infantilă. Aceasta apare după vârsta de un an, atunci când copilul începe să-și manifeste independența, dorința de autoservire, dorința de a încerca singuri diversele posibilități de hrănire și feluri de mâncare.
Nu există o cauză evidentă. Ea poate avea o componentă familiară, poate fi declanșată de conflicte, de tensiuni, de factori traumatizanți pentru copil și poate fi agravată de comportamentul hiperprotectiv al părinților care nu-și lasă copiii să fie independenți, să experimenteze.
E nevoie de multă răbdare și de mult tac din partea părinților. Uneori și de puțină viclenie. Trebuie să organizăm copilului un program structurat de masă și somn. Să creem niște rutine pe care copilul să ajungă să le accepte fără să îl obligăm. Trebuie să existe o perioadă de timp de 3-4 ore între masa principală și gustare. Timp în care copilului să nu îi se dea nimic de mâncare. Pentru că înainte de masă să poată experimenta senzația de foame.
De asemenea, părinții nu trebuie să reacționeze negativ atunci când copilul refuză alimentația. Nu trebuie să creeze un conflict. Această situație ducând doar la agravarea problemei și nu la rezolvarea ei”, a sfătuit medicul nutriționist.
”Un anumit tip de mâncare, sau mai plastic spus, alegerea mâncării. Aceasta se caracterizează prin refuzul permanent de a mânca anumite tipuri de alimente care au anumit gust, miros sau textură asemănătoare. Copilul dezvoltă o reacție de aversiune față de un anumit tip de mâncare. Grimaze specifice, scuipă mâncarea, varsă dacă îl obligăm să mănânce.
Ca tratament, o importanță deosebită trebuie acordată ajustării dietei din punct de vedere nutrițional. Adică să înlocuim prin alte alimente principiile alimentare ce lipsesc prin neconsumarea alimentului incriminat.
De asemenea, trebuie să încercăm o modelare a comportamentului alimentar al copilului. La copiii mici, părinții vor mânca alimentul refuzat fără să îl dea și copilului. În cele din urmă, practic îi voi strâni curiositatea și va cere și el. Atunci îi se va da o cantitate mică, păstrându-se o atitudine neutră dacă mâncarea e acceptată”, a sfătuit medicul Șerban.
Foto: Freepick@gpointstudio
”Aceasta este caracterizată prin refuzul de a mânca după un eveniment traumatic legat de tubul digestiv, cum ar fi înnecul cu alimente sau vărsătura. Poate apărea o frică de mâncare. Copilul devine anxios atunci când se apropie masa și se tem practic să mănânce orice aliment solid cu gândul că li se va opri în gât sau că se vor sufoca. În felul acesta ajung să se opună vehement dacă părinții le cer să consume altfel de alimente.
Această afecțiune poate fi încontracarată dacă explicăm copilului traumatismul. Îi spunem pas cu pas ce s-a întâmplat, astfel încât să poată înțelege că a fost un accident și nu o să se mai întâmple. În alimentație trebuie asigurată trecerea treptată de la alimentele lichide la cele semisolide și abia apoi la cele solide”, a sfătuit medicul.
”Aceasta este definită prin consum constant de alimente necomestibile, cum ar fi pământ, argilă, pietre, păr sau chiar materii fecale. Această afecțiune apare de obicei la copiii cu traume psihice, abandonați, separați de unul din părinți, care au și alte probleme, își sug degetele, își rod unghiile.
Putem să încercăm să vindecăm această afecțiune prin asigurarea unui ritual de curățire. Copilul e pus să scuipe, apoi are loc o curățire. o curățire înderungată a dinților și a mâinilor și se aruncă obiectul incriminat. În concluzie, aceste afecțiuni nu trebuie tratate cu ușurință, ca pe un mof, pentru că sunt situații serioase, care se rezolvă greu, cu multă răbdare”, a concluionat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...