Avertismentul lui Trîmbițașu pentru părinți, după o experiență cu fiul său: „Nu mai mânca și-i puneam desene. După un timp, NU mai răspundea la nume!”
Data actualizării:
Data publicării:
Actorul care a cucerit lumea imobiliară pe TikTok, Șerban Trîmbițașu, și-a împărtășit recent experiențele personale legate de parenting și de utilizarea tehnologiei de către copii. 

Trîmbițașu a relatat despre provocările pe care le-a întâmpinat cu fiul său cel mare, Vlad, atunci când acesta a început să refuze mâncarea.

„Pe la 1 an jumate - 2, nu mai voia să mănânce fiul cel mare. Și, na, pune-i desene! Punea soția desene, mânca n-avea nicio treabă, îi băgai și cărbune în gură că nu era atent, el savura desenele alea”, povestește actorul în podcastul Celebru și Părinte cu Marius Gheorghiu.

Situația a evoluat rapid, iar timpul petrecut în fața ecranului a crescut de la o oră pe zi la uneori chiar două ore.

„Îi dădeam la masă, mai lungim masa un pic, ți-l mai lasă mama până spală vasele... nu mai răspundea la nume. Vlad! Nicio treabă, se juca cu jucăriile lui în continuare. Eu am zis că-i rău intenționat, că mă ignoră. Mă duc la el: mă, Vlad! Nu mă auzise”, își amintește Trîmbițașu. 

Citește și Autism virtual | Marius Zamfir: „Multă lume NU a înțeles cu adevărat ce înseamnă!” Definiția CORECTĂ, chiar de la autorul termenului / VIDEO

Actorul a limitat accesul la tehnologie al copiilor săi

Îngrijorat de comportamentul fiului său, Trîmbițașu a cerut sfatul pediatrului. Acesta le-a sugerat să întrerupă complet orice formă de tehnologie timp de o lună. Rezultatele nu au întârziat să apară: „Într-o săptămână și-a revenit!”

De atunci, actorul a limitat accesul la tehnologie al copiilor săi, permițându-le să folosească telefonul doar ocazional, la vârsta de 4 ani jumate - 5 ani, și doar pentru scurte perioade de timp de 5-10 minute.

„Și de atunci, cred că i-am mai dat telefonul pe la 4 ani jumătate - 5 câte 5-10 minute”, mai spune Trîmbițașu. 

Trîmbițașu: „Mi-a zis: vezi că devine autist!”

E o problemă reală! Mi-a zis: vezi că devine autist și până la vârsta de 4 ani poți să o repari, după se repară foarte greu, subliniază Trîmbițașu, evidențiind gravitatea situației.

El explică efectele negative ale expunerii la desene animate și alte forme de divertisment digital: „Ideea e așa, asta au desenele: culori puternice, lumini puternice și sunet cu frecvență înaltă. Neuronii sunt foarte excitați la toată combinația de desene animate, jocuri, tâmpenii de pe YouTube, iar apoi dacă le dai niște cuburi să se joace cu ele, neuronii ăia nu se mai excită că nu mai au ... și nu prezintă interes, nu mai aud. Se strică creierul, efectiv!” 

Vezi și În ciuda recomandărilor, peste 90% dintre copii sunt expuși la ecrane. Zamfir: „Părinții nu știu. Am încercat să-i informăm, am fost blocați! Cred că nu este rentabil pentru industria medicală”

Șerban Trîmbițașu: „Autismul virtual e o boală reală!”

„Autismul virtual... în China au clinici de dezintoxicare de autism virtual. E o boală reală! Mulțumesc lui Dumnezeu că am avut un pediatru foarte bun!” a mai spus actorul.

Experiențele personale l-au determinat pe Trîmbițașu să fie extrem de precaut cu privire la utilizarea tehnologiei de către copiii săi. Fiului său, Vlad, i-a cumpărat un telefon abia la vârsta de 7 ani, iar chiar și atunci, accesul la dispozitiv este strict monitorizat. 

„I-am cumpărat telefon când a făcut 7 ani și am o aplicație care îl blochează la o oră pe zi. Dar nu stă! Își ocupă timpul cu sporturi”, a mai spus Trîmbițașu. 

Prin intermediul experienței sale, Șerban Trîmbițașu trage un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care tehnologia îl poate avea asupra dezvoltării cognitive a copiilor. Mesajul său este clar: echilibrul și moderația sunt esențiale pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a celor mici.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel