Care este cea mai mare greșeală pe care o facem în legătură cu copiii noștri? Niculina Gheorghiță: „Le dăm prea mult”
Data publicării:
Într-o perioadă în care parentingul modern pune accentul pe conexiunea emoțională, validare și prezență activă, apare o întrebare sensibilă, dar importantă: putem, fără să vrem, să-i sufocăm pe copii cu prea multă afecțiune?

Psihologul clinician principal Niculina Gheorghiță aduce o perspectivă autentică și provocatoare în acest sens:

Citește și „80% din ce faci azi ca părinte vine din primii tăi 7 ani de viață!” De ce e periculos să ignori copilul care ai fost. Andrada Faina: „Asta vreau să subliniez aici!” / VIDEO

SURSA FOTO: Freepik.com@senivpetro

„Le dăm prea mult acum! Pe timpul nostru ne pupau doar în somn, acum de dimineață până seara. Păi săracii...prea mult mă oameni! Ia gândiți-vă și voi ca cuplu, stați toată ziua îmbrățișați?

Cum îl vedeți pac îl prindeți și îl pupați? Nu. Așa și cu copilul. Nu v-ați simți sufocați? Așa și ei. Se simt sufocați la un moment dat”, a explicat Niculina Gheorghiță, Psiholog Clinician Principal – acreditat de Colegiul Psihologilor din România, în cadrul ParentX.

Afecțiunea este extrem de importantă în dezvoltarea emoțională a copilului. Însă, spune Niculina Gheorghiță, există un punct în care afecțiunea constantă, intruzivă, poate deveni o formă subtilă de control sau presiune.

Copilul are nevoie nu doar de dragoste, ci și de spațiu personal, de momente în care să fie doar cu gândurile lui, să exploreze, să devină autonom. A-ți arăta dragostea nu înseamnă neapărat să fii mereu „lipit” de copil – ci să fii acolo, disponibil, dar respectându-i ritmul și limitele.

Cum știm dacă am trecut limita?

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

Vezi și „De ce părinții nu mai au prieteni?” Întrebarea care a stârnit revoltă pe rețelele sociale

Copilul devine irascibil sau agitat când este atins prea des

Caută mai des singurătatea sau „fuge” din contact

Se plânge că „mami/tati stau prea mult pe capul lui”

Refuză îmbrățișările sau le acceptă fără entuziasm

Ce putem face ca părinți?

SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm

Observă-l și respectă-i semnalele. Dacă nu vrea pupici acum, nu înseamnă că nu te iubește.

Oferă-i afecțiune în mod conștient, nu reflex. Întreabă: „Pot să te pup?”

Dă-i timp să vină el către tine. Uneori, cele mai profunde momente de conexiune vin din inițiativa copilului.

Fii prezent, dar nu invaziv. Uneori, simpla ta prezență liniștită valorează mai mult decât zece îmbrățișări neașteptate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Trendul de pe TikTok care îi scoate din minți pe profesori. Cum o expresie virală a devenit în școli un semn de tachinare și lipsă de respect: „Elevii o folosesc în orice situație”

O mamă a fost amendată pentru că a lăsat copiii să lipsească de la școală în ultima zi înainte de vacanța de vară

Educatoare concediată după ce părinții au descoperit-o pe OnlyFans: „Deși predă valori precum iubirea și iertarea, Elena a fost «alungată din Eden»”

Un psiholog a identificat 6 semne care arată că un copil este cu adevărat fericit: „Sunt cele mai clare indicii care reflectă starea de bine a celor mici”

pixel