Ce faci când copilul nu se adaptează la grădiniță
Data publicării:
Grădinița – primul pas mare în lume fără mami și tati. Pentru unii copii, adaptarea vine firesc, cu curiozitate și joacă. Pentru alții, însă, această tranziție e însoțită de lacrimi, frici și refuzuri ferme: „Nu vreau să merg!” sau „Stau cu tine acasă!”

Pentru mulți părinți, începutul grădiniței este o etapă plină de emoții – și nu doar pentru cei mici. Deși unii copii se adaptează ușor, pentru alții despărțirea de părinți, noul mediu și rutina necunoscută pot fi copleșitoare.

Dacă trece o perioadă și copilul tău încă plânge dimineața, refuză să meargă sau pare trist când îl iei acasă, nu înseamnă că „nu e pregătit”. Înseamnă doar că are nevoie de mai mult timp, sprijin și înțelegere.

Citește și Cele mai populare nume din anii ’80. Ce înseamnă și ce poveste spun despre România acelor vremuri

Iată câteva lucruri pe care le poți face:

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Validează-i emoțiile – Spune-i că e în regulă să îi fie dor de tine, să fie speriat sau supărat. Nu minimiza („Nu plânge, că nu e nimic”), ci fii empatic(ă): „Știu că e greu să ne despărțim dimineața. Și mie mi-e dor de tine!”

Menține o rutină clară – Copiii se simt mai în siguranță când știu la ce să se aștepte. O rutină calmă dimineața și un ritual de despărțire (o îmbrățișare specială, un pupic magic etc.) pot face minuni.

Vorbește deschis cu educatoarea – Împărtășește-i îngrijorările tale și cere feedback. Poate copilul se liniștește repede după ce pleci sau poate are nevoie de o atenție suplimentară în primele minute.

Vezi și Adda a răbufnit pe TikTok: „Cine a făcut, mă, manualele de clasa a II-a? Nu mai pot!” Părinții confirmă: „Ceva de speriat! Zici că o fac intenționat să-i îndobitocească”

Păstrează legătura cu grădinița acasă – Povestiți împreună despre ce a făcut, ce colegi are, desenează grădinița sau joacă-te „de-a grădinița” pentru a-l ajuta să proceseze ce trăiește acolo.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm

Nu renunța prea repede, dar nici nu forța – Dacă după câteva săptămâni copilul încă e profund afectat, poate e nevoie de o tranziție mai lentă sau de o discuție cu un psiholog specializat în dezvoltarea copilului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

Răsturnare de situație în cazul bebelușului furat de la maternitatea din Bacău: Povestea din spatele întâmplării e revoltătoare, procurorii au aflat detalii tulburătoare

„Parenting paralel”. Acest stil parental controversat salvează copiii de conflict, manipulare și traume psihologice. Ce spun specialiștii

De ce nu ar trebui să fie notate materiile vocaționale în școli. Elvira Deatcu: „Dacă am un copil călcat pe ureche, de ce să-i dai 4 la muzică, dacă nu are ureche muzicală”

pixel