Cele mai bune alimente pentru a stimula concentrarea copiilor
Data publicării:
Odată cu apropierea sezonului de examene, este un moment excelent pentru a vă gândi la tipul de nutriție pe care o primește copilul dumneavoastră. Analizăm care sunt alimentele care le vor stimula sănătatea creierului și îi vor ajuta să se concentreze.

Starea de bine a copiilor se află adesea în prim-planul minții părinților. Probabil că cea mai importantă măsură pe care o putem lua pentru a-i menține sănătoși pe micuții noștri este să reexaminăm alimentele pe care le oferim. Includerea unor opțiuni nutritive îi va ajuta pe copii să se dezvolte, atât fizic, cât și mental.

În timp ce consumul de alimente sănătoase pentru a menține un corp sănătos este un lucru bine cunoscut, mulți oameni trec adesea cu vederea beneficiile uriașe pe care o dietă excelentă le va avea asupra creșterii și funcționării creierului micuțului tău.

Alimentele care stimulează creierul

Există substanțe nutritive specifice pe care este bine să le includeți pentru ca creierul copilului dumneavoastră să primească exact ceea ce are nevoie, iar acest lucru este deosebit de relevant în timpul sezonului de examene. Să aruncăm o privire la șapte alimente diferite pe care ar trebui să le luați în considerare.

Pește

Peștele ar putea fi cel mai bun aliment pentru creier dintre toate, în principal datorită prezenței acizilor grași omega-3 sănătoși. Acești omega-3 ajută toate celulele din corpul copiilor să funcționeze așa cum trebuie. Nu numai că contribuie la un creier sănătos, dar o lipsă de omega-3 poate afecta negativ funcția cognitivă a copilului dumneavoastră. Peștele conține, de asemenea, zinc și iod, ambele fiind importante pentru dezvoltarea creierului.

Studiile au arătat că copiii care consumă în mod regulat fructe de mare au rezultate mai bune la școală și la examene. Un pericol de care trebuie să fiți atenți este prezența poluanților în unele fructe de mare. Mercurul se poate găsi în ton, așa că trebuie evitat consumul frecvent de ton. În schimb, încercați opțiuni precum somonul sau creveții.

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi sunt temute de mulți copii, dar beneficiile lor sunt incontestabile. Kale și spanacul conțin vitamina E și vitamina K1, alături de alți compuși favorabili creierului. Legumele cu frunze verzi sunt o sursă excelentă de carotenoizi - antioxidanți utili care stimulează funcția cerebrală a copilului dumneavoastră. Împreună cu acestea, vor avea grijă de sănătatea ochilor celor mici, de sistemul imunitar și îi vor proteja de boli. Încercați să includeți un pumn de legume cu frunze verzi cât mai des posibil, în ciuda oricăror potențiale plângeri!

Ouă

Oul modest este plin de o multitudine de bunătăți nutriționale. Spre deosebire de legumele cu frunze verzi de mai sus, ouăle sunt foarte apreciate de mulți copii - indiferent dacă sunt omletă, prăjite, fierte sau poșate. Ouăle conțin vitamina B12, proteine și colină, printre alte substanțe nutritive. Cercetările au arătat că acesta din urmă este un nutrient uimitor pentru susținerea dezvoltării creierului și protejarea împotriva deteriorării celulelor nervoase, în special în primii ani de viață ai copilului. Doar două ouă vor îndeplini cantitatea zilnică recomandată de colină pentru copiii cu vârsta sub nouă ani.

Portocale

Portocalele sunt un alt deliciu îndrăgit de mulți copii. Acestea sunt pline de flavonoide, care cresc funcția nervoasă și fluxul sanguin către creier, ceea ce poate duce la creșterea funcției cognitive. Portocalele sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de vitamina C, care este necesară pentru dezvoltarea creierului și producerea de neurotransmițători. A avea o cantitate adecvată de vitamina C a fost legată de o capacitate îmbunătățită de atenție și concentrare, precum și de o memorie mai bună. O portocală în cutia de prânz a copilului dumneavoastră îl va ajuta cu adevărat să profite la maximum de ziua de școală.

Nuci și semințe

Vorbind de gustări la îndemână la prânz, nucile și semințele sunt o opțiune minunată. O sursă puternică de vitamina E, fier și tiamină, acestea sunt excelente pentru sănătatea creierului copilului dumneavoastră. Vitamina E este un antioxidant puternic, iar tiamina ajută creierul să obțină energie din glucoză. Nucile și semințele sunt o modalitate foarte ușoară de a include proteinele și grăsimile sănătoase care sunt esențiale pentru toți copiii în creștere. Unturile de nuci, cum ar fi untul de arahide sau de migdale, sunt o altă modalitate delicioasă de a vă alimenta copilul în acest sezon de examene.

Fructe de pădure

Nu numai că sunt pline de savoare, dar fructele de pădure conțin antociani. Acești compuși sunt cunoscuți ca având efecte pozitive asupra sănătății creierului micuțului dumneavoastră. Aceștia ajută la capacitatea de învățare și de memorare, ajută la producerea de celule nervoase și au capacități antiinflamatorii impresionante. Multe studii au arătat că consumul de fructe de pădure are un efect pozitiv asupra funcției cognitive și a performanțelor școlare la copii. Căpșunile și afinele sunt foarte simplu de adăugat în dieta copilului dumneavoastră. Câteva căpșuni tocate pe cerealele de dimineață sau o mână de afine alături de prânz se vor asigura că au acces la beneficiile de stimulare a creierului pe care le oferă fructele de pădure.

Iaurtul natural

Ultimul, dar nu cel din urmă, pe această listă de alimente care stimulează creierul este iaurtul natural. A-i oferi micuțului tău niște iaurt natural neîndulcit este un mod strălucit de a avea grijă de sănătatea lor cognitivă. Acesta conține iod, care contribuie în mod esențial la dezvoltarea și funcționarea creierului. O porție de iaurt la micul dejun obișnuit îi va asigura o masă echilibrată și un început de zi foarte hrănitor!

Sănătatea este o bogăție neprețuită

Sfârșitul anului școlar și examenele care îl însoțesc pot fi o experiență foarte stresantă și solicitantă din punct de vedere mental pentru copii. Adăugarea acestor superalimente prietenoase cu creierul în mesele săptămânale ale copilului dumneavoastră îi va ajuta, fără îndoială, la concentrarea și funcția cognitivă, oferindu-i avantajul de a termina semestrul cu brio!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


parintisipitici Team
Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: alimentatie  copii  examene 

Articole similare


Cele mai noi articole

Când se despodobește bradul? Tradiții și superstiții!

Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...


Top citite
Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini / FOTO: freepik.com@prostooleh

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini

Foto: Freepik@ belakangbapak02

Succesul școlar are la bază cinci elemente, potrivit experților de la Universitatea Harvard

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”/ FOTO: Instagram@AndreeaEsca

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”

Examenul de licență și lucrarea de licență devin ambele obligatorii din anul universitar 2025-2026 / FOTO: freepik.com@ yanalya

Examenul de licență și lucrarea de licență devin ambele obligatorii din anul universitar 2025-2026

pixel