Un tată prezent, o NEVOIE esențială pentru copii. Daniela Gavankar: „Rolul patern aduce ceva unic, pe care mama nu-l poate înlocui!” / VIDEO
Cu toții am fost învățați să fim respectuoși față de ceilalți și să-i tratăm așa cum ne-am dori să fim tratați. Prin urmare, părinții au datoria de a le insufla acest principiu copiilor lor.
Vremurile se schimbă, iar unii părinți, în loc să corecteze comportamentul copiilor, preferă să le ofere scuze pentru a evita confruntarea cu realitatea sau pentru că simt că nu au strategiile necesare pentru a gestiona comportamentul inadecvat al acestora.
Totuși, atunci când un copil se comportă nepotrivit, este esențial ca părinții să învețe cum să reacționeze și să o facă efectiv. În caz contrar, dacă își justifică comportamentul și lasă neglijența să continue, va veni un moment în care vor regreta.
Există părinți care își caută scuze pentru comportamentul nepotrivit al copiilor, dar a venit timpul să conștientizeze că aceste scuze sunt doar atât – simple justificări – și că este vremea să acționeze, să se implice activ în educarea și creșterea copiilor, astfel încât aceștia să devină adulți de succes și responsabili.
SURSA FOTO: freepik.com @mku018
Aceasta este cea mai frecvent utilizată scuză, atât în prezent, cât și de-a lungul secolelor, conform etapainfantil.com. Deși este adevărat că copiii sunt doar copii și că ar trebui să se bucure de această etapă a vieții, comportamentul lor inadecvat nu poate fi justificat doar prin acest argument.
În copilărie, copiii trebuie să învețe să facă distincția între comportamentele adecvate și cele inadecvate. Stabilirea limitelor este esențială încă din această perioadă.
Atât băieții, cât și fetele trebuie să știe ce se așteaptă de la ei, care sunt comportamentele dorite și care nu. Nu folosi această scuză pentru a nu impune limite copiilor tăi, pentru a fi permisiv sau pentru a închide ochii la comportamentele lor. A venit momentul să îi înveți.
Unii părinți justifică comportamentele inadecvate ale copiilor spunând „vârsta asta e groaznică”, „are doi ani” sau „este adolescent”. Deși este adevărat că anumite vârste pot fi mai dificile decât altele și că poate părea că aceste etape nu se mai termină, nu este o idee bună să folosești aceste afirmații ca scuze pentru a nu impune limite.
Asta nu înseamnă că trebuie să îți pedepsești copilul sau sățipi atunci când se comportă prost; astfel de reacții nu impun limite și nu contribuie la educația lui.
Indiferent de vârstă, este esențial ca copiii și adolescenții să învețe să își asume responsabilitatea pentru comportamentele lor și să accepte consecințele acțiunilor lor. Lasă-i să înțeleagă că ești ghidul lor și că îi vei învăța, prin respect și afecțiune, cum să acționeze corect.
„Pentru că este foarte activ”, „pentru că are probleme”, „pentru că este nervos”, „pentru că are ADHD”. Uneori, părinții se ascund în spatele afirmației că copiii lor „au probleme”, iar cel mai grav este că și copiii adoptă această atitudine atunci când se comportă inadecvat.
Aceasta este o abordare greșită!
Deși există, într-adevăr, motive întemeiate pentru care copiii pot manifesta comportamente inadecvate, găsirea de scuze în loc de soluții nu este benefică.
Este important ca atât copiii, cât și părinții să înțeleagă că toți putem avea „probleme”, de diferite magnitudini. Totuși, ceea ce contează cu adevărat este să învățăm cum să facem față acestor dificultăți. Comportamentele inadecvate nu sunt acceptabile, indiferent de tipul de „problemă” pe care o avem, iar găsirea de soluții este esențială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Alegerea unui nume pentru o...