Cum necazurile bunicilor îi pot afecta pe nepoții lor? Psiholog: „Trauma generațiilor anterioare poate avea un impact profund asupra sănătății”
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Traumele copilariei
Cum poate trauma trăită de bunici să afecteze generațiile viitoare ale familiilor lor? Un psiholog explică mecanismul și multiplele repercusiuni ale traumelor. 

Evenimentele pe care le-au trăit bunicii noștri pot avea consecințe asupra vieții noastre, chiar și mulți ani mai târziu. După cum notează psihologul Lalitaa Suglani pentru Huffington Post, „traumele trăite de bunicii noștri ne pot afecta prin traume intergeneraționale. Aceasta apare atunci când efectele traumei se transmit de la o generație la alta, influențând starea mentală, emoțională și chiar bunăstarea fizică a generațiilor următoare.”

Acest lucru se poate concretiza prin emoții.

„Frica intensă, pierderea sau chiar migrația trăită de bunici în timpul evenimentelor istorice poate să fi fost interiorizată și apoi transmisă copiilor și nepoților lor”, analizează psihologul.

Multe generații mai târziu, aceste evenimente pot afecta întreaga familie. Ele pot favoriza apariția tulburărilor psihologice. Anxietatea, hipervigilența, depresia sau chiar un sentiment de nesiguranță în relații sunt toate reflecții potențiale ale unei experiențe traumatice care s-au transmis în cadrul aceleiași familii.

Necazuri din generație în generație

Dacă trauma nu rezultă în tulburări, aceasta poate genera mecanisme de evitare a emoțiilor neplăcute legate de evenimentul semnificativ.

„De exemplu, dacă bunicii noștri au dezvoltat strategii de coping bazate pe evitare sau au avut dificultăți în a-și exprima emoțiile din cauza experiențelor traumatice, aceste tipare se pot reflecta în generațiile ulterioare, afectând capacitatea noastră de a ne regla emoțiile sau de a forma atașamente sănătoase”, explică dr. Lalitaa Suglani.

În cele din urmă, aceste traume pot fi povestite în cadrul familiei și pot lega membrii acesteia printr-un sentiment de tristețe, furie sau chiar resentimente.

„Poate crea un sentiment de identitate culturală sau de familie înrădăcinată în traumă, modelându-ne viziunea asupra lumii și convingerile despre noi înșine și lumea din jurul nostru. Astfel, trauma generațiilor anterioare poate avea un impact profund asupra sănătății noastre psihologice și emoționale, subliniind importanța recunoașterii și luării în considerare a relațiilor intergeneraționale”, conchide psihologul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației spune că banii pentru “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde” nu trebuie să vină din buzunarele părinților

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

Ministrul Educației: Profesorii titulari vor putea preda la mai multe școli pentru a-și completa norma

Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

pixel