Cum necazurile bunicilor îi pot afecta pe nepoții lor? Psiholog: „Trauma generațiilor anterioare poate avea un impact profund asupra sănătății”
Data publicării:
Cum poate trauma trăită de bunici să afecteze generațiile viitoare ale familiilor lor? Un psiholog explică mecanismul și multiplele repercusiuni ale traumelor. 

Evenimentele pe care le-au trăit bunicii noștri pot avea consecințe asupra vieții noastre, chiar și mulți ani mai târziu. După cum notează psihologul Lalitaa Suglani pentru Huffington Post, „traumele trăite de bunicii noștri ne pot afecta prin traume intergeneraționale. Aceasta apare atunci când efectele traumei se transmit de la o generație la alta, influențând starea mentală, emoțională și chiar bunăstarea fizică a generațiilor următoare.”

Acest lucru se poate concretiza prin emoții.

„Frica intensă, pierderea sau chiar migrația trăită de bunici în timpul evenimentelor istorice poate să fi fost interiorizată și apoi transmisă copiilor și nepoților lor”, analizează psihologul.

Multe generații mai târziu, aceste evenimente pot afecta întreaga familie. Ele pot favoriza apariția tulburărilor psihologice. Anxietatea, hipervigilența, depresia sau chiar un sentiment de nesiguranță în relații sunt toate reflecții potențiale ale unei experiențe traumatice care s-au transmis în cadrul aceleiași familii.

Necazuri din generație în generație

Dacă trauma nu rezultă în tulburări, aceasta poate genera mecanisme de evitare a emoțiilor neplăcute legate de evenimentul semnificativ.

„De exemplu, dacă bunicii noștri au dezvoltat strategii de coping bazate pe evitare sau au avut dificultăți în a-și exprima emoțiile din cauza experiențelor traumatice, aceste tipare se pot reflecta în generațiile ulterioare, afectând capacitatea noastră de a ne regla emoțiile sau de a forma atașamente sănătoase”, explică dr. Lalitaa Suglani.

În cele din urmă, aceste traume pot fi povestite în cadrul familiei și pot lega membrii acesteia printr-un sentiment de tristețe, furie sau chiar resentimente.

„Poate crea un sentiment de identitate culturală sau de familie înrădăcinată în traumă, modelându-ne viziunea asupra lumii și convingerile despre noi înșine și lumea din jurul nostru. Astfel, trauma generațiilor anterioare poate avea un impact profund asupra sănătății noastre psihologice și emoționale, subliniind importanța recunoașterii și luării în considerare a relațiilor intergeneraționale”, conchide psihologul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Traumele copilariei

Articole similare

Când se formează personalitatea unui copil

Cuvântul "personalitate" are sensuri foarte diferite....


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu / FOTO: freepik.com @yarruta

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu

Cel mai mare reproș pentru școala în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Cel mai mare reproș pentru școală, în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?”

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

”Copilul meu s-a îndepărtat de mine. Ce aș putea să fac?”: Afecțiunea lui o poți recâștiga urmând acești pași

pixel