Dacă ai aceste trei trăsături de inteligență emoțională, înseamnă că părinții tăi te-au educat excelent
Data publicării:
Inteligența emoțională nu se învață din cărți, ci mai degrabă din cum suntem crescuți, din felul în care părinții noștri ne-au învățat să ne înțelegem pe noi și pe cei din jur.

Dacă te regăsești în următoarele trei trăsături, felicitări – ai avut parte de o educație tare valoroasă!

Inteligența emoțională este acea abilitate care ne ajută să ne dăm seama ce simțim, să înțelegem de ce simțim așa și să gestionăm emoțiile noastre și ale celor din jur. Ne ajută nu doar să fim mai conectați cu noi înșine, ci și să construim relații echilibrate și sănătoase cu ceilalți.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@The Yuri Arcurs Collection

Citește și 13 lucruri de bază pe care părinții nu își dau seama că trebuie să îi învețe pe copiii lor. Expert: „NU le vor învăța singuri!”

Chiar dacă termenul „inteligență emoțională” nu era folosit prea des în trecut, ideea din spatele lui a fost mereu prezentă în modul în care mulți părinți și-au crescut copiii. Fără să o numească astfel, mulți o aplicau instinctiv, prin felul în care își ascultau copiii, le ofereau sprijin emoțional și îi învățau să își înțeleagă trăirile.

Îți recunoști și îți gestionezi emoțiile

Nu te lași copleșit(ă) de nervi, nu explodezi la primul hop și știi când e cazul să iei o pauză. Ai învățat că e ok să fii supărat, trist sau frustrat, dar că e important cum alegi să reacționezi.

 

CITEȘTE ȘI Psiholog Costin Dămășaru, expert în neuroștiință: „Se spune «cei șapte ani de acasă» sunt importanți. NU! Aceștia sunt foarte importanți!”

Asta arată un nivel mare de maturitate emoțională – și, cel mai probabil, părinți care ți-au oferit spațiu să-ți exprimi sentimentele fără judecată.

Ești empatic(ă)

 

SURSA FOTO: Freepik.com@The Yuri Arcurs Collection

Simți când cineva nu e ok, chiar dacă nu spune nimic. Te interesează sincer cum se simt cei din jur și încerci să fii un sprijin. Empatia e o superputere în ziua de azi, iar dacă o ai, e clar că ai crescut într-un mediu care a pus accent pe relații și pe înțelegerea celuilalt.

Știi să comunici asertiv

Poți să spui ce gândești fără să fii agresiv(ă), dar și fără să te lași călcat(ă) în picioare. Ai învățat că vocea ta contează și că e important să spui lucrurilor pe nume – cu respect și claritate. Asta nu vine din senin, ci dintr-o educație în care ți s-a dat voie să ai opinie și să o exprimi, potrivit Bebe y Mas.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Adda a răbufnit pe TikTok: „Cine a făcut, mă, manualele de clasa a II-a? Nu mai pot!” Părinții confirmă: „Ceva de speriat! Zici că o fac intenționat să-i îndobitocească”

Când vine la copii Iepurașul de Paște în 2025 și la ce oră? Această tradiție îndrăgită aduce multă bucurie celor mici

Profesoara Claudia Chiru atrage atenția: „Asta e greșeala foarte mare pe care o fac părinții înainte să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare!” / VIDEO

Prof. Claudia Chiru: „Eu nu înțeleg de unde întrebarea: «face învățătoarea prea mult, face prea puțin?» E un cerc vicios care se alimentează” / VIDEO

pixel