De ce nu e bine să-i spui copilului că este „special” – și ce să-i transmiți în schimb
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
La prima vedere, pare un compliment inofensiv, chiar benefic: „Ești special!”. 

Ca părinte, vrei să-i oferi copilului tău iubire, încredere și susținere. Însă psihologii avertizează că repetarea excesivă a acestui tip de afirmație poate avea efecte neașteptate și chiar nedorite asupra dezvoltării emoționale a copilului.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Citește și Diana Dumitrescu, despre parentingul modern. „Mi se pare aberant să spui că există o mamă pe lumea asta care n-a țipat niciodată la copilul ei”

Eticheta de „special” poate cultiva narcisismul

Un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences arată că atunci când părinții își descriu constant copiii ca fiind „mai speciali decât ceilalți”, aceștia pot dezvolta trăsături narcisiste.

SURSA FOTO: Freepik.com@Eyeem

Copiii interiorizează mesajele primite de la părinți – iar dacă sunt mereu puși pe un piedestal, pot ajunge să creadă că li se cuvine totul, că sunt superiori celorlalți sau că nu trebuie să muncească pentru a obține rezultate, potrivit Hola.com.

Psihologii, printre care și celebra Carol Dweck, subliniază că este mult mai valoros să lăudăm efortul copilului, și nu trăsături „fixe” precum inteligența sau faptul că ar fi „special”.

Ciește și Autismul nu e o vină. Nici o glumă. Este o realitate. Autismul nu e o rușine. Dar să folosești diagnosticul unui copil ca o jignire, da, asta e o rușine!

Când copilul aude „Bravo, ai muncit mult pentru asta!”, el învață că progresul vine prin perseverență, și nu că valoarea lui e dată de o calitate „misterioasă” pe care o are sau nu.

Cum încurajăm sănătos încrederea de sine

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

– Evidențiază procesul, nu doar rezultatul: Spune-i ce apreciezi la felul în care a lucrat, nu doar „Ești cel mai bun!”
– Fii atent la comparații: Evită expresii de tipul „Ești mai deștept decât ceilalți” – pot cultiva o competiție nesănătoasă
– Încurajează autocunoașterea: Ajută-l să își observe punctele forte, dar și să accepte că este în regulă să greșească și să nu le știe pe toate

Sigur că toți copiii sunt speciali în felul lor. Însă ceea ce contează este ca ei să nu crească dependenți de această etichetă. Un copil încrezător este acela care știe că poate învăța, că poate evolua și că valoarea lui nu stă în comparația cu ceilalți, ci în cine este el cu adevărat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației spune că banii pentru “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde” nu trebuie să vină din buzunarele părinților

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

Ministrul Educației: Profesorii titulari vor putea preda la mai multe școli pentru a-și completa norma

pixel