Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Totuși, nu îți face griji, astfel de plângeri sunt absolut normale. În continuare, îți vom prezenta câteva dintre cele mai frecvente plângeri legate de școală, alături de câteva strategii eficiente pentru a le gestiona.
Citește și TEST: Copilul meu este bine la școală? Răspunde la aceste întrebări și vei ști!
SURSA FOTO: freepik.com @user26142724
Dacă copilul tău spune că școala este prea dificilă, ar trebui să discuți cu el pentru a înțelege sursa frustrării. Dacă este mai mare, problema poate fi legată de o anumită temă sau concept abordat la clasă. În acest caz, atât tu, cât și un alt membru al familiei puteți ajuta copilul cu temele mai dificile și puteți răspunde la întrebările lui.
De asemenea, poți apela la un profesor de sprijin care să ofere asistență pentru subiectele mai complexe.
Dacă este mai mic, este posibil ca el să nu își poată exprima verbal dificultățile, ceea ce îi poate accentua frustrarea. În acest caz, este recomandat să te întâlnești cu profesorul copilului pentru a înțelege mai bine cum se descurcă la școală. Profesorul îți va putea spune care sunt sarcinile cele mai dificile pentru micuț, astfel încât să le poți aprofunda împreună acasă.
Dacă auzi afirmații precum „profesorul are ceva cu mine” sau „nu-mi place profesorul”, este important să îl întrebi pe copil de ce simte astfel și să încerci să înțelegi cauza.
Poate că este vorba despre volumul de teme primite sau modul în care profesorul interacționează cu colegii de clasă. Dacă problema este legată de teme, ar putea fi util să discuți cu copilul despre importanța organizării temelor și rolul acestora în dezvoltarea și progresul său școlar.
Totuși, dacă problema pare mai personală și ai impresia că profesorul nu îți respectă copilul, atunci ar putea fi necesar să iei în considerare o discuție directă cu profesorul sau cu directorul școlii pentru a clarifica situația.
Este esențial să abordezi conversația cu respect și să asculți toate perspectivele pentru a ajunge la o înțelegere completă, deoarece copilul poate percepe situația doar parțial.
SURSA FOTO: freepik.com @simonova1407
Odată cu dificultățile, fiecare elev poate experimenta, la un moment dat, și un sentiment de plictiseală, mai ales având în vedere că petrece multe ore la școală în fiecare zi.
Pentru a gestiona această situație, este important să menții un echilibru între viața școlară a copilului și timpul său personal. Compară timpul dedicat activităților academice și extracurriculare cu cel destinat hobby-urilor sau activităților de relaxare, sugerează etapainfantil.com. Gândește-te la modalități prin care copilul tău să își poată gestiona mai bine timpul, astfel încât să înțeleagă că școala este importantă, dar nu singurul aspect semnificativ din viața sa.
Dacă plictiseala persistă, poate fi util să creați împreună o listă de recunoștință, notând lucruri interesante sau învățături din ziua respectivă. Acest exercițiu îl poate ajuta pe copil să dezvolte o atitudine pozitivă și realistă față de școală.
De asemenea, plictiseala poate apărea dacă materiile predate la școală sunt prea simple pentru nivelul său. În acest caz, caută modalități de a-i stimula curiozitatea și de a-l motiva prin activități care îi provoacă abilitățile.
Dacă copilul tău are dificultăți să se trezească dimineața pentru a merge la școală, reflectează asupra obiceiurilor lui de somn. Doarme suficient? Are destul timp dimineața pentru a se pregăti fără grabă? Poate lua un mic dejun echilibrat?
Somnolența sau oboseala pot apărea fie din cauza unui somn insuficient, fie dintr-o alimentație necorespunzătoare.
Este important să cultivați rutine sănătoase de somn și alimentație, precum și o organizare eficientă a timpului dimineața, astfel încât să existe timp pentru toate activitățile fără stres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...