Dr. Laura Bălănescu, despre chirurgia pediatrică: ”Ca anul acesta așa multe traume nu am mai avut de multă vreme”
Data actualizării:
Data publicării:
Despre chirurgia pediatrică și cele mai întâlnite traumatisme la copii s-a vorbit în cadrul emisiunii  Academia de Sănătate, a cărei invitat a fost doctor Laura Bălănescu.

Chirurgia pediatrică este o ramură specializată a chirurgiei care se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul chirurgicale la sugari, copii și adolescenți. Acest domeniu cuprinde o gamă largă de proceduri chirurgicale care pot fi necesare pentru a trata anomalii congenitale, leziuni traumatice, tumori, afecțiuni inflamatorii sau alte probleme de sănătate care necesită intervenție chirurgicală în perioada copilăriei.

”Chirurgia pediatrică s-a definit ca și specialitate ocupându-se de malformațiile congenitale. Ea a luat naștere prin anii 1800 când a fost descrisă prima intervenție chirurgicală a defectelor din naștere. Chirurgia pediatrică este în primul rând o chirurgie a malformațiilor neonatale. Aceste malformații au un spectru foarte larg, unele dintre ele fiind mai frecvente, altele fiind malformații extrem de rare. Vă dau un singur exemplu: extrofia de cloacă a cărei rezolvare presupune să ai în spate ani de experiență. Vorbim de un caz pe an sau un caz la doi-trei ani. Astfel este foarte greu să capeți experiență în rezolvarea extrofiei de cloacă*. Aceste malformații sunt complexe. La început mortalitatea era de 80-90%, dar având în vedere toate descoperirile ulterioare, atât în ceea ce privește anestezia cât și partea de terapie intensivă neonatală, în momentul de față sunt malformații congenitale la care rata de deces este zero”, a declarat doctor Laura Bălănescu în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, emisiune realizată de DC News.

Notă: *Extrofia de cloacă este o malformație congenitală rară și complexă, care afectează dezvoltarea sistemelor genito-urinar, gastro-intestinal și, uneori, al coloanei vertebrale. Această condiție apare în timpul dezvoltării fetale, când cloaca (o cavitate comună pentru intestinul gros, tractul urinar și organele genitale în stadiile timpurii de dezvoltare) nu se separă corect în structurile sale distincte.

Chirurgia pediatrică joacă un rol crucial în îmbunătățirea calității vieții copiilor cu afecțiuni chirurgicale. Prin intervenții adecvate și la momentul potrivit, mulți copii pot recupera complet și pot duce o viață normală și sănătoasă. 

Cele mai dese întâlnite traumatisme la copii

”La copil traumatologia este sezonieră. Este mult mai frecvent întâlnită vara și iarna. Sunt accidente de joacă, accidente de circulație, căderi de la înălțime, traumatologia dată de electrocutare și în special în adolescență la tinerii care se gândesc să se urce pe trenuri și să vadă de acolo cum este priveliștea. Ca anul acesta, așa multe traume nu am mai avut de multă vreme”, a mai adăugat doctor Laura Bălănescu.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Traumele copilariei

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel