Empatia, cel mai bun „vaccin” social împotriva intoleranței: De ce este important să o încurajăm de la cele mai fragede vârste
Data publicării:
În prezent, copiii cresc într-o societate individualistă, în care predomină comportamente precum comentariile dăunătoare, egoismul, manipularea, minciuna și agresivitatea. Aceste manifestări sunt normale la copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani, datorită etapei de dezvoltare prin care trec, însă vor scădea treptat pe măsură ce începe să se dezvolte empatia, atât timp cât adulții îi ghidează pe cei mici pe calea gestionării emoțiilor.

Empatia este o trăire abstractă, adesea complexă pentru copii, deoarece implică o înțelegere atât a propriilor emoții, cât și a celor ale altora.

Este esențial să se acorde atenție limbajului verbal și nonverbal, pentru a evita comentariile care ar putea răni pe cei din jur. Este important ca cei mici să învețe bunătatea încă din copilărie.

O modalitate bună de a începe este prin povești și filme, care îi pot ajuta să înțeleagă natura umană. Animalele de companie, pe lângă faptul că sunt parte din familie, îi ajută pe copii să învețe despre îngrijire, responsabilitate și empatie, dezvoltând astfel capacitatea de a recunoaște și înțelege nevoile unei alte ființe.

Citește și Cum să pregătești copiii pentru provocările moderne? Lecțiile esențiale pe care trebuie să le învețe

Exemplul este cel mai bun profesor

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Exemplul rămâne, ca întotdeauna, cel mai bun profesor din viața copiilor. Conectarea autentică dintre părinți și copii face ca drumul spre empatie să fie mai accesibil, chiar dacă uneori poate părea complicat.

Când empatia nu este cultivată acasă, copiii riscă să devină adulți abuzivi sau manipulatori. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când lipsesc regulile sănătoase de parenting sau când acestea sunt prea rigide.

În absența unui exemplu de empatie în familie și a preocupării părinților pentru dezvoltarea acesteia, pot apărea comportamente impulsive, dificultăți sociale, probleme de autocontrol, toleranță scăzută la frustrare, precum și comportamente agresive și manipulative.

Este esențial ca părinții să conștientizeze importanța de a depune eforturi pentru a cultiva empatia acasă, devenind astfel un model pozitiv pentru copiii lor, susțin specialiștii de la etapainfantil.com. Dacă aceștia asistă doar la conflicte sau la comportamente neempatice ale părinților față de ceilalți, empatia se destramă, asemenea unui castel de nisip spulberat de un vânt puternic.

Empatia nu poate exista fără o bază solidă în valorile umane și etică. Pentru ca aceasta să se dezvolte, trebuie să-i educăm pe copii să împartă, să înțeleagă și să se pună în locul altora, fiind conștienți de ceea ce pot simți ceilalți într-un anumit moment.

„Vaccin” împotriva intoleranței

SURSA FOTO: freepik.com @arijitrahul2

În această societate individualistă, observăm zilnic acte de cruzime îndreptate de unii împotriva altora. Empatia poate fi considerată un „vaccin” împotriva intoleranței, însă nu este necesar să grăbim „vaccinarea” copiilor, deoarece dezvoltarea empatiei este un proces natural care trebuie să aibă loc în ritmul său.

De exemplu, voluntariatul într-un ONG este o experiență lăudabilă, însă nu este obligatoriu ca cei mici să participe la astfel de activități; pentru ei, aceste experiențe nu sunt neapărat educative.

Empatia - capacitatea de a înțelege propriile emoții și pe cele ale altora - nu este ceva ce poate sau ar trebui forțat. Copilul tău nu va deveni o persoană mai bună doar pentru că asistă la suferințele altora... Nu e vorba de a ascunde realitatea, ci de a evita expunerea copiilor la situații extreme care pot genera temeri inutile.

Pentru a dezvolta empatia, este esențial să îl încurajăm pe copil să-l înțeleagă pe celălalt, fără a-și neglija propriile limite. Este important să găsim un echilibru: să-i înțelegem pe ceilalți fără a ne lăsa copleșiți. Suferința excesivă pentru problemele altora poate duce la anxietate, depresie și la un sentiment de vinovăție irațională și disproporționată, mai ales atunci când lucrurile respective nu pot fi schimbate cu adevărat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Iată cât cheltuiesc bunicii pe an pentru nepoții lor

Între vacanțe, weekenduri sau alte ocazii de îngrijire...


Top citite
Cele mai rele scuze ale părinților pentru comportamentul inadecvat al copiilor. Specialiști: „Renunțați la ele și asumați-vă educația micuților!” / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai rele scuze ale părinților pentru comportamentul inadecvat al copiilor. Specialiști: „Renunțați la ele și asumați-vă educația micuților!”

Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor”

Nume de fete care au șanse mari să devină femei de afaceri, conform ChatGPT / FOTO: freepik.com@freepik

Nume de fete care au șanse mari să devină femei de afaceri, conform ChatGPT

Cei mai puternici copii din punct de vedere mental fac întotdeauna aceste lucruri. Cum îi poți îndruma ca părinte, conform unui psihoterapeut / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cei mai puternici copii din punct de vedere mental fac întotdeauna aceste lucruri. Cum îi poți îndruma ca părinte, conform unui psihoterapeut

pixel