Experții propun ACEASTĂ modificare majoră a concediului de paternitate pentru a-i determina pe tați să se ocupe singuri de copii
Data publicării:
În prezent, Spania are 16 săptămâni de concediu parental pentru tați și aceeași perioadă pentru mame, care, întâmplător, nu a mai fost modificată de 25 de ani.

Extinderea progresivă a concediului pentru tați pentru a-l alinia la cel al mamelor a reprezentat un pas important în promovarea coresponsabilității și a egalității de gen.

Aceasta este concluzia unui studiu amplu publicat de Institutul de Studii Fiscale, parte a Ministerului de Finanțe, care analizează concediul parental din 2016 până în 2023.

Însă experții care au realizat studiul au ajuns și la o concluzie importantă și propun o schimbare.

Tații nu se mai tem să își ia concediul de paternitate

Sursa foto: freepik.com@The Yuri Arcurs Collection

Este clar că viziunea societății asupra dreptului taților la concediu după nașterea unui copil se schimbă și este un lucru care s-a îmbunătățit de la an la an.

În 2021, 89,5% dintre tați au utilizat toate săptămânile la care aveau dreptul, crescând la 91,2% în 2022 și la 91,6% în primul trimestru din 2023 (cele mai recente date disponibile). Cu toate acestea, în comparație cu mamele, acest procent este de aproximativ 99 %.

Dar care este problema? Că ambele concedii sunt luate în același timp!

Studiul, pe lângă analiza cantității de concediu utilizate, analizează și modul în care tații și mamele utilizează concediul, adică dacă îl utilizează simultan, astfel încât ambii părinți să coincidă, sau dacă îl utilizează în schimburi.

Principalele constatări sunt următoarele:

Sursa foto: freepik.com@freepik

Dintre mame, 95% utilizează cele 16 săptămâni fără întrerupere după naștere.

Dintre tați, 50% utilizează cele 16 săptămâni fără întrerupere după naștere, făcând astfel să coincidă întregul concediu cu cel al mamelor.

Dintre tați, doar 20 % își împart concediul, folosind mai întâi cele 6 săptămâni care trebuie utilizate după naștere, iar apoi cele 10 săptămâni rămase după ce mama și-a terminat concediul.

Problema este că jumătate dintre tați își iau concediul în același timp cu mamele lor, și nu separat.

Schimbarea propusă de experți

Sursa foto: freepik.com@Drazen Zigic

utilizarea concediului de naștere în ture

Diferența dintre utilizarea concediului de către tată în același timp cu mama sau, dimpotrivă, utilizarea celor 10 săptămâni fracționate atunci când mama s-a întors deja la muncă, este importantă în ceea ce privește coresponsabilitatea.

Potrivit experților care au realizat studiul, se înțelege că ultima formă de utilizare a concediului, în ture, este cea mai favorabilă pentru ca tații să își asume responsabilitatea pentru îngrijirea copilului. Desigur, în acest caz, ei ar trebui să aibă grijă de copil singuri timp de 10 săptămâni și nu împreună cu mama, ceea ce este mai ușor.

Dar ceea ce este cu adevărat important este că bebelușul este cel care ar beneficia cel mai mult de pe urma acestei schimbări, deoarece timpul petrecut acasă pentru îngrijirea copilului ar fi prelungit cu maximum posibil: 26 de săptămâni, dacă mama și tatăl își iau concediu pe rând. 

În orice caz, ar fi de dorit ca concediul pentru creșterea copilului să fie extins la cel puțin 20 de săptămâni pentru fiecare părinte, așa cum a promis guvernul, o măsură care a rămas până acum în suspensie.  



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Homepage

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel