Cum să crești copii inteligenți din punct de vedere emoțional? Strategii de la un specialist în dezvoltarea micuților: „Le-ați spus vreodată să nu plângă?”
«Oare va fi pregătit?... Va fi alegerea potrivită?... Cum vom înțelege dacă totul merge bine?». Chiar și mamele și tații se confruntă cu inserarea copiilor în grădiniță cu emoții, îndoieli și griji conflictuale.
În trecut copilul trebuia să se adapteze – adesea în timp insuficient – la o realitate prestabilită, în care tocmai era „inserat”.
În acest articol, vom arunca puțină lumină asupra timpurilor și metodelor care fac din amenajarea în creșă o oportunitate de creștere liniștită atât pentru copil, cât și pentru părinți.
Există o vârstă potrivită pentru a duce un copil la grădiniță? Să subliniem imediat că alegerea grădiniței este o cerință care răspunde nevoilor părinților mai mult decât celei ale copilului: poate fi o experiență pozitivă pentru cel mic, dar nu este un pas obligatoriu.
Pe de altă parte, părinților care aleg să nu-și înscrie copiii la grădiniță li se reproșează adesea că îi fac pe copii prea dependenți sau îi împiedică să socializeze. De aici și întrebarea: „Care este cea mai bună vârstă pentru intrarea în grădiniță?”, de parcă ar fi vorba de o nevoie reală a celor mici.
Studiile privind dezvoltarea și atașamentul demonstrează importanța prioritară în primii trei ani de viață a contactului și a îngrijirii proximale pentru construirea unei relații afective sigure, datorită căreia copilul se va simți liber să exploreze lumea cu încredere tot mai mare.
Prin urmare, copilul are nevoie de figuri de atașament stabile și disponibile, care să aibă grijă de el într-o relație unu-la-unu cât mai mult posibil.
Dependența de părinți, pe scurt, nu este un viciu de eradicat, ci un punct de plecare pentru cucerirea autonomiei: nu se cuvine a forța separarea dintre părinți și copil pentru a-l face pe acesta din urmă „independent”.
În societatea de astăzi, părinții se găsesc adesea singuri, cu bunici care sunt uneori îndepărtați sau ocupați la serviciu, în încercarea de a concilia numeroasele cerințe externe (de muncă, familie, sociale) cu nevoile atotcuprinzătoare ale copiilor lor încă mici.
Creșa poate reprezenta așadar o oportunitate pentru părinți și, în același timp, poate „introduce” copilul în socializare.
Este însă un mediu protejat, conceput și structurat „adecvat copiilor”, care, dacă este bine gestionat, poate satisface nevoile părinților fără a le refuza copiilor contactul, atenția și îngrijirea de care au nevoie. Dar pentru a reveni la întrebarea noastră, la câte luni poate un copil să fie cu adevărat gata să fie admis la grădiniță?
Recomandarea conform căreia vârsta potrivită pentru a duce copilul la creșă ar fi înainte de 8 luni de viață este încă răspândită.
Acest lucru ne-ar permite să anticipăm apariția „fricii de străini” pentru care copilul anterior sociabil dă semne de disconfort puternic în prezența unor fețe necunoscute; aceasta este însoțită de anxietatea pe care o trăiesc copiii atunci când sunt despărțiți de părinți sau de cei care de obicei au grijă de ei.
Aceasta este o etapă normală de dezvoltare: copilul dobândește o conștientizare mai mare care îi permite să facă discriminări între figurile sale de atașament și lumea exterioară. Atașamentul (securizat) îl liniștește, în timp ce distanța față de figurile de referință îi induce o stare de posibilă vigilență.
Dacă scopul este ca copilul să se obișnuiască într-un timp scurt cu structura și educatoarele fără a manifesta tristețe sau îngrijorare, intrarea în creșă în decurs de 6-7 luni se poate dovedi de fapt o strategie bună.
Dacă în schimb doriți să luați în considerare nevoile bebelușului, trebuie luat în considerare că până la 9-12 luni de viață nevoile sale primare sunt similare cu cele pe care le avea în interiorul uterului: căldură, contact și protecție.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.