Limitele încrederii: Părinți versus profesori. ”Noi nu avem dreptul să avem opinii”, spune prof. Andreia Bodea
Data actualizării:
Data publicării:
Într-o epocă în care relația dintre părinți și cadrele didactice este tot mai tensionată, comunicarea dintre aceștia și școală se transformă într-o adevărată provocare. 

Invitată în cadrul emisiunii DC Edu, profesoara Andreea Bodea, directorul Colegiului Național Ion Luca Caragiale din București, surprinde foarte bine dinamica subliniată mai sus, afirmând: „Există niște limite și părinții au niște limite pe care le încalcă ori de câte ori au ocazia. Și duce la o anarhie și la energie pierdută și timp pierdut... în 9 cazuri din 10, sigur că dreptatea este tot la catedră.”

Acest citat reflectă o realitate pe care o întâlnim frecvent: părinții își doresc pentru copiii lor o educație de calitate, dar uneori interferențele exagerate și atitudinea de neîncredere față de cadrele didactice pot destabiliza sistemul educațional.

Limitele încrederii: Părinții versus Profesori

Una dintre problemele centrale este lipsa de încredere a părinților în competențele și obiectivitatea profesorilor. Din dorința de a proteja și sprijini copilul, părinții ajung, uneori, să conteste deciziile profesorilor fără a analiza situația din toate perspectivele.

După cum subliniază prof. Andreea Bodea, există părinți care pleacă de la premisa că orice feedback negativ primit de copilul lor de la școală trebuie să fie automat o nedreptate:

”Eu, uneori, am senzația, am vorbit și cu colegii mei, că părinții au de la noi așteptarea să fim buni, să fim un fel de bone.

Noi nu avem dreptul să avem opinii, noi nu avem competența de a educa. Eu nu înțeleg de ce se pleacă a priorii de la ideea că niște oameni pe care nici nu-i cunoști sunt niște incapabili din punctul de vedere al zonei educaționale, al zonei de formare.

CITEȘTE ȘI: Prof. Andreia Bodea, despre „industria” meditațiilor: „Se petrec niște lucruri absolut COMICE!” / VIDEO

Dacă copilul vine acasă și povestește, părinții nu au nicio îndoială când un elev, un copil redă acasă, povestește un lucru, el este crezut imediat, ei nu vin măcar să ceară, să asculte un alt punct de vedere.

Ei știu că acest copil are dreptate, că lucrurile așa au fost și vin la școală, fie la director, fie la diriginte, să acuze, nici măcar nu-ntreabă. ”Copilul nu a meritat lucrarea cu tare 5. Doamnă, vă arăt lucrarea. Dar nici nu vreau să văd lucrarea. Eu știu că el știe mai mult de 5” , a spus profesoara Andreea Bodea, directorul Colegiului Național Ion Luca Caragiale din București.

CITEȘTE ȘI: Prof. Andreia Bodea explică ce înseamnă să fii un profesor bun în zilele noastre / VIDEO

Acest fenomen afectează serios relația dintre părinți și profesori, deoarece se construiește o barieră de neîncredere și de acuzații reciproce, care consumă timp și energie din ambele părți. Părinții, dornici să apere interesele copiilor, ajung uneori să intervină chiar și în evaluările academice, fără a lua în considerare standardele obiective și modul în care acestea se aplică.

Respectul reciproc între părinți și profesori, colaborarea și înțelegerea limitelor fiecăruia sunt elementele de bază ale unei educații de succes.

CITEȘTE ȘI: Profesor Andreia Bodea, despre scăderea respectului față de profesori: „Există situații în care nu se mai dă nici «Bună ziua»” / VIDEO

Așa cum subliniază prof. Andreea Bodea, „părinții au de la noi așteptarea să fim buni, să fim un fel de bone,” dar adevărata valoare a educației depășește mult aceste așteptări. Este un proces de învățare continuă, de formare a caracterului și a abilităților care va aduce rezultate pozitive doar atunci când părinții și profesorii își vor respecta și susține reciproc rolurile.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să previi astmul la copii

De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...

Este recomandat să le scoți amigdalele copiilor?

Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel