„Ne confruntăm cu un număr incredibil de copii extrem de liberi!” Daniela Gavankar atrage atenția: „Respectul și regulile se învață de la un tată implicat!”
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a abordat o întrebare despre impactul prezenței tatălui în viața copiilor asupra dezvoltării acestora. Daniela Gavankar, profesor universitar, psiholog, consilier de dezvoltare personală și mentor pentru psihologi, cunoscută și pentru programul său dedicat taților de băieți, a atras atenția asupra rolului fundamental al tatălui în formarea primelor relații de autoritate ale copiilor.

Experta a invocat un proverb cunoscut: „E nevoie de un sat întreg ca să crești un copil”, arătând cum, în trecut, copiii se bucurau de sprijinul unei comunități, fiind mereu înconjurați de familie extinsă, vecini și prieteni.

„Eu am trăit la oraș, într-o localitate mică și erau foarte mulți copii pe scară, noi mergeam de la unii la alții, mama mea avea acolo soră, frate, erau și verișori și ne cunoșteam cu vecinii și copiii erau întotdeauna înconjurați de oameni”, povestește Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Un tată prezent, o NEVOIE esențială pentru copii. Daniela Gavankar: „Rolul patern aduce ceva unic, pe care mama nu-l poate înlocui!” / VIDEO

Mulți copii cresc izolați, cu puține interacțiuni sociale în afara familiei nucleare

SURSA FOTO: freepik.com @perfectlab

Astăzi însă, mulți copii cresc izolați, cu puține interacțiuni sociale în afara familiei nucleare.

„De multe ori, la noi, la evaluare, vin părinți care spun `eu nu știu dacă copilul meu trebuia sau nu să facă ceva la o anumită vârstă, că eu n-am mai prea văzut copiii de-o seamă cu el și nici nu mi-am pus problema. Noi nu suntem foarte prietenoși`, spune mama, `și copilul își petrece marea majoritate a timpului cu mine`.

Ori, o mamă nu poate să fie cât o comunitate.

Dacă, din păcate, relațiile nu-s bune și se rup relațiile cu bunicii, cu frații, cu mătușile, cu unchii, cu vecinii, cu prietenii și nu mai ai alți oameni, nu mai ai alte relații împlinite pe lângă tine, atunci cu siguranță că toată experiența de viață acelui copil e preluată de la mamă. Mama devine pentru el tot satul și, din păcate, de multe ori, și copilul devine pentru mamă tot satul, spune Daniela Gavankar.

Această dinamică poate crea o presiune enormă asupra copilului, care nu ar trebui să fie responsabil de roluri emoționale adulte.

„Și, atunci, și mama trebuie să îndeplinească o mulțime de roluri pentru copil, dar și copilul pentru mamă, lucru care este deosebit de greu pentru pentru un micuț”, mai atrage atenția experta.

Vezi și „Indiferent cât de implicată ești ca mamă, NU poți să fii tată!” Daniela Gavankar explică rolul de neînlocuit al tatălui în viața copilului: „Reprezintă relația cu autoritatea, forța și succesul”

Psiholog Daniela Gavankar: „Așa vom vedea cât de sănătoasă este relația copilului cu tatăl lui”

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

În continuarea discuțiilor despre impactul prezenței tatălui în dezvoltarea copiilor, Daniela Gavankar, a adăugat o observație importantă: „Depinde foarte mult de atitudinea cu care îl crește mama și ce sistem de suport are acolo. Copiii care au în jur poate niște bunici, un unchi, o mătușă, niște prieteni, ei se dezvoltă mai armonios”.

În schimb, un copil care o are doar pe mamă, fără o rețea de suport extern, riscă să devină „din loialitate pentru mamă, copia ei”, subliniind o posibilă lipsă de diversitate în influențele asupra sa.

În ceea ce privește băieții, prof. universitar și psihologul atrage atenția asupra rolului fundamental al tatălui în formarea primelor relații de autoritate ale acestora. „Băiețelul își formează prima relație de autoritate în raport cu tatăl”, spune Gavankar. Aceasta influențează profund modul în care copilul se raportează la autoritățile din viața sa, cum sunt șefii, profesorii sau orice alte figuri de autoritate.

Dacă ne uităm la cum se raportează el la șefi, la autoritatea din viața lui, la profesori - profesorii sunt prima autoritate din viața unui copil - vom vedea cât de sănătoasă este relația lui cu tatăl lui, subliniază experta.

Citește și Daniela Gavankar, despre greșelile părinților la divorț: „E o foarte mare eroare! Să clarificăm asta: divorțează soțul de soție, NU părintele de copil!” / VIDEO

Daniela Gavankar: „Ne confruntăm cu un număr incredibil de copii care sunt extrem, extrem de liberi”

SURSA FOTO: freepik.com @Vulp

Daniela Gavankar remarcă și diversitatea comportamentală a copiilor, menționând că unii sunt „timizi, temători, mămoși”, fără o voce care să își facă simțită prezența, în timp ce alții pot deveni „foarte agresivi”.

Un aspect îngrijorător, pe care specialista îl evidențiază, este faptul că: „acum ne confruntăm cu un număr incredibil de copii care sunt extrem, extrem de liberi, ca să zic așa, în sensul în care nu mai respectă nicio autoritate, nu înțeleg reguli, nu înțeleg cadrul social, nu înțeleg respectul față de celelalte persoane. Ori, astea sunt lucruri care se învață de la un tată implicat și evident de la un tată care și el este un om echilibrat și cu toate toate lucrurile astea învățate”.

Mai departe, Daniela Gavankar subliniază faptul că relația deficitară cu tatăl are un impact profund asupra modului în care copiii se raportează la autoritate, la bani, la putere, dar și la curaj. 

„La copilul care are o relație deficitară cu tatăl, asta se vede în relațiile lui, în principal cu autoritatea, cu banii, cu forța, puterea, curajul”, conchide experta. 

Astfel, este clar că un tată prezent nu doar că joacă un rol esențial în formarea unei relații sănătoase cu autoritatea, banii, forța, puterea, curajul, dar contribuie și la dezvoltarea unui copil echilibrat, capabil să înțeleagă și să respecte regulile societății în care trăiește.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor”

Abilitatea care stă la baza dezvoltării copilului. Psiholog educațional: „Dacă ai învăța copilul o singură competență, aceasta ar trebui să fie!” Iată de ce / FOTO: freepik.com @uryupinanadezhda

Abilitatea care stă la baza dezvoltării copilului. Psiholog educațional: „Dacă ai învăța copilul o singură competență, aceasta ar trebui să fie!” Iată de ce

Cele mai rele scuze ale părinților pentru comportamentul inadecvat al copiilor. Specialiști: „Renunțați la ele și asumați-vă educația micuților!” / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai rele scuze ale părinților pentru comportamentul inadecvat al copiilor. Specialiști: „Renunțați la ele și asumați-vă educația micuților!”

Nume de fete care au șanse mari să devină femei de afaceri, conform ChatGPT / FOTO: freepik.com@freepik

Nume de fete care au șanse mari să devină femei de afaceri, conform ChatGPT

pixel