Olandezii cred că părinții stresează copiii: O școală le-a interzis accesul la notele elevilor, după ce a studiat sute de tineri
Data publicării:
Măsura urmărește diminuarea presiunii resimțite de elevi în fața așteptărilor părinților legate de performanță.

Pentru a diminua stresul asociat cu rezultatele școlare, o instituție de învățământ din Olanda a decis să suspende accesul părinților la notele copiilor pentru o perioadă de un trimestru, informează Adevărul.

Inițiativa aparține școlii Jordan – Montessori Lyceum din Utrecht și urmărește să reducă presiunea pe care mulți elevi o resimt din partea părinților, care sunt atenți la fiecare notă obținută.

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Presiunea părinților asupra copiilor, o problemă în Olanda

Chiar dacă în sistemul educațional olandez elevii trebuie să atingă o medie pentru a putea trece în anul următor, utilizarea unei aplicații care permite părinților să monitorizeze constant rezultatele elevilor a avut efecte negative.

Profesorul de economie Stijn Uittenbogaard, din cadrul acestei școli, a desfășurat un studiu pe un eșantion de 500 de elevi. Conform datelor sale, elevii ai căror părinți verificau frecvent aplicația au raportat un nivel de stres de 2,7 din 5, în timp ce elevii ai căror părinți nu aveau acces constant la note au raportat un nivel de stres de 2.

„Presiunea de a obține rezultate excelente este un fenomen relativ nou. Când eu eram elev, aveam doar patru rapoarte anuale și puteam alege când și cum să le comunic părinților mei. Astăzi, părinții primesc imediat notificări pe telefoane cu noile note ale copiilor lor, ceea ce duce adesea la conversații incomode acasă. Pentru elevi, acest lucru este extrem de stresant”, a explicat profesorul Stijn Uittenbogaard.

O pauză pentru binele elevilor

Directorul școlii, Geert Looyschelder, a susținut propunerea profesorului de a institui o pauză de o lună în accesul părinților la notele copiilor.

„Faptul că părinții supraveghează în permanență notele elevului creează doar anxietate. În sistemul nostru educațional, vrem să transmitem că este normal să faci greșeli – tocmai din ele învățăm”, a declarat Looyschelder, accentuând importanța unei atmosfere mai relaxate pentru dezvoltarea elevilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

 „Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor / FOTO: Freepik/.com@freepik

„Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel