Toxiinfecții alimentare, cum să protejezi copiii și femeile însărcinate
Data publicării:
Copiii mici și viitoarele mame ar trebui să evite alimentele crude și nepasteurizate pentru a evita riscul de intoxicație alimentară.

Toxiinfecțiile alimentare, care uneori se numesc toxiinfecții alimentare, apar pe tot parcursul anului. Să vedem care sunt cele mai frecvente toxiinfecții alimentare și cum se poate proteja în special copiii mici și femeile însărcinate.

Ce este otrăvirea alimentară

Toxiinfecțiile alimentare și infecțiile sunt tulburări care pot apărea în urma ingerării alimentelor contaminate cu microorganisme dăunătoare sau toxinele acestora. Experții disting între:

- infecții alimentare: termen generic care indică o boală datorată ingerării de microorganisme dăunătoare;

- intoxicații alimentare: tulburări legate de toxinele prezente în alimente;

- toxiinfecții alimentare: sunt cauzate atât de bacterii, cât și de toxine.

Tulburările legate de infecțiile alimentare sunt de natură gastrointestinală, cum ar fi greața, vărsăturile și diareea. Poate apărea și febra. Afecțiunile pot fi mai mult sau mai puțin grave, durează doar o zi sau două sau continuă câteva zile. Severitatea depinde de cantitatea de microorganisme dăunătoare ingerată, dar nu numai: decisive sunt și starea generală de sănătate a persoanei. Persoanele în vârstă, copiii sub șase ani, gravidele pot dezvolta forme mai grave și chiar complicații. Din acest motiv este esențial să se încerce prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, mai ales la aceste grupuri de populație.

Toxiinfecțiile alimentare, principalii vinovați

Iată care sunt germenii și toxinele cel mai adesea responsabili de bolile cauzate de ingerarea alimentelor contaminate.

Escherichia coli

Este o bacterie din care există diferite tulpini, care trăiește în intestinele bovinelor, oilor și altor animale de fermă care sunt purtători asimptomatici. Consumând carne crudă sau insuficient gătită, lapte crud, ouă și brânzeturi nepasteurizate, puteți ingera bacteriile Escherichia, care provoacă dureri abdominale, greață, vărsături și diaree. O complicație foarte gravă, HUS sau sindromul hemolitic-uremic, care poate provoca insuficiență renală, poate apărea la copii și la femeile însărcinate. În aceste cazuri, poate fi necesară spitalizarea pentru câteva zile.

Salmonella

Bacteria Salmonella, care este larg răspândită, este cea mai frecventă cauză a intoxicațiilor alimentare. Se găsește în intestinele mamiferelor și păsărilor, chiar și în animalele din curte, astfel încât poate ajunge la om prin ingestia de lapte nepasteurizat și ouă crude. În consecință, este posibilă contractarea infecției care se manifestă prin diaree, vărsături, febră chiar și pentru câteva zile. Antibioticele pot fi utile doar la început, atâta timp cât sunt prescrise de medicul dumneavoastră. Este necesar să bei mult pentru a reface lichidele pierdute și a respecta o dietă lipsită de grăsimi și proteine ​​animale.

Campylobacter

Această bacterie se găsește mai ales în carnea de pui, curcan și pasăre în general, chiar și în cele mai interne părți. Provoacă febră, crampe abdominale și dizenterie dacă se consumă carne de pasăre insuficient gătită, sau dacă este preparată fără igiena adecvată a mâinilor, suprafețelor și uneltelor folosite. Infecția cu Campylobacter se rezolvă adesea spontan prin odihnă și luarea de lichide și soluții pe bază de minerale pentru a combate deshidratarea. Doar în cazurile cele mai grave (copii mici, persoane în vârstă, persoane cu boli cronice) medicul poate prescrie antibiotice precum eritromicina sau tetracicline.

Listeria

Este prezent într-o mare varietate de alimente: legume crude, carne de pui și curcan, oaie și bovine. În consecință, există numeroase produse care pot conține Listeria: pe lângă carnea și carnea de pasăre de oaie și vită, germenul se găsește în ouă, legume, lapte și brânzeturi moi. Nu toată lumea prezintă simptome, dar copiii, femeile însărcinate și persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare gripei, care trebuie tratate corespunzător (cu medicamente prescrise de medic) pentru a preveni apariția complicațiilor la nivelul inimii și a sistemului nervos. 

Clostridium botulinum

Această bacterie se găsește aproape peste tot în sol. Produce o toxină care, în consecință, poate contamina atât preparatele de origine animală, cât și pe cele vegetale, în special legumele în ulei și conservele de casă. În absența oxigenului, deci tocmai în conservele sub vid, bacteria, dacă este prezentă în carnea și legumele tratate, produce o toxină care, în câteva ore, provoacă botulism. Acest lucru dă naștere la diferite tipuri de simptome, de la amețeli la dificultăți de respirație și de mișcare, până la paralizie. În acest caz, este necesar să contactați imediat camera de urgență.

Cum să protejezi copiii și femeile însărcinate de toxiinfecțiile alimentare

Pentru a ține departe de toxiinfecțiile alimentare, în special de copii și femeile însărcinate, regulile de prevenire simple, dar eficiente sunt foarte utile. Să vedem care.

- Consumați numai alimente preparate cu lapte pasteurizat și ouă pasteurizate din surse sigure. Temperaturile ridicate de pasteurizare elimină germenii păstrând în același timp proprietățile nutritive intacte.

- Copiii mici, femeile însărcinate, vârstnicii și bolnavii cronici nu ar trebui să consume alimente crude, în special de origine animală. Legumele trebuie spălate cu grijă.

- Gătiți bine carnea de pasăre, asigurându-vă că temperatura este peste 70 de grade Celsius chiar și în părțile interne.

- Atenție la igienă: blaturile de lucru, cuțitele, furculițele și toate materialele care vin în contact cu carnea crudă trebuie spălate cu grijă cu apă fierbinte.

- Spălați-vă întotdeauna bine mâinile înainte și după prepararea alimentelor și folosiți mănuși dacă pielea este ruptă sau crăpată.

- Consumați numai legume industriale conservate, preparate într-un mod care să asigure absența toxinei botulinice.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: baterii  copii  femei insarcinate  infectii alimentare  toxiinfectii 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel