Dacă părinții ți-au spus aceste 3 lucruri în copilărie, te-au pregătit să eșuezi ca bărbat
Există în România clase primare unde elevii primesc teme de peste trei ore pe zi. La acestea se adaugă, zilnic, o poezie de învățat pe de rost.
Pentru un copil de 6 sau 7 ani, e o provocare care transformă școala din loc al descoperirii în sursă de stres și teamă.
Ce poate face un părinte? Să tacă și să „țină ritmul”? Să se teamă că învățătoarea „se supără”? Să suporte în tăcere rușinarea copilului său în fața clasei?
În cadrul Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro, moderată de Loredana Iriciuc, Claudia Chiru, profesor pentru învățământul primar cu experiență și voce importantă în educația românească, a tras un semnal de alarmă dureros, dar necesar.
Totul a pornit de la o întrebare adresată de moderatoarea Loredana Iriciuc:
„Ce să facă părinții a căror copii primesc teme foarte multe acasă? Am auzit de un caz în care învățătoarea dă teme de peste 3 ore acasă plus o poezie în fiecare zi de învățat. Ce ar trebui să facă mama copilului? Pentru că i-a atras atenția și a zis că trebuie să țină ritmul”.
Răspunsul prof. Claudia Chiru a fost pe cât de sincer, pe atât de apăsător:
„Păi, da, ne întoarcem la cercul acela vicios pentru că mama aceasta este lăsată singură și de ceilalți părinți. Pentru că ceilalți părinți consideră că sunt copiii lor rupți din soare și trebuie să facă nu știu ce”.
SURSA FOTO: freepik.com @wosunan
Loredana Iriciuc:
„Exact! Sau le e frică de doamna!”
Prof. Claudia Chiru:
„Sau le e frică că doamna se supără. Și doamna de ce se supără? Da, știu că este o problemă”.
Loredana Iriciuc:
„Să nu le mai facă?”
Claudia Chiru nu ezită să spună lucrurilor pe nume. Iar uneori, soluția e simplă și curajoasă: să nu le mai facă.
„Da! Poate! Să nu le mai facă! Poate să facă trei, patru rânduri, cinci, hai, o pagină, să zicem și în rest poate să spună că n-a putut să le facă”.
E o formă de protest pașnic, dar ferm, prin care părinții pot transmite un mesaj clar: educația nu înseamnă epuizare.
„Știu și eu, am aflat și eu despre colege care umilesc copiii și îi rușinează și fac presiune asupra părinților. Nu sunt lucruri normale”, susține prof. Claudia Chiru.
Aici, discursul ei capătă o forță aparte. Este vocea unei învățătoare care nu acceptă abuzul ascuns sub forma „rigorii” sau „performanței”.
FOTO: freepik.com @undrey
Într-o afirmație cu greutate, prof. Claudia Chiru spune lucrurilor pe nume:
„Un profesionist nu ar trebui, un intelectual nu ar trebui să aibă nevoile acestea. Adică nu ar trebui să lucreze din frustrare cu copiii, din propriile neajunsuși, din propriile răni. Nu ar trebui!
Ar trebui să se gândească doar la binele acelui copil, pentru că școala este despre copii, nu este despre noi, despre adulți. Noi am făcut-o, am terminat-o. Noi trebuie să ne pliem și să facem astfel încât copilului să-i fie bine, pentru că el e viitorul nostru”.
„De aceea vine la școală, să învețe. Nu s-a născut învățat! Dacă s-ar naște învățați, n-ar fi nevoie nevoie de școală, dar noi nu ne naștem învățați”, adaugă prof. Claudia Chiru.
Învățătoarea nu este doar o piesă din sistem. Este începutul. Este modelul. Este cea care poate aprinde sau stinge dorința copilului de a învăța:
„Și învățătoare are cea mai mare putere, pentru că ea îi deschide apetitul pentru zona asta intelectuală unui copil. Și mi-ar plăcea să cred că toate profesoarele și toate învățătoarele își doresc să avem cât mai mulți intelectuali.
Adică, intelectual nu înseamnă să fii doctor docent într-un domeniu. Înseamnă să te apleci asupra studiului. Înseamnă să vrei să afli informații deschizând o carte și citind și înțelegând și analizând, sintetizând ceea ce citești cu capul tău.
Și asta ar trebui să se întâmple la școală. Tot ceea ce se face la școală trebuie să fie gândit către deschiderea aceasta a plăcerii de a cunoaște și de a achiziționa informații ca să devii un om mai bun, ca să faci o meserie cum trebuie, ca să poți când intru eu în magazin, să nu fii supărată pe mine că vin și-ți desfac puloverele”, mai spune prof. Claudia Chiru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Atunci când un copil se simte...
E weekendul de Paște – și ce...