Vitamine esențiale pentru copii, în funcție de vârstă
Data publicării:
Dacă ești îngrijorat că copilul tău nu primește toate vitaminele necesare creșterii, aruncă o privire la următoarea listă. 

Alimentația este un aspect central pentru dezvoltarea corectă fizică, psihică și emoțională a oricărei persoane. În timpul copilăriei, o etapă de creștere și maturizare, obținerea nutrienților potriviți este esențială. Din acest motiv vă prezentăm astăzi o listă cu cele mai bune 8 alimente bogate în vitamine pentru copii.

Vitaminele sunt substanțe fundamentale în corpul nostru. În rândurile următoare vă reamintim importanța și funcțiile lor în organism. Evident că vă vom oferi informații despre alimentele care le conțin. Aflați ce alimente sunt bogate în vitamine care sunt atât de bune pentru copiii noștri.

 De ce sunt importante vitaminele pentru copii?

Există diferite vitamine și diferite tipuri. De exemplu, sunt cele liposolubile, din grupele A, D, E și K care sunt absorbite împreună cu grăsimea. Sau cele solubile în apă ca pentru grupele C și B; care sunt absorbite împreună cu apa.

Pentru copiii cu vârste între 0 – 6 luni

Pentru bebeluși este important să asiguri aportul de vitamina D. Imediat după naștere, cei mici vor fi hrăniți cu laptele matern sau cu laptele de tip formulă. În primele șase luni din viață, laptele matern îi poate oferi micuțului tău toți nutrienții de care are nevoie, inclusiv vitamina D.

Pentru toddleri

Pe măsură ce copiii cresc, aceștia ajung să aibă o dietă mult mai diversificată. De cele mai multe ori, aceștia vor ajunge să-și ia necesarul de vitamina D din alimentele pe care le consumă. În astfel de cazuri nu va fi nevoie de administrarea suplimentelor cu vitamina D.

Pentru copiii mai mari și adolescenți

Este greu să controlezi meniul unui adolescent, dar nu este imposibil. Copiii mai mari și adolescenții au nevoie de cel puțin 600 mg de vitamina D, spun specialiștii.

Poți să-i faci analizele celui mic pentru a verifica nivelul său de vitamine din organism. În felul acesta vei putea lua o decizie cu privire la alimentația sa.

Cele mai bune 8 alimente bogate în vitamine pentru copii

1. Legume

Legumele sunt o sursă indispensabilă de vitamine, deși nu sunt alimentul cel mai iubit de copii. Morcovii sunt o sursă de vitamina A, la fel ca multe legume cu frunze verzi, cum ar fi salata verde, spanacul și cicoarea. Cel din urmă grup conține vitamina K și B2. Ceapa, ardeiul, varza și dovleceii sunt alte legume cu un conținut ridicat de vitamine.

2. Fotografie... (pexels-alex-green-5692230_90936200.jpg)

Foto: Alex Green/ Pexels

2. Produse lactate și ouă

La fel ca morcovii și restul legumelor cu pigmentare portocalie, produsele lactate și ouăle au o concentrație mare de vitamina A. Aceasta are mari beneficii pentru organism: contribuie la sănătatea mucoaselor și a pielii, previne bolile și este foarte important pentru dezvoltarea osului.

În plus, aceste alimente conțin vitamine din grupa D. Au particularitatea de a promova absorbția calciului care se traduce printr-o bună structură a dinților și a osului.

3. Pește

Carnea de pește este foarte hrănitoare. De asemenea, este foarte apetisant pentru copii datorită consistenței, aromei și aromei sale care diferă de cea a oricărui alt tip de carne. Cu toate acestea, unii copii îl pot refuza.

4. Cereale

Cerealele, precum și leguminoasele au o mare varietate de vitamine B. De fapt, multe produse pentru micul dejun pentru copii sunt îmbogățite cu aceste ingrediente. Un fapt important este că se absorb mai bine dacă sunt ingerați cu lapte. De aceea se recomandă combinarea lor cu iaurt sau lapte.

Vitamina B este foarte importantă pentru aprovizionarea cu energie și permite o creștere sănătoasă din multe puncte de vedere. 

5. Carne

Pe lângă aportul de proteine, carnea conține vitamina B. După cum am menționat în paragraful despre cereale, funcțiile sale sunt diverse. Colaborează cu funcționarea sistemelor nervos, digestiv și celular.

7. Citrice

Deși nu reprezintă o sursă principală de vitamine, citricele  contribuie prin furnizarea de substanțe importante pentru sistemul imunitar; au si un procent mare de vitamina C. Sunt prezenta în kiwi, ananas, roșii și ardei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel