Top 3 sucuri toxice pentru copii: Ce trebuie să știi pentru a proteja sănătatea celui mic
„Mâncăm ce este pe masă, nu-ți place? Ei bine, du-te la culcare. Post negru!"
Știu că vă gândiți că acestea au fost, poate, cele mai eficiente metode educaționale, totuși, nu putem lua întotdeauna trecutul drept referință pentru educarea copiilor noștri.
Modalitățile și metodele folosite în trecut NU sunt și nu pot fi întotdeauna eficiente în prezent, societatea s-a schimbat prea mult și la fel și adolescenții.
Dacă înainte tații și bunicii noștri nu tolerau vicii la masă, a fost pentru că povestea lor de viață era încă strâns legată de cel de-al Doilea Război Mondial, de frică, de foame, de sărăcie.
În acest tablou dezastruos nu era loc de alegere, iar viciile părinții sau bunicii noștri au fost nevoiți să urmeze această linie de „mănânci ce există sau nu mănânci deloc”.
Astăzi, în această lume plină de alegere, bunăstare, reclamă, vicii, este imposibil ca un adolescent să înțeleagă această linie educațională și să o accepte.
Foarte importantă. În perioada adolescenței trebuie să oferi organismului toți nutrienții de care are nevoie pentru a-și desăvârși cât mai bine dezvoltarea psiho-fizică!
Știu că alimentația depinde adesea puțin de cultura locului în care locuiești, de ceea ce eram obișnuiți să mâncăm în copilărie și să gătim, de sfaturile prietenilor - soacre - influenceri și așa mai departe.
Dar, în schimb, fiecare părinte ar trebui să-și dezvolte propria cultură cu privire la ceea ce are nevoie fiecare adolescent pentru a crește puternic și sănătos.
Un exemplu foarte banal (pe care îl știe toată lumea) este îngrijorarea că dietele copiilor sunt bogate în calciu și fosfor, dar cum se traduce acest lucru la masă?
Știți cu adevărat alimente bogate în calciu sau doar ați auzit lucruri? Chiar respecți acest principiu sau te limitezi să dai copiilor tăi câte o bucată de parmezan din când în când (ceea ce multora nu le place) sau poate să cumperi „cereale bogate în calciu”?
Consumul de parmezan când și când, cumpărarea de produse care se trec drept sănătoase nu va ajuta la dezvoltarea sănătoasă a copiilor, va servi doar pentru a ne face să ne simțim împăcați cu noi înșine și pentru a ne spune ca „avem făcut un lucru bun”.
Deseori tinzi să cumperi vitamine și minerale și să le dai copiilor ... dar asta nu i-ar obișnui să mănânce bine și să-și hrănească corpul cu funcționalitate, precum și gust. Se pot lua suplimente și în unele cazuri este bine să se ia, dar nu reprezintă o alternativă valabilă la un cadru de educație nutrițională.
Știați că osteoporoza este consecința unei mineralizări slabe a oaselor în adolescență?
Știați că obezitatea persistentă la adulți își are rădăcinile și în adolescență?
Pe scurt, a sta la masă nu este o chestiune de gust, ci și de funcționalitate.
Fiecare vârstă are propriile nevoi și fiecare familie ar trebui să își adapteze puțin planul alimentar la nevoile (și gusturile) membrilor săi.
Simplul „gătesc așa cum m-a învățat mama mea” nu mai este valabil pentru că poate strămoșii noștri nici nu știau ce trebuie să mănânce în timpul dezvoltării.
Desigur, uneori dieta bunicilor era cea mai bună, vorbim de vremuri în care conservele nu erau o normalitate alimentară, o perioadă în care oamenii găteau întotdeauna după regula „5 ingrediente”. Nu o cunoști? Ei bine, se spune că fiecare rețetă și fiecare aliment (chiar și conserve) pentru a fi considerat sănătos ar trebui să conțină maximum 5 ingrediente și atât!
Cu siguranță ne putem inspira din obiceiurile bunicilor noștri: a face lucruri acasă, a prefera rețetele simple, a evita conservanții, a mânca doar fructe și legume de sezon, a cumpăra de la un fermier sau un prieten agricultor. Lucruri care le-au fost evidente dar care pentru noi au devenit excepția (din păcate)!
Provocarea părinților din ziua de azi este de fapt să fie mai puternici decât această societate frenetică și să facă din PRIORITATE să mănânce bine și să ofere familiei un plan nutrițional bun.
În timpul adolescenței corpul scapă de sub controlul. Pare nebun, face ce vrea și adolescenții sunt „victime” ale lui care nu au nicio putere asupra a ceea ce se întâmplă.
Unii se rotunjesc, alții se rafinează, alții devin mai înalți, alții rămân la aceeași înălțime, alții au tenul gras, alții au pielea uscată, alții își schimbă vocea, alții au barbă și alții nu.
Riscul este așadar ca adolescentul să se uite în oglindă și să înceapă să creadă că aceasta este forma lui permanentă, că nu se va plăcea niciodată.
Așa cum tot ceea ce nu poate fi controlat generează frustrare, la fel și adolescentul, dacă nu tolerează sau nu învață să transforme frustrarea în altceva, începe să fie neliniștit și să caute fără milă instrumente care să-i permită să controleze acest corp de necontrolat.
Iată o serie întreagă de instrumente potențial periculoase
Sunt grasă -> diete cu conținut scăzut de calorii care limitează aportul de vitamine esențiale și săruri minerale și duc la cel mai mare risc de a suferi de tulburări de alimentație.
Sunt mic si prea "uscat" -> dieta hiperproteică cu suplimente de aminoacizi. O dietă care ar putea solicita rinichii și poate duce la dezechilibre, mai ales la această vârstă.
Sunt trist, ma simt singur, sunt supărat -> Mănânc în exces pentru a-mi oferi plăcere
Nu vreau să mănânc carne și vreau și să slăbesc -> diete improvizate vegane și vegetariene fără nici cea mai mică conștientizare a consecințelor și a ceea ce se face.
Pe lângă faptul că intră în conflict cu propriul corp, adolescenții sunt și acei oameni mici cărora le place să încalce regulile și care nu și-au dezvoltat încă toate capacitățile creierului pentru a putea face alegeri înțelepte și raționale.
Din păcate, adesea nu există nicio măsură în capul lor și părinții sunt cei care trebuie să stabilească reguli acasă. Dar chiar înainte de reguli, părinții ar trebui să construiască o cultură pe alimentație și să lucreze la conștiința copiilor cu privire la ceea ce ingeră.
Explicați-le copiilor că tot ceea ce este considerat bun nu este adesea sănătos, explicați ce se află în interiorul unor creme de ciocolată foarte faimoase care este vândută ca fiind sănătoasă.
A da conștiință copiilor înseamnă a le oferi un instrument cu care să aleagă și să știe să aleagă singuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
A devenit o tradiție de...
Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...