Dr. Adina Alberts trage un semnal de alarmă: ”Avem o mare problemă, noi mămicile”. Atenție la acest detaliu de pe torturile aniversare
Întrebată despre modul de abordare al acestei situații, dr. Boroghină a subliniat că prima măsură este să recunoaștem că noi, adulții, am contribuit la această situație. Medicul pediatru a adăugat că, în unele cazuri, preferințele stricte pot avea la bază anumite patologii care determină o atracție pentru anumite texturi sau culori, însă aceste situații sunt mai rare.
Medicul a accentuat importanța procesului de diversificare a alimentației încă de la o vârstă fragedă, menționând că acest proces nu trebuie să se rezume la câteva zile, ci să fie o abordare continuă și susținută.
„Păi, acceptăm întâi că noi am făcut așa!
Există anumite patologii unde există o preferință pentru o anumită textură exclusiv, pentru o anumită culoare, dar asta este cu totul altceva.
Dar, pentru un copil sănătos e greu de crezut! Probabil că la diversificarea nu s-a insistat suficient! A insista nu înseamnă doar atunci, o zi, două. Deci, diversificarea e completă undeva după vârsta de 1 an și chiar și atunci mai poți să mai introduci și să mai diversifici, să mai îmbogățești paleta lui alimentară”, a spus dr. Steluța Boroghină la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
Specialistul în gastroenterologie și nutriție pediatrică a mai subliniat faptul că uneori, ca părinți, am fost poate prea concesivi în fața dorințelor copiilor noștri, cedând în fața voinței lor puternice. Cu toate acestea, ea a subliniat că este esențial să le arătăm copiilor că ceea ce le oferim este benefic pentru sănătatea lor, în timp ce le respectăm și preferințele.
„Și am lăsat așa pentru că micuțul poate că a avut mai multă voință decât mine părintele. Poate că noi am fost mai slabi în fața copilului și am zis `facă-se voia ta`.
Nu e chiar așa! Adică ei trebuie să știe că noi le dăm ceea ce este corect și le face bine. E adevărat că trebuie să le facă și plăcere.
Încet, cu grijă, pot fi aduși și copiii aceștia spre o alimentație sănătoasă. NU li se va interzice! Nu îi spui unui copil `de mâine nu mai voie pizza, paste`. Cumva putem face altceva. `E ok, uite, hai pe pizza aia să punem și niște legume. Dacă vrei totuși pizza, încerci, măcar încerci. Îți place, bine`. Adică să-i dăm opțiunea de a alege! `Bun, astăzi vrei pizza. Uite, de 2-3 ori pe săptămână, dacă vrei tu, se poate o dată pizza, o dată paste, dar uite, hai să mai mâncăm în pastele alea și niște legume`.
Și încet, mai ales când ei schimbă vârsta, când se trece la alt nivel, să spunem școlar, să zicem că ajung la after-school. Sau poate că mănâncă cu alți membri ai familiei, adică schimbă cumva persoana cu care mănâncă, pot să-și schimbe obiceiul alimentar. E frecvent întâlnit, cel puțin la adolescenți, un schimb spectaculos”, a mai adăugat dr. Boroghină.
SURSA FOTO: freepik.com yanadjana
Într-o analiză a comportamentului alimentar al copiilor, dr. Steluța Boroghină a evidențiat că refuzul de a consuma legume reprezintă adesea o provocare majoră. Experta a sugerat că această reticență ar putea fi rezultatul unei insistențe excesive asupra consumului de legume în primele etape ale copilăriei, ceea ce ar putea influența ulterior atitudinea lor față de aceste alimente.
Medicul primar pediatru a observat, de asemenea, că există adolescenți care, peste noapte, decid să devină vegetarieni și să refuze categoric orice formă de carne sau alte alimente de origine animală, adoptând în schimb o atitudine prietenoasă față de legume.
„Copii refuză legumele de obicei. Aici e marea problemă! Poate că se insistă prea mult cu ele în prima copilărie. Ar putea fi și asta o explicație a refuzului lor ulterior.
Văd adolescente care peste noapte devin vegetariene, deci refuză cu obstinație orice altceva, orice altă formă de carne ș.a.m.d. Adică deodată și devin foarte prietene cu legumele. Există și varianta aceasta.
E adevărat că deja la adolescenți vorbim despre copii care știu să-și ia singuri informațiile, pot să înceapă să judece, dar și acolo este bine să-i pilotăm cumva, să fim cu ochii pe ei, să știm cam ce gândesc și să-i ajutăm dacă credem că uneori poate nu au toate informațiile complete”, a punctat dr. Steluța Boroghină.
Urmăriți emisiunea integral:
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...