Copilul tău a terminat liceul și vrea să meargă la facultate? Ajută-l să facă alegerea corectă!
Data publicării:
„Băiatul meu David a promovat examenele de Bacalaureat! Primul pas în viața adultă a fost făcut cu succes. Acum urmează un alt pas, la fel de important și anume, alegerea facultății. Cum și-a ales David facultatea pe care o va urma și cât au contat sfaturile părinților", ne-a povestit Nicoleta, o cititoare ParintisiPitici.ro.

Alegerea facultății este foarte importanță pentru oricine, fiindcă îi vei dedica trei ani de studiu, emoții și bani. Și ar fi păcat ca, la absolvirea facultății să înțelegi că meseria aleasă nu este pe placul tău.

Prima regulă: Nu te concentra pe universitate, ci pe visul tău! 

Primul lucru cheie de știut este că alegerea unei facultăți nu este cea mai importantă decizie pe care o vei lua în viața ta.  Desigur, dacă visezi să fii medic, psiholog, inginer, avocat sau oricare dintre profesiile care necesită o diplomă universitară prin lege, alegerea unui curs de studii este evidentă și de asemenea ușoară. Este o alegere importantă, pentru că îți va permite să te apropii de visul tău. 

Dacă, pe de altă parte, vrei să te apuci de una dintre numeroasele profesii pentru care nu este obligatoriu să ai o diplomă, ei bine, în acest caz, trebuie să evaluezi cu atenție alegerea.

Nu uita o regulă importantă: dacă face ceea ce te pasionează îți va fi mai ușor și mai  să studiezi și mai împlinit dacă asta va deveni meseria ta.

Regula 2: Cunoaște-te pe tine însuți! Unele teste de aptitudini și de orientare profesională sunt instrumente valabile și au o bază științifică solidă. Deci, poți face, le poți să le faci și să vezi rezultatul. Dar, mai întâi de toate, fă-ți un test pe TINE. Stabilește cine ești, ce aspirații ai, care sunt punctele tale tari, punctele slabe.

Pune-ți următoarele întrebări: La ce ești bun? La ce materii ai primit cele mai mari note în liceu? Care au fost materiile de care erai cel mai pasionat în liceu? Care sunt subiectele de care ești pasionat acum? Ce tip de materie te încetinește cel mai mult când studiezi?

Întocmește o listă cu toate răspunsurile și ține  cont de ele atunci când alegeți universitatea. Abia după ce ai răspuns la aceste întrebări poți susține câteva teste de aptitudini: asta te va ajuta cu siguranță să-ți clarifici mai mult ideile.

Regula 3: Nu ești singur. Ei bine, este timpul să te adresezi și altor persoane pentru a afla ce universitate să alegi. Fă un tur al grupurilor de Facebook ale diferitelor facultăți, caută forumuri online, o pagină pe Instagram. Vizitează locurile în care merg studenții și întreabă. Cu cât găsești mai multe informații, cu atât mai bine!

„Vizualizează cum va fi viitorul tău, identifică-te cu tine ca un absolvent care exercită acea profesie care îți place atât de mult. Pentru a obține ceva care îți place, va trebui să muncești din greu. Dacă termini acum liceul, probabil că tocmai ai ajuns la majoritate și ai intrat în lumea adulților.

A alege universitatea potrivită pentru tine înseamnă a lua o decizie. Dar îți amintești când ți-am spus că nu este cel mai important lucru pe care îl vei face? S-ar putea să realizezi asta doar după ce ai terminat, așa că nu-ți spun să iei această decizie cu ușurință chiar acum.

Dar ține minte scopul tău sau unde vrei cu adevărat să ajungi, acesta va fi lumina ta călăuzitoare, chiar dacă te întrebi ce universitate să alegi", ne-a scris Nicoleta.

Dragi părinți, vă invităm să împărtășiți poveștile minunate și pline de viață ale copiilor voștri. Suntem nerăbdători să descoperim aventurile, realizările și momentele speciale din viața micuților voștri. Fie că este vorba despre o descoperire incredibilă, o reușită măreață sau o poveste amuzantă care v-a făcut să zâmbiți, vrem să le cunoaștem și să le împărtășim cu ceilalți părinți. Fiecare copil are propria sa personalitate și călătoria sa unică de creștere, iar prin împărtășirea acestor momente, putem inspira și sprijini întreaga comunitate de părinți.

Trimiterea poveștilor este simplă. Accesați pagina noastră de Facebook Parinti si Pitici și trimiteți un mesaj sau pe adresa de e-mail redactia@parintisipitici.ro. Puteți să atașați fotografii sau videoclipuri relevante.

Publicarea poveștilor copiilor voștri pe ParintisiPitici.ro este o modalitate minunată de a celebra și aprecia micile bucurii și realizări ale vieții de părinte. În plus, prin împărtășirea experiențelor voastre, puteți oferi inspirație și sprijin altor părinți care trec prin aceleași provocări și bucurii.

Haideți să creăm o comunitate solidară, în care fiecare părinte se simte conectat și înțeles. Vă așteptăm cu nerăbdare poveștile copiilor voștri, iar împreună vom construi o colecție de amintiri prețioase și pline de dragoste.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


parintisipitici Team
Categorie: Voices
Tagurile articolului: diploma  facultate  liceu  sfaturi  universitate  vis 

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / FOTO: freepik.com @ wirestock

Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / VIDEO

De ce nu funcționează parentingul modern Urania Cremene „Combinația ASTA este cheia” / Sursă foto:captură video YouTube @FainsiSimplu Mihai Morar

„De ce nu funcționează parentingul modern?” Urania Cremene: „Am ajuns într-un punct în care părinții tremură în fața copiilor! Combinația ASTA este cheia”

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală / FOTO: freepik.com@Wavebreak Media

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală

O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stă într-o clasă opt ore pe zi și i se spune să nu vorbească cu persoana care stă lângă el” / FOTO: freepik.com @pvproductions

O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stau într-o clasă opt ore pe zi și li se spune să nu vorbească cu persoana de lângă ei”

pixel