Cum să te comporți cu copii adolescenți? Trei sfaturi pentru părinți de la o cititoare ParintisiPitici.ro
Data publicării:
Vine un moment în viața părinților când apare întrebarea: cum să te comporți cu copiii în timpul adolescenței? „Băiatul meu David are 18 ani. Cum am gestionat noi, părinții, cea mai grea perioadă din viața copilului și cum am reușit să rămânem prieteni" , ne-a povestit Nicoleta, o cititoare ParintisiPitici.ro.

Adolescența, care începe de la vârsta de 14 ani și se extinde până după  20 de ani, poate fi  complicată, fiind momentul în care băiatul sau fata îți lasă copilăria în urmă, încercând să afle cine va fi ca adult.

Adolescenții se confruntă cu o lume incredibil de complexă și au sarcina de a învăța cum să o navigheze cu succes. În această perioadă lungă și importantă a vieții ei învață să înțeleagă cine sunt, își modelează identitatea, învățând ce să facă pentru a deveni independenți.

Înțelegerea comportamentului tipic al adolescenților și a schimbărilor biologice, emoționale și cognitive pe care le experimentează este primul pas în facilitarea gestionării relației dintre părinți și copii în timpul adolescenței.

Există trei aspecte pe care trebuie să le avem în vedere în relația dintre părinți și copii adolescenți. Sosirea adolescenței poate duce la probleme de relație între părinți și copii. dar este important este să nu te descurajezi și să încerci mereu să înțelegi motivul și originea anumitor comportamente.

Iată 3 sfaturi pentru a gestiona mai bine această perioadă, potrivit unei cititoare ParintisiPitici.ro

1) Nu le ironizați emoționalitatea. Pe măsură ce un copil se apropie de adolescență, emoțiile lui devin mai intense. Nu este vorba doar de a trânti ușile și de a sta supărat la masă. 

Adolescenții simt și percep emoțiile mult mai puternic. Dacă îl ignori, adolescentul crede că primește un răspuns emoțional negativ. Dezavantajul acestei stări este că adolescenții pot deveni,  mai ușor, furioși și capricioși. Dacă un adult îl ceartă pe adolescent doar pentru că este foarte emoționat, îl va îndepărta.  

2) Nu neglija un conflict, gestionează-l. Copiii au o mare nevoie de o relație cu adulții și, prin urmare, și de conflict. În adolescență pare să existe un impuls de a face ceea ce nu nu este bine. Aici, rolul părinților este fundamental. 

Relațiile cu adulții bazate doar pe colaborare, fără impulsuri spre rebeliune sau conflict nu conțin factori evolutivi. Este esențial ca toți copiii să experimenteze autoritatea adultului. Doar în acest fel îi vom oferi posibilitatea de a-și  înțelege greșelile.

Conflictul cu părinții este o parte normală și sănătoasă a vieții. De aceea, adolescentul va învăța  și din modul în care părinții gestionează conflictele. 

3) Lasă-i spațiu. O componentă importantă a adolescenței nu de a învăța cum să te încadrezi în societate. În timp ce părinții sunt încă influenți, colegii încep să exercite o influență mai mare asupra modului în care adolescenții gândesc și se comportă.

Poate fi o provocare pentru unii părinți să-și lase copiii să își exercite independența. Băieții și fetele trebuie să petreacă timp cu alte persoane de vârsta lor pentru a-și dezvolta abilitățile sociale și pentru a simți un sentiment de apartenență. Petrecerea timpului unii cu alții îi ajută pe adolescenți să învețe cum să interacționeze și să formeze conexiuni pozitive cu alți oameni.

„Mulți adolescenți  petrec mai puțin timp fizic cu familia, dar și  emoțional. Aceasta înseamnă că adolescenții să nu-și împărtășească gândurile și sentimentele cu părinții, așa cum ar fi făcut-o înainte. Este perfect normal. Trebuie să le dai spațiu. Nu are rost să-ți forțezi copilul să vorbească despre ceea ce gândește. Dacă vrea un sfat, îl va cere. Mai bine să-l lași să vorbească singur. 

Este în regulă să-ți exprimi dezamăgirea, frustrarea sau îngrijorarea, dar cel mai bine este să nu țipi, să plângi sau să te îndepărtezi de conversație. Dacă fiul sau fiica  consideră că părintele nu poate suporta ceea ce au de spus, probabil că vor alege să spună altcuiva”, ne-a mai scris Nicoleta.  

Dragi părinți, vă invităm să împărtășiți poveștile minunate și pline de viață ale copiilor voștri. Suntem nerăbdători să descoperim aventurile, realizările și momentele speciale din viața micuților voștri. Fie că este vorba despre o descoperire incredibilă, o reușită măreață sau o poveste amuzantă care v-a făcut să zâmbiți, vrem să le cunoaștem și să le împărtășim cu ceilalți părinți. Fiecare copil are propria sa personalitate și călătoria sa unică de creștere, iar prin împărtășirea acestor momente, putem inspira și sprijini întreaga comunitate de părinți.

Trimiterea poveștilor este simplă. Accesați pagina noastră de Facebook Parinti si Pitici și trimiteți un mesaj sau pe adresa de e-mail redactia@parintisipitici.ro. Puteți să atașați fotografii sau videoclipuri relevante.

Publicarea poveștilor copiilor voștri pe ParintisiPitici.ro este o modalitate minunată de a celebra și aprecia micile bucurii și realizări ale vieții de părinte. În plus, prin împărtășirea experiențelor voastre, puteți oferi inspirație și sprijin altor părinți care trec prin aceleași provocări și bucurii.

Haideți să creăm o comunitate solidară, în care fiecare părinte se simte conectat și înțeles. Vă așteptăm cu nerăbdare poveștile copiilor voștri, iar împreună vom construi o colecție de amintiri prețioase și pline de dragoste.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


parintisipitici Team
Categorie: Voices
Tagurile articolului: adolescent  conflict  copil  fiica  fiu  ganduri  parinti  sfaturi  spatiu 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel