Mestecatul de gumă în timpul sarcinii. Iată ce s-ar putea întâmpla, conform medicilor
Sarcina este o perioadă în...
Un aspect neștiut de mulți părinți este că oferirea unui desert fără a consuma nimic anterior, creează un mediu perfect pentru bacterii. După consumul de dulciuri, clătirea gurii cu apă devine esențială – acest gest simplu reprezintă cea mai eficientă modalitate de a ajusta pH-ul salivei.
„Smalțul este o haină care este ca o mătase la dinții de lapte. Este foarte subțire. Nu contează că mâncăm dulce, ci contează frecvența cu care mâncăm dulce. Dacă mâncăm un croissant, spre exemplu la prânz, așa ca gustare, și nu mâncăm mâncare, mâncăm covrigi sau merdenele, amidonul funcționează ca un super glue pentru bacterii.
Părinții nu știu, dar dacă dai, spre exemplu, o prăjiturică ca gustare și nu mănâncă nimic înainte, este mediu perfect pentru bacterii. După ce consumăm dulce, clătim gura cu apă, este cel mai important! Este cel mai simplu mod de a modifica PH-ul salivei. Saliva obosită, așa cum o numesc eu, este saliva aceea care în momentul în care vine copilașul și clătește gura cu apă atârnă. E exact precum caramelul, așa, se trage, e o chestie care se întinde și îți dai seama cât de mult zahăr conține acea acea salivă”, a precizat dr. Maria Nicoară.
SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych
Dr. Maria Nicoară a discutat și despre abordarea dulciurilor în alimentația copiilor. Nu este vorba despre a interzice dulcele, ci mai degrabă despre a-l limita la o gustare pe zi, ideal după masa principală.
„Nu interzic dulcele, dar aș rezuma la o gustare pe zi dulce după o masă principală. Adică, suntem la grădiniță, mâncam masa de prânz și după aceea dacă mâncăm o prăjitură, nu se rupe lumea în două.
Cele mai neplăcute dulciuri sunt dulciurile lipicioase și cele crocante. Adică prefer să înmoaie biscuiții și să-i mănânce decât să-i ronțăie ca atare.
Nu poți să interzici părintelui să-i dea copilului dulce, dar poți să recomanzi o limitare a cantității de dulce pe care o mănâncă copilul. Țările nordice recomandă o dată pe săptămână consumul de dulce. Dar nu ai cum, toți mâncăm dulce și toți mâncăm zahăr. Este ceva ce nu poți să controlezi. Dacă ai un periaj adecvat și dacă ai frecvența corectă, de două ori pe zi, dimineața și seara, și seara nu mai mănânci după periaj și te speli cu flor, atunci poți să aduci un echilibru legat de sănătatea orală”, a mai spus pedodontul.
Maria Nicoară, pedodontul deschis la discuții cu părinții, a adus în atenție și un alt factor care ar putea afecta smalțul dentar: băuturile carbogazoase.
„Ce ce altceva ar mai putea afecta? Băuturile carbogazoase care au carbon și acestea produc o reacție efevescentă care este `minunată` pentru smalț. Imaginați-vă că vă spălați cu acid, nu mai aveți față, nu mai aveți nimic. Asta face acest carbon. Carbonul acesta face o reacție care face smalțul să crape repede. Dacă își doresc neapărat copiii să consume sucuri carbogazoase, deși nu sunt de acord, să bea măcar cu paiul! Paiul limitează traseul să spunem, pe unde merge sucul cabogazos, atunci nu mai e contact cu restul suprafețelor dentare. Limitez doar la nivelul faringelui”, a mai punctat dr. Maria Nicoară.
Urmăriți emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Furia și izbucnirile...