Top 3 sucuri toxice pentru copii: Ce trebuie să știi pentru a proteja sănătatea celui mic
Confirmarea științifică vine dintr-un studiu al cercetătorilor din zona de Boli Hepato-Metabolice a Spitalului de Copii Bambino Gesù care, pentru prima dată în literatură, dezvăluie leziunile cauzate de fructoză asupra celulelor hepatice ale celor mici. Rezultatele investigației au fost publicate în revista științifică, Journal of Hepatology.
Studiul a fost realizat pe 271 de copii și tineri care suferă de ficat gras. La 1 din 2 copii, testele efectuate au evidențiat niveluri excesive de acid uric în circulație. Acidul uric este unul dintre produsele finale ale sintezei fructozei în ficat. Când este produs în cantități mari devine toxic pentru organism și contribuie la dezvoltarea diferitelor patologii.
Prin investigații ulterioare, încrucișate cu datele care au reieșit din chestionarul alimentar administrat pacienților, cercetătorii au demonstrat asocierea dintre nivelurile ridicate de acid uric și agravarea leziunilor hepatice, în special în rândul consumatorilor mari de fructoză: cu cât au mai mult zahăr ingerat cu dieta lor obișnuită, cu atât mai mare este afectarea celulelor hepatice.
Fructoza este un zahăr natural prezent în diverse alimente, în special în fructe dar și în legume și făinuri folosite pentru paste, pâine și pizza. Într-o dietă echilibrată, consumul de fructoză conținută în mod natural în alimente nu provoacă efecte negative.
Dușmanul copiilor este fructoza adăugată prezentă în siropuri și îndulcitori pe scară largă utilizate de industrie în diverse preparate alimentare (gemuri, băuturi, gustări, sucuri de fructe, dulciuri). O cutie de bautură zaharoasă sau 100 de grame de dulceața conțin, de exemplu, o cantitate de fructoză practic egală cu cantitatea maximă zilnică indicată pentru vârsta pediatrică (aproximativ 25 de grame).
Fructoza este metabolizată, sau descompusă și transformată, în principal în ficat. Acest proces de sinteză produce energie pentru organism, dar și alți derivați precum acidul uric. Dacă cantitatea de fructoză ingerată sistematic este excesivă, calea metabolică este alterată și se produce prea mult acid uric.
Atunci când organismul nu poate elimina concentrațiile mari în circulație, se declanșează mecanisme periculoase pentru sănătate: crește stresul oxidativ (diferitele componente ale celulelor sunt deteriorate prin perturbarea echilibrului celular) și se activează rezistența la insulină și procesele inflamatorii ale celule hepatice.
Aceste mecanisme sunt precursoare ale apariției diabetului și ficatului gras. La copiii cu ficat deja compromis, accelerează progresia bolii spre stadii mai grave (steatohepatită non-alcoolică, fibroză hepatică, ciroză).
Cercetătorii au demonstrat, așadar, că copiii cu obiceiuri alimentare proaste, supuși unui „bombardament” sistematic al fructozei, prezintă un risc de a dezvolta boli hepatice crescut de cel puțin o dată și jumătate pentru fiecare gram de zahăr în exces ingerat zilnic.
„Mai multe studii au demonstrat că consumul ridicat de zahăr este asociat cu numeroase patologii care sunt din ce în ce mai frecvente în copilărie precum obezitatea, diabetul de tip II și bolile cardiovasculare. Dar se știa puțin despre efectul său asupra țesutului hepatic, cel puțin până astăzi", explică Valerio Nobili, medic șef al departamentului Bolilor Hepato-Metabolice din spitalul menționat mai sus.
„Prin cercetările noastre am umplut golul: am demonstrat de fapt că consumul excesiv de fructoză este asociat cu niveluri ridicate de acid uric și mai ales cu leziuni hepatice avansate, încât să favorizeze debutul precoce al fibrozei si apoi a cirozei hepatice. Iată de ce, în lumina a ceea ce a fost certificat de studiul nostru, este esențial să evităm abuzul de alimente și băuturi cu conținut ridicat de fructoză, modificând obiceiurile alimentare proaste și stilurile de viață incorecte ale copiilor noștri. Ca să dau un exemplu concret, gustările pentru copii ar trebui să se bazeze doar în mod excepțional pe sucuri de fructe sau gustări la pachet și nu pe regula zilnică”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
Emoțiile copiilor sunt adesea...
Platforma EduBirdie a analizat...
Din 1 ianuarie, filmul Quiet...