Fructul anti-îmbătrânire care trebuie consumat în fiecare zi începând cu vârsta de 50 de ani. Previne diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare
Data publicării:
Nucile sunt o parte esențială a unei diete sănătoase. Se numesc astfel deoarece compoziția lor are mai puțin de 50% apă, iar partea lor utilă nu este fructul în sine, ci semințele.  

Dintre toate acestea, există una care se remarcă prin faptul că este foarte populară în Spania și este recomandată în special începând cu vârsta de 50 de ani pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire.

Potrivit prestigioasei reviste Nutrients, fisticul este un „aliment puternic pentru a explora implicarea sa în prevenirea patologiilor prevalente” prin întârzierea îmbătrânirii celulare.

Fisticul: protector împotriva îmbătrânirii și a diabetului

Este una dintre cele mai nutritive proteine vegetale datorită conținutului său ridicat de grăsimi nesaturate sănătoase, antioxidanți, fibre, fiind o sursă de minerale precum calciu, magneziu, zinc, potasiu, fosfor și fier, și vitamine precum vitamina C și vitamina E, care contribuie la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.

De fapt, există numeroase dovezi științifice privind activitatea cardioprotectoare a consumului regulat și tot mai multe dovezi privind posibilul său efect asupra controlului greutății și a apariției diabetului.

Un studiu realizat de unitatea de nutriție umană de la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona a constatat că fisticul joacă un rol esențial în combaterea diabetului prin îmbunătățirea rezistenței la insulină.

De ce este important să le consumăm începând cu vârsta de 50 de ani?

Dar adevărata comoară pentru prevenirea îmbătrânirii constă în puterea antioxidantă a coenzimei Q10 (CoQ10). Structura chimică a acestei molecule antioxidante este foarte asemănătoare cu cea a vitaminei A și este responsabilă de producerea energiei în toate celulele corpului nostru.

Se estimează că necesarul zilnic de coQ10 este de aproximativ 10 mg/zi. Cu toate acestea, studiile arată că de la vârsta de 40 de ani organismul nostru încetează să mai producă cu 25% mai puțin pe zi, ceea ce face necesar consumul de alimente bogate în CoQ10, cum ar fi fisticul.

Potrivit șefei Serviciului de medicină, endocrinologie și nutriție din cadrul Centrului de medicină sportivă al Consiliului național spaniol al sportului, Dr. Nieves Palacios, fisticul are un conținut ridicat de coQ10: 1,2 mg/60 g, mai mare decât proteinele animale precum păstrăvul somon (1,05 mg/100 g) sau sardinele (0,6 mg/100 g).

Coenzima Q10, împreună cu alți antioxidanți (vitamina C, vitamina E, vitamina D, cupru sau zinc), ar putea contribui la întârzierea îmbătrânirii celulare și la reducerea atrofiei musculare, precum și a riscului de boli legate de vârstă.

Fisticul îngrașă?

Sursa foto: freepik.com@MDMIJAN

Din cauza conținutului lor ridicat de grăsimi, mulți oameni cred că fisticul îngrașă, însă mai multe studii au demontat acest mit dacă este consumat cu moderație.

Acest lucru este demonstrat de o cercetare publicată în Nutrients, desfășurată pe parcursul a 12 săptămâni pe două grupuri de persoane care au gustat 53 de grame de fistic și, respectiv, 56 de grame de covrigei sărați. Ambele grupuri au pierdut în greutate, însă grupul suplimentat cu fistic a prezentat o reducere mai mare a IMC decât grupul suplimentat cu covrigi.

Un alt studiu a concluzionat că persoanele care au mâncat două sau mai multe porții de fistic pe săptămână au avut un risc cu 31% mai mic de a lua în greutate, comparativ cu cei care nu au făcut-o. De fapt, este un aliment bun de inclus într-o dietă de control al greutății.

Ce cantitate de fistic poți consuma pe zi

Pentru a obține toate beneficiile nutriționale ale fisticului fără exces de calorii se recomandă 30-40 de grame, ceea ce echivalează cu 40-50 de fistic de mărime medie în coajă. 

Aceștia trebuie consumați direct din coajă sau tăiați și adăugați la mâncăruri precum orez, stir-fry, sparanghel sau pește la cuptor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Alimentatie si nutritie

Articole similare


Cele mai noi articole

STUDIU: Românii, printre cei mai fericiți oameni din Europa

România a reușit să atragă atenția printr-un clasament...

Lucruri pe care doar bunicii știu să le facă

Există ceva special în ceea ce fac bunicii, un amestec...


Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

 „Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor / FOTO: Freepik/.com@freepik

„Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul”

pixel