Pachețelul pentru școală: Idei pentru o gustare mereu diferită. Un meniu sănătos, gustos și ieftin
Data publicării:
Pentru a pregăti un pachețel sănătos și variat pentru școală, e important să incluzi combinații echilibrate de proteine, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase. Iată câteva idei care sunt și accesibile din punct de vedere financiar.

Este foarte important, de fapt, să obișnuiești copiii să nu mănânce mereu aceleași alimente și să urmeze  regulile alimentare corecte pentru copii, dar mai ales să le oferim alternative valabile la gustările ambalate atunci când merg la școală: în primul rând din motive de sănătate - obezitatea în rândul copiilor crește într-un ritm îngrijorător-, dar și pentru că este necesar să le oferim energia potrivită pentru studiu.

Gustare pentru școala primară

Iată câteva idei pentru a varia gustările la școală și pentru a asigura o dietă sănătoasă pentru copii

Fructe uscate: stafidele, migdalele, caju, nucile si alunele de pădure, arahidele nesărate sunt perfecte pentru a le pune într-un recipient mic ermetic. În acest caz este bine să nu exagerați cu cantitățile: 30-40g de fructe uscate sunt suficiente. De asemenea, este foarte important să verificați cu medicul pediatru dacă nu există alergii la aceste alimente.

Fructe deshidratate: banane si mere, mango și papaya, nucă de cocos, smochine, caise, curmale, eventual fără prea mult zahăr adăugat. Nu mai mult de 2-3 bucăți de fructe de mărime medie.

Fructele proaspete: pentru o gustare sunt bune merele tocate, bananele, perele, strugurii, afinele, prunele...

Pâine cu sare și ulei: o felie de pâine cu un strop de ulei și un praf de sare, așa cum au făcut-o bunicii noștri

Biscuiți cu dulceață, ca un sandviș (puteți face și cu biscuiți

Sandvișuri și chifle: dacă aveți o mașină de făcut pâine, totul este mai simplu: dacă pregătim pâini speciale (de exemplu cu măsline, sau cu roșii uscate, sau cu brânzeturi...), atunci putem oferi pur și simplu două felii ca gustare de pâine. Altfel putem prepara sandvișuri clasice.

Alege umpluturi simple: Nutella sau dulceață, șuncă fiartă și brânză nesărată, omletă, dovlecei la grătar.

Gustări savuroase: bucățile de parmezan sunt perfecte pentru a le pune în recipientul ermetic, alături de biscuiți de diverse tipuri: integrali, cu ulei de măsline, cu susan (atenție la alergii!), sau grisine.

Brioșe sărate (și dulci): cu dovlecei, morcovi, stafide, măr și scorțișoară...

Gustări dulci: pe lângă tartele cu dulceață pe care le producem, putem pregăti pandișpan, o gogoașă, o prăjitură cu morcovi sau o prăjitură cu iaurt și prune.

Idei de gustări  pentru 5 zile de școală

1. Sandwich-uri variate

Ingrediente: Pâine integrală, cremă de brânză light sau hummus, felii de avocado, salată, castraveți și surse de proteine (piept de pui, ou fiert, ton, tofu).Variante: Poți schimba proteinele și legumele în fiecare zi, astfel încât să variezi gustul și nutrienții.

2. Tortilla Wraps

Ingrediente: Lipii integrale, avocado, piept de pui la grătar sau șuncă slabă, ardei gras, roșii, salată verde.Variante: Adaugă cremă de brânză sau sos de iaurt pentru un plus de savoare. Poți varia tipurile de carne sau înlocui cu tofu pentru o opțiune vegetariană.

3. Frigărui de legume și proteine

Ingrediente: Roșii cherry, cubulețe de brânză slabă (telemea, brânză de vaci), castraveți, piept de curcan sau pui la grătar.

Variante: Înlocuiește carnea cu mozzarella sau feta și legumele cu morcovi sau ardei colorați.

4. Salate de paste integrale

Ingrediente: Paste integrale, piept de pui sau ton din conservă, roșii cherry, măsline, porumb, castraveți, un strop de ulei de măsline și lămâie.

Variante: Poți schimba tonul cu ou fiert sau tofu pentru o salată vegetariană. Adaugă și nuci sau semințe pentru extra crocănțime.

5. Crackers integrali cu humus și legume

Ingrediente: Crackers din cereale integrale, hummus de casă, morcovi, castraveți sau ardei.Variante: Înlocuiește hummusul cu cremă de brânză sau guacamole și variază legumele pentru diversitate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Rețete pentru întreaga familie

Articole similare

Rețetă de mic dejun pentru copii: Pancakes cu banane și ovăz

Ești în pană de idei? Nu știi ce să mai pregătești...

Idei pentru un mic dejun sănătos și rapid

Dimineața este, pentru mulți dintre noi, cel mai...

Cum se prepară paella pentru copii? Rețeta rapidă și ușoară

Paella este o mâncare tradițională spaniolă, bogată în...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri / FOTO: freepik.com @user16766420

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri

Foto: Freepik@freepik

Cât ar trebui să dureze rezolvarea temelor pentru acasă? Niciodată mai mult de atât

10 strategii de parenting pe care orice părinte ar trebui să le aplice pentru a-și ajuta copilul să se simtă unic, iubit și apreciat / FOTO: freepik.com @weyo

10 strategii de parenting pe care orice părinte ar trebui să le aplice pentru a-și ajuta copilul să se simtă unic, iubit și apreciat

pixel