Dr. Adina Alberts trage un semnal de alarmă: ”Avem o mare problemă, noi mămicile”. Atenție la acest detaliu de pe torturile aniversare
Acest studiu evidențiază o discrepanță semnificativă între preferințele alimentare ale copiilor, cu o prevalență a dulciurilor și o sub-reprezentare a consumului de fructe proaspete.
„Cel mai recent studiu de piaţă realizat de Reveal Marketing Research şi-a propus să evalueze diferite faţete ale stilului de viaţă al copiilor şi adolescenţilor români, printre care comportamente alimentare, modalităţi de petrecere a timpului liber, odihnă sau importanţa cadourilor. Dulciurile sunt incluse în alimentaţia zilnică a 9 din 10 copii, în timp ce doar 5 din 10 consumă zilnic fructe proaspete. Majoritatea copiilor (63%) petrec între 1-3 ore pe zi în aer liber, iar 5 din 10 copii întâmpină dificultăţi cu trezitul dimineaţa”, se arată în studiul citat.
Potrivit datelor obținute în cadrul studiului, se constată că majoritatea părinților (83%) se implică în mare măsură în alimentația copiilor lor. Interesant este faptul că femeile sunt mai implicate în această privință, cu 91%, în timp ce bărbații înregistrează un procent de 74%.
În ceea ce privește obiceiurile de consum ale copiilor, 78% dintre părinți afirmă că cei mici iau micul dejun aproape în fiecare zi. Cu toate acestea, adolescenții cu vârste între 13 și 15 ani sunt cei care sar cel mai des peste prima masă a zilei, în proporție de 70%.
Studiul evidențiază și consumul de dulciuri al copiilor, arătând că cea mai frecventă practică este consumul acestora o dată pe zi, în cazul a 59% dintre copii. Se observă o prevalență mai mare în rândul adolescenților cu vârste între 13 și 18 ani, în proporție de 65%, iar 30% dintre respondenți declară că cei mici consumă dulciuri de 2-3 ori pe zi.
În ceea ce privește băuturile carbogazoase, se constată că acestea sunt preferate de copii și adolescenți, cu 50% dintre aceștia declarând că le consumă de câteva ori pe săptămână. Un procent de 7% dintre cei intervievați admit că beau sucuri carbogazoase zilnic sau aproape zilnic. Nu este surprinzător faptul că adolescenții cu vârste între 13 și 18 ani înregistrează o frecvență mai mare în consumul acestor băuturi (66% față de 50% în totalul eșantionului).
SURSA FOTO: Unsplash/@Kelly Sikkema
Conform informațiilor furnizate de companie, consumul de fructe ocupă un rol important în cadrul unei alimentații sănătoase și echilibrate. Potrivit datelor obținute de la părinți, se constată că 94% dintre copii obișnuiesc să consume fructe proaspete săptămânal. Dintre aceștia, cei mai mulți, în proporție de 52%, consumă fructe zilnic sau aproape zilnic, mai ales copiii cu vârste sub 3 ani, cu un procent de 80%.
Comparativ cu studiul anterior realizat în 2021, este îngrijorător faptul că numărul părinților care afirmă că copiii lor nu consumă fructe proaspete în fiecare zi sau aproape zilnic a crescut de la 3 la 5 din 10 părinți.
„O alimentaţie sănătoasă şi adecvată este esenţială pentru o creştere armonioasă a copiilor, iar jumătate dintre părinţi (51%) aleg să se informeze în această privinţă de pe internet. În topul surselor de informare mai regăsim sfaturile medicului pediatru (48%), în mai mare măsură menţionate de părinţii copiilor până în 3 ani (68%), cărţile şi revistele de specialitate (37%) şi informaţiile de la alţi părinţi (34%)”, potrivit cercetării.
Potrivit studiului, există diferențe semnificative în ceea ce privește regimul de activitate și odihnă al copiilor. Conform datelor obținute, 63% dintre copii petrec între 1 și 3 ore pe zi în aer liber, în timp ce 5 din 10 copii întâmpină dificultăți în a se trezi dimineața.
În ceea ce privește adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, 2 din 10 petrec mai puțin de o oră pe zi în aer liber. Acest aspect indică o tendință preocupantă, deoarece activitățile în aer liber aduc numeroase beneficii pentru sănătatea și dezvoltarea lor.
De asemenea, cercetarea evidențiază diferențe în funcție de mediu, copiii din mediul rural petrecând mai mult timp în medie în aer liber comparativ cu cei din mediul urban. Aceasta poate fi influențată de accesul mai facil la spații verzi și oportunități de joacă în natură în mediul rural.
Preferințele în ceea ce privește activitățile variază în funcție de categoriile de vârstă. Copiii cu vârste până în 12 ani preferă în principal activități fizice active, cum ar fi să se joace și să alerge, în timp ce adolescenții între 13 și 18 ani preferă să îmbine activitățile fizice cu momente de relaxare și observare. Aceasta poate fi influențată de interesele și nevoile specifice ale fiecărei grupe de vârstă.
SURSA FOTO: Unsplash/@Patricia Prudente
Conform rezultatelor studiului, se observă că petrecerea timpului în mediul online reprezintă o activitate zilnică pentru copii. Aproximativ 5 din 10 copii petrec în medie între 1 și 3 ore pe zi pe internet. Cu înaintarea în vârstă, timpul petrecut online crește semnificativ, astfel încât peste o treime dintre adolescenți (cu vârste între 13 și 18 ani) folosesc internetul mai mult de 3 ore pe zi. Acest aspect evidențiază o tendință de creștere a expunerii copiilor la mediul virtual pe măsură ce aceștia devin mai mari.
În ceea ce privește programul de odihnă, datele studiului oferă informații cu privire la ora de culcare a copiilor. Cea mai mare parte a acestora (42%) merg la culcare între orele 21:00 și 22:00, iar aproximativ o treime (34%) se culcă după ora 22:00. Se observă că în special adolescenții cu vârste între 13 și 18 ani au tendința de a se culca mai târziu, într-un procent de 44%.
Referitor la programul de somn, 7 din 10 părinți declară că copiii lor adorm în câteva minute sau maximum 15-30 de minute după ce se așează în pat sau în camera lor. Acest lucru sugerează că majoritatea copiilor au un program regulat de somn și își pot regla rapid starea de odihnă atunci când ajung în pat.
Conform rezultatelor studiului, se observă că majoritatea părinților obișnuiesc să cumpere cadouri copiilor ocazional, o dată la câteva luni (43%) sau destul de des, de câteva ori pe lună (36%). Frecvența cu care copiii primesc cadouri tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă, de exemplu copiii până în 3 ani primesc într-o proporție semnificativ mai mare cadouri săptămânal (20% față de 10% în totalul eșantionului), în timp ce adolescenții cu vârste între 16 și 18 ani primesc cel mai des cadouri ocazional, la câteva luni (50% față de 43% în totalul eșantionului).
Criteriile importante luate în considerare de către părinți atunci când decid ce cadouri să ofere copiilor includ interesele și pasiunile copilului (62%), prețul și bugetul disponibil (62%) și vârsta și dezvoltarea copilului (56%).
Se observă diferențe în funcție de vârsta copiilor în ceea ce privește criteriile luate în considerare de către părinți în momentul alegerii cadourilor. Astfel, în cazul copiilor cu vârste de până în 3 ani, valoarea educativă sau creativă a cadoului este semnificativ mai importantă (61% față de 43% în totalul eșantionului), în timp ce pentru copiii cu vârste între 4 și 5 ani, calitatea și siguranța produsului sunt prioritare (55% față de 47% în totalul eșantionului).
Studiul a identificat și ocaziile cu prilejul cărora copiii primesc cadouri în mod obișnuit. Astfel, cele mai frecvent menționate evenimente includ zilele de naștere (83%), sărbătorile anuale precum Crăciunul și Paștele (73%) și Ziua Copilului - 1 iunie (49%). Este de remarcat faptul că adolescenții cu vârste între 16 și 18 ani primesc într-o măsură semnificativ mai mică cadouri cu ocazia Zilei Copilului (36%).
Studiul, desfășurat online în perioada 22 - 26 mai 2023, a implicat un eșantion reprezentativ pentru universul persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste, care sunt utilizatori de internet și provin atât din mediul urban, cât și rural. Eșantionul a fost format din 1007 respondenți, dintre care 428 erau părinți cu copii sub 18 ani. Eroarea maximă de eșantionare a fost de +/- 3,1% la un nivel de încredere de 95%. Aceasta înseamnă că rezultatele obținute din eșantionul respectiv pot fi generalizate la întreaga populație cu o marjă de eroare de +/- 3,1%.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...