Mestecatul de gumă în timpul sarcinii. Iată ce s-ar putea întâmpla, conform medicilor
Sarcina este o perioadă în...
Primele 6 luni ale bebelușului trec foarte repede. Când ajung trebuie să începi să iei decizii cu privire la care sunt primele alimente care trebuie introduse în dieta ta. Printre acestea, cerealele sunt în fruntea listei. Uneori, mamele preferă să opteze pentru cereale fără gluten pentru copilul lor din cauza posibilelor alergii.
Cum și când să le introduci în alimentația copilului? Cât de des îi dai lui? Care sunt aporturile nutriționale? Vom aborda aceste întrebări pe parcursul articolului.
Glutenul este proteina care caracterizează un grup de cereale, dintre care grâul este principalul reprezentant. Această proteină complexă poate fi dificil de digerat pentru unii oameni și este legată de alergii alimentare, precum și de o boală digestivă cunoscută sub numele de boala celiacă.
Din aceste motive se credea că cerealele fără gluten vor fi primele care vor fi introduse în alimentele complementare, în timp ce cele care conțin gluten vor fi lăsate după primul an. Cu toate acestea, astăzi, această perspectivă alimentară s-a schimbat.
Cercetările în domeniul imunologiei și alergiilor au schimbat perspectiva asupra introducerii cerealelor. Potrivit Dr. Anthony Porto de la Academia Americană de Pediatrie, se recomandă încorporarea oricăror cereale, alergene sau nu, începând cu 6 luni.
Introducerea timpurie a alimentelor alergene, cum ar fi grâul, este recomandată în prezent, deoarece poate ajuta la prevenirea alergiilor. Amânarea consumului acestuia ar putea crește riscul de alergii în timpul copilăriei.
Foto: Karolina Grabowska/ Pexels
Pentru a-l introduce trebuie să urmați aceeași procedură ca orice alt aliment complementar solid. Potrivit unui consens actualizat al Societății Latino-Americane de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică, cea mai sigură modalitate este introducerea unui nou aliment în fiecare zi, fără a întârzia introducerea acestui aliment peste trei zile.
Cu alte cuvinte, nu ar trebui să hrănești copilul cu aceeași hrană mai mult de acea perioadă. Publicația subliniază că reacțiile adverse la unele substanțe alimentare pot fi instantanee sau pot apărea după ore, zile sau chiar cu întârziere (săptămâni).
Prin urmare, recomandăm, așa cum am menționat, să consumați câte un aliment nou pe zi. Așadar, cerealele fără gluten sunt la fel de binevenite în dieta bebelușului tău. Amintiți-vă că varietatea este cheia unei bune nutriții.
Cerealele pentru copii fără gluten pot fi oferite gătite acasă sau sub formă de terci din comerț, fără adaos de zahăr.
Dacă ați optat pentru hrănire complementară, puteți pregăti orez integral fiert, mei sau quinoa, fără a le amesteca sau măcina în prealabil.
Pentru hrănirea tradițională, este posibil să preparați alimente lichide pentru bebeluși cu lapte matern sau formulă și să le administrați în biberon, mai ales dacă aveți probleme de reflux sau de înghițire. Nu adăugați zahăr sau sare.
Foto: Karolina Grabowska/ Pexels
Deși nu este o regulă generală, 2 până la 3 lingurițe de terci pot fi oferite pentru a încerca la început. După câteva zile, poți crește cantitatea la 4 sau 5 lingurițe, adaptând-o la capacitatea gastrică a copilului tău, care poate varia de la copil la copil.
Este esențial să rețineți că cerealele sunt principala sursă de carbohidrați. De exemplu, orezul oferă 77%, făina fină de porumb crud ajunge la 66%, ovăzul poate avea mai mult de 60% și quinoa 64%.
Aceste procente indică proporția de carbohidrați față de greutatea totală a fiecărei cereale. Deși aceste valori sunt diluate în timpul gătirii datorită adăugării de apă și alte componente, aportul total de carbohidrați rămâne semnificativ.
Pentru a profita la maximum de nutrienții din cerealele fără gluten pentru bebelușul tău, poți opta și pentru cele integrale. Chiar dacă timpul de gătire poate fi puțin mai lung, veți oferi mai mult calciu, zinc, fier și fibre dietei lor.
Din acest motiv, trebuie evitată hrănirea excesivă cu cereale, deoarece aceste alimente pot contribui la creșterea caloriilor din noua dietă a copilului dumneavoastră.
În acest context, Rachael Zimlich relatează în Contemporary Pediatrics că copiii care primesc regulat cereale cu lapte în hrănire complementară au un risc crescut de obezitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
„Doctor Mel” este cea care a...
Indiferent dacă este mic sau...
Fiecare părinte s-a confruntat, la un moment dat, cu...