Mestecatul de gumă în timpul sarcinii. Iată ce s-ar putea întâmpla, conform medicilor
Sarcina este o perioadă în...
Se spune că preferința pentru dulce este înnăscută. Se pare că gustul dulce amintește de gustul lichidului amniotic, în timp ce alții susțin că, de fapt, laptele matern ar sta la baza preferinței pentru dulce de mai târziu.
Cele mai recente recomandări de la Asociația Americană a Inimii (AHA) spun că bebelușii și copiii mici nu ar trebui să primească dulciuri în primii 2 ani de viață. Și noile sfaturi dietetice pentru americani spun că zahărul adăugat nu trebuie să existe în alimentația bebelușilor și copiilor mici în primele 24 de luni de viață.
Sursa foto: Ira Bowman/ Pexels
Cu toate acestea se întâmplă foarte des ca mamele să ofere un dulce drept recompensă pentru comportamentul corect al copiilor lor. Acest obiceiu este needucativ pentru că mâncarea nu ar trebui să fie o recompensă, ci mai presus de toate poate fi dăunătoare însăși sănătății celor mici. S-a demonstrat chiar că consumul unui desert după masă (poate că ideea este să răsplătească copilul pentru că și-a terminat întreaga cină) îi expune un risc serios de creștere în greutate în timp.
Cercetările de la Universitatea din Michigan, publicate în revista Pediatrics, au descoperit că există mai multe efecte de creștere în greutate la copiii care mănâncă dulciuri după masă decât la cei care încheie masa cu gustări sărate.
Cercetătorii au cerut unui număr de 209 mame din familii cu venituri mici să-și facă copiii să nu mănânce nimic timp de o oră, apoi să-i pună să mănânce un prânz bogat. La final au fost puși să aleagă dacă vor să încheie cu desert, inclusiv biscuiți cu ciocolată, sau cu gustări sărate, precum chipsurile.
În cele din urmă a reieșit că copiii între unu și trei ani care au mâncat dulciuri s-au îngrășat mai mult începând de la 33 de luni, comparativ cu copiii care au optat în schimb pentru alimente sărate.
Sursa foto: Charles Parker/ Pexels
Copiilor le place ciocolata, prăjiturile și gustările. Ei nu știu, însă, că această preferință pentru dulce față de sărat le este deja transmisă din laptele mamei.
Zaharoza (zahărul rafinat) este o substanță energetică, dar fără valoare nutritivă, care face alimentele mai gustoase, motiv pentru care o găsim în multe băuturi și alimente.
Prea mult zahăr, însă, de la o vârstă foarte fragedă, este dăunător pentru sănătatea ta, deoarece facilitează apariția nu numai a obezității, ci și a cariilor dentare și diabetului zaharat. Din punct de vedere dietetic și nutrițional, așadar, consumul excesiv de dulciuri nu este de preferat, mai ales atunci când trebuie să țineți greutatea sub control.
Sursa foto: Amina Filkins/ Pexels
În ceea ce privește momentul în care oferim dulciuri copilului, părerile medicilor nutriționiști sunt diferite. De mici copii am tot auzit că desertul se mănâncă la sfârșitul mesei, după ce ne-am asigurat necesarul de substanțe nutritive, acest lucru fiind susținut de anumiți specialiști.
Potrivit unui studiu mai vechi, copiii părinților care practică restricția alimentară, cum ar fi să permită desertul numai după ce au mâncat tot din farfurie la cină, prezintă semne de alimentație dezordonată (inclusiv incapacitatea de a se controla în privința alimentelor tentante ori consumul de alimente chiar și atunci când nu s-a instalat foamea).
O altă cercetare trage un semnal de alarmă asupra faptului că restricționarea dulciurilor poate reduce consumul pe termen scurt, dar crește preocuparea față de dulciuri pe termen lung.
Nu mâncăm dulciurile înainte de masă pentru că ne strică pofta de mâncare. Sunt însă nutriționiști care spun că dulciurile nu ar trebui consumate după masă, pentru că stomacul este ocupat cu digerarea mâncărurilor ingerate anterior, iar zahărul din dulciuri va fermenta până când acestea vor fi digerate.
Aceștia spun că este de preferat că desertul să fie servit ca o masă individuală pentru a nu fi afectată digestia. Un compromis ar fi ca dulciurile să fie servite la interval de cel puțin o oră după masa principală pentru a oferi timp suficient organismului să răspundă noii solicitări.
Oricare dintre variante ar fi cea pe care o preferați, este indicat să oferiți copilului o cantitate mică de dulce, care să fie și hrănitoare și de preferință să fie consumată în prima parte a zilei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
„Doctor Mel” este cea care a...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...