Top 3 sucuri toxice pentru copii: Ce trebuie să știi pentru a proteja sănătatea celui mic
Un pahar de lapte de vacă: pentru micul dejun sau ca gustare, face parte din tradiția alimentară a țării noastre, dar când este momentul potrivit pentru a-l introduce în alimentația bebelușului?
Dacă pe vremuri nici măcar nu se punea întrebarea și laptele de vacă era deja oferit copiilor de câteva luni, astăzi cunoștințele științifice în domeniul nutriției pediatrice ne spun că este mai bine să nu-l dăm nou-născuților și să așteptăm pentru ca aceștia să mai crească.
Astăzi, în urma cercetărilor privind nutriția și impactul pe termen lung pe care îl poate avea pentru sănătatea copiilor, laptele de vacă nu este recomandat să înlocuiască laptele matern sau formulele de lapte în primul an de viață.
Până la 6 luni, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușul să fie alăptat exclusiv la sân. De la această vârstă se poate introduce alimentația complementară, dar până la 1 an se recomandă ca laptele matern să rămână principala sursă de hrană.
Indicațiile Societății Europene de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică afirmă clar: „Laptele de vacă nu trebuie folosit ca băutură principală înainte de vârsta de 12 luni”.
Însă dacă alăptarea la sân sau alimentarea cu lapte matern cu biberonul nu sunt posibile, formulele de lapte reprezintă alternativa cea mai potrivită.
Compoziția acestora se apropie cel mai mult de a laptelui matern, oferind nutrimentele de care care nevoie organismul în creștere al bebelușului.
Spre deosebire de laptele matern sau de formulele de lapte, cel de vacă nu poate fi digerat la fel de ușor și de complet de sistemul digestiv imatur al bebelușilor.
Laptele de vacă nu oferă nutrimentele necesare susținerii creșterii și dezvoltării copilului (conținut mult prea mic de vitamina E, fier, zinc și acizi grași esențiali).
Consumul precoce de lapte de vacă a fost asociat cu anemia prin carență de fier, deoarece calciul din lapte și produsele lactate inhibă absorbția fierului, un element extrem de important pentru dezvoltare.
Laptele de vacă are un conținut mult prea ridicat de proteine, sodiu și potasiu pentru ca organismul sugarului să le poată gestiona, ceea ce poate afecta rinichii lui imaturi.
Laptele de vacă poate cauza reacții alergice și poate provoca iritarea mucoasei gastrice și intestinale, precum și sângerări microscopice la acest nivel (prezente la aproximativ 40% dintre copiii hrăniți cu acest tip de lapte).
Laptele de vacă poate duce la tulburări ale tranzitului intestinal: diaree, vărsături, constipație.
Potrivit unor studii recente,consumul de lapte de vacă înainte de un an de viață poate favoriza apariția microhemoragiilor intestinale, crescând riscul de anemie.
După vârsta de 1 an, este recomandat să se introducă în alimentația copilului laptele de vacă dar cu o oarecare precauție.
Dacă copilul este mulțumit cu 200-400 ml de lapte pe zi, atunci laptele de vacă este în regulă, dar dacă cererile lui sunt mai mari, este mai bine să faceți alte alegeri.
Pentru copiii care continuă să consume mult lapte chiar și după un an, ar fi de preferat laptele formulă, dar dacă chiar vrei să rămâi pe lapte de vacă, acesta trebuie diluat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
A devenit o tradiție de...
Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...