Mestecatul de gumă în timpul sarcinii. Iată ce s-ar putea întâmpla, conform medicilor
Sarcina este o perioadă în...
Toți nutrienții sunt necesari pentru creier, dar unii în special sunt strâns legați de cunoaștere și învățare. Cea mai bună performanță academică este obținută din capacitatea creierului de a procesa, integra și memora toate cunoștințele dobândite.
Acești nutrienți se găsesc în mai multe grupuri de alimente și doar cunoscându-le, le putem evidenția în alimentația lor. Prin urmare, să trecem în revistă mai jos care este cea mai bună dietă pentru o bună funcționare a creierului la copiii noștri.
Alimentația copilului pentru întărirea învățării trebuie să fie variată, echilibrată și specifică. Rețineți că unii nutrienți permit dezvoltarea corectă a funcțiilor creierului. Fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele și unele tipuri de carne sunt cele mai bune stumulente.
Creierul are nevoie de o sursă continuă de energie pentru a menține capacitatea cognitivă. Acest lucru se realizează prin glucoză, un tip de carbohidrați cunoscut și sub numele de zahărul din alimente. Zona cheie a creierului pentru învățare și memorie este sensibilă la absența acesteia. Prin urmare, nu-l putem omite în dietă.
Glucoza poate fi găsită în alimente în forma sa naturală sau ca parte a altor carbohidrați, cum ar fi amidonul. Dar, atunci când le selectăm, trebuie să le includem pe cele cu un indice glicemic (IG) scăzut.
IG este o valoare numerică care indică cât de repede sau lent este absorbit un carbohidrat în timpul digestiei.
Foto: Cottombro Studio/ PEXELS
Potrivit unor experți, alimentele cu indice glicemic scăzut scad rezistența la insulină. Acest lucru poate îmbunătăți atenția, memoria și înțelegerea, în comparație cu alimentele cu indice glicemic ridicat.
Nucile, leguminoasele și majoritatea fructelor și legumelor sunt alimente cu indice glicemic scăzut.
Un alt sfat este să distribuiți mesele. Sunt recomandate 4 sau 5 mese pe zi, la ore regulate, pentru a menține nivelul zahărului din sânge stabil. În plus, trebuie să ai grijă de micul dejun, care ar trebui să fie bogat în carbohidrați.
În ceea ce privește produsele lactate, înghețata și smoothie-urile de orez ar trebui excluse. Trebuie să fii mai atent la cereale, deoarece sunt puține care au un IG scăzut. Acestea includ cereale integrale, ovăz, nucă de cocos și făină de migdale și altele.
Proteinele sunt implicate în sinteza neurotransmițătorilor precum serotonina, dopamina și adrenalina. În special, nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu scăderea învățării, a raționamentului și a memoriei.
Acesta este cunoscut și sub numele de „hormonul fericirii” și este alcătuit din aminoacidul esențial triptofan. Un studiu a arătat că suplimentarea cu triptofan îmbunătățește atenția, memoria vizuală și învățarea.
Acest aminoacid se găsește în ouă, lapte, pește și carne. În plus, cerealele integrale, nucile, leguminoasele, bananele, ananasul și avocado îl conțin în proporții bune.
Foto: Mikhail Nilov/ Pexels
Dacă există un organ care are nevoie de grăsimi bune pentru a funcționa, acesta este creierul. Și acizii grași polinesaturați sunt cei care preiau conducerea, deoarece grăsimile saturate provoacă tulburări cognitive.
În plus, DHA, un acid gras omega-3, este componenta principală a membranelor celulelor creierului și, de asemenea, produce neurotransmițători. O analiză a arătat că aceasta este cheia dezvoltării cognitive, capacității de învățare și memoriei.
Știința a observat o îmbunătățire semnificativă a performanței mentale a copiilor atunci când este suplimentată cu DHA. La rândul lor, bebelușii prematuri hrăniți cu formule îmbogățite cu acest acid gras și-au crescut IQ-ul în timpul adolescenței.
Sursele de DHA sunt peștele gras și nucile.
Pe de altă parte, trebuie să aveți grijă și de aportul de omega-6. În revista Neurophychology se subliniază că consumul ar trebui să fie de 5 părți omega-6 și 1 parte omega-3. Această relație este asociată cu o memorie mai bună și un risc cognitiv mai mic.
Fierul este un mineral fundamental în mielinizarea neuronilor și în producția de neurotransmițători. O analiză a concluzionat că anemia cu deficit de fier scade concentrarea, performanța, raționamentul și memoria.
La rândul său, iodul este necesar și pentru dezvoltarea creierului și mentală. Sursele alimentare de fier sunt carnea, peștele, păsările, organele și leguminoasele.
Alte studii au descoperit că o deficiență de vitamina D este asociată cu declinul cognitiv. Cerealele, legumele, semințele și leguminoasele conțin vitamine B, în timp ce vitamina D se găsește în laptele fortificat, peștele gras și carnea de organe.
Trebuie să ne educăm copiii astfel încât ei să știe cât mai multe lucruri despre mâncare și despre o alimentație sănătoasă.
Dacă dorim să îmbunătățim procesele cognitive, trebuie să ne concentrăm pe selectarea alimentelor cu indice glicemic scăzut și grăsimi polinesaturate din pește gras, nuci și uleiuri vegetale.
De asemenea, reține că banana, ananasul și avocado sunt surse bune de triptofan, așa că pe lângă îmbunătățirea învățării copiilor tăi, aceștia vor fi mai fericiți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
„Doctor Mel” este cea care a...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Furia și izbucnirile...