Mestecatul de gumă în timpul sarcinii. Iată ce s-ar putea întâmpla, conform medicilor
Sarcina este o perioadă în...
Anemia nutrițională este considerată una dintre cele mai frecvente boli ale sângelui la copii. Se datorează adesea unei alimentații sărace în fier, care provoacă oboseală, slăbiciune, dureri de cap și, în cazurile cele mai grave, tulburări psihomotorii și intelectuale.
Prin urmare, este esențial să includeți alimente pentru anemie din copilărie în dieta dumneavoastră pentru a corecta această afecțiune.
Citiți mai departe pentru o listă cu cele mai bune alimente pentru a evita și a trata anemia infantilă.
Organizația Mondială a Sănătății definește anemia ca fiind afecțiunea în care conținutul de hemoglobină din sânge este sub normal pentru o anumită vârstă, sex și stare fiziologică. Potrivit acestei organizații, 25,4% dintre copiii preșcolari și 47,4% dintre școlari suferă de această tulburare.
Hemoglobina este o proteină din sânge care conține fier în structura sa. Formează globule roșii care transportă oxigen către diferite țesuturi ale corpului. Când aportul de fier este deficitar sau nu este bine absorbit, hemoglobina scade și apare anemie nutrițională.
Pentru a identifica anemia la copii, trebuie să fim atenți la următoarele simptome și semne:
- Slăbiciune.
- Oboseală și somn constant.
- Paloare.
- Iritabilitate.
În cazurile mai grave și cronice, pot apărea dificultăți de respirație, umflarea mâinilor și a picioarelor, dureri de cap, amețeli, leșin și tahicardie. Deficiența cognitivă poate apărea și în timp.
Unele alimente în special sunt surse excelente de fier, așa că consumul lor ar trebui crescut la copii atunci când ne luptăm cu anemie nutrițională. Cu toate acestea, trebuie să știți dacă este fier absorbabil sau nu. Dar ce înseamnă asta?
Foto: Mikhail Nilov/ Pexels
Pe de altă parte, trebuie să știți și cum să combinați sursele alimentare de fier. De exemplu, în timp ce calciul îi afectează absorbția, vitamina C o crește semnificativ.
Iată o listă de alimente care sunt surse majore de fier.
Fierul hem: Este încorporat în grupul hem al hemoglobinei și mioglobinei și poate fi absorbit între 20 și 30%. Se găsește în alimente de origine animală, cu excepția laptelui și a brânzei.
Fierul non-hem: se găsește sub formă de săruri sau ca parte a unor molecule care îl prinde și abia ajunge la 3 sau 8% absorbție. Același lucru predomină în legume.
În cazul peștelui, valorile fierului sunt similare cu alte cărni albe, între 1 și 2%. Cu toate acestea, conservele de sardine pot ajunge la aproape 4 miligrame de fier hem.
Unele moluște și crustacee sunt surse excepționale de fier. De exemplu, conform Fundației Spaniole pentru Nutriție, scoicile oferă 24 de miligrame la sută, iar stridiile până la 7 miligrame.
Carnea albă precum curcanul și puiul conțin între 1 și 2 miligrame la sută de fier. La rândul ei, carnea roșie poate avea până la 3 miligrame. Deși este adevărat că nu este o valoare foarte mare în acest mineral, ceea ce este interesant este că fierul este de tip hem și se absoarbe în proporție mare.
Foto: Mikhail Nilov/ Pexels
Toate organele sunt considerate o sursă excelentă de fier. Ficatul vițelului oferă 7 miligrame, în timp ce rinichii furnizează 6, iar inima aproximativ 5 miligrame la sută. Aceste valori pot acoperi aproape trei sferturi din nevoile zilnice ale copiilor. Deși ficatul de porc, care oferă 15 miligrame la sută, dublează necesarul.
În cadrul legumelor, leguminoase precum lintea, fasolea, năutul, mazărea și soia, printre altele, sunt considerate cele mai bune surse de fier. Valorile lor fluctuează între 5 și 7 miligrame la sută. Cu toate acestea, după cum arată un articol din 2020, prezența fenolilor, cum ar fi taninurile și acidul fitic, care formează săruri cu diferite minerale, limitează disponibilitatea fierului pentru absorbție.
Din fericire, unele procese, precum înmuierea, germinarea și fermentarea semințelor, reușesc să activeze în interiorul bobului niște enzime care rup legăturile și eliberează fierul. În schimb, se recomandă să se înmoaie boabele și să se mănânce germeni sau germeni de leguminoase pentru a îmbunătăți absorbția fierului în anemia copilăriei.
Dintre legume, cele care furnizează cel mai mult fier în ordine crescătoare sunt cresonul, mătgul și spanacul. Valorile variază de la 2 la 4 miligrame procente. Cu toate acestea, oxalații sunt prezenți în frunzele verzi care împiedică absorbția lor completă. De exemplu, acidul fitic este prezent în aceste legume. În plus, gătirea frunzelor poate îmbunătăți disponibilitatea acestui mineral.
Nucile sunt o sursă excelentă de proteine, grăsimi sănătoase, antioxidanți și minerale. Dintre acestea din urmă se remarcă valorile fierului, care fluctuează între 5 și 7 miligrame la sută.
Cele care furnizează cel mai mult fier sunt fisticul (7 mg%), semințele de floarea soarelui (6,4 mg%), nucile de pin (5,6 mg%), alunele și migdalele (4 mg%).
Drojdia este un microorganism viu folosit pentru a fermenta fructele și cerealele. Conține un procent ridicat de fier și ajunge la 20 de miligrame la 100 de grame. Este folosit pentru a face pizza, pâine și alte derivate fermentate. În plus, poate fi folosit pentru a îmbogăți unele băuturi din fructe, sosuri, creme sau supe.
Când se confruntă cu anemie la copii, prima acțiune este de a le examina cu medicul pediatru și nutriționistul pentru sfaturi privind nutriția.
Este necesar să creștem consumul de alimente bogate în fier bio-disponibil, precum carnea, ficatul, conservele de sardine, nucile, mugurii de leguminoase, moluștele și crustaceele. Includeți-le în preparate noi și atractive, astfel încât să fie atrăgătoare pentru copil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
Indiferent dacă este mic sau...