Mestecatul de gumă în timpul sarcinii. Iată ce s-ar putea întâmpla, conform medicilor
Sarcina este o perioadă în...
Perioada vacanțelor școlare poate aduce modificări semnificative în rutina și obiceiurile alimentare ale copiilor. Lipsa structurii de timp și a rutinei școlare poate duce la fluctuații în obiceiurile alimentare ale copiilor, cum ar fi omisiunea meselor sau creșterea consumului de alimente ultraprocesate, zaharuri și băuturi dulci, precum și reducerea consumului de fructe și legume.
Dr. Alba García, medic pediatru la Spitalul Universitar Torrejón, Spania, subliniază importanța distribuirii meselor pe parcursul zilei: „nu este indicat să concentrați alimentele într-una sau două mese, ci mai degrabă să le distribuiți uniform între toate mesele. Micul dejun ar trebui să reprezinte 20% din alimentele consumate pe parcursul zilei, prima gustare 10-15%, prânzul 25-35%, gustarea 10-15%, și cina 25%.”
Specialiștii de la Serviciul de Pediatrie recomandă cu fermitate diverse opțiuni sănătoase pentru prânzuri și gustări care să satisfacă gusturile variate ale copiilor. Printre acestea se numără: o bucată de fruct însoțită de o mână de nuci naturale, clătite de porumb sau batoane din grâu integral cu brânză tartinabilă, curcan (cu conținut de 95% carne) sau un produs lactat (iaurt neîndulcit) însoțit de o bucată de fruct sau un sandviș mic din pâine integrală. În ceea ce privește ingredientele sandvișurilor, specialiștii recomandă opțiuni precum hummus, brânză tartinabilă, curcan (cu conținut de 95% carne), ton natural sau pui, avocado și roșie naturală.
Este important de menționat că fiecare copil are nevoi nutriționale individuale, influențate de nivelul lor de activitate fizică și alte caracteristici personale. Dr. Soraya Muñoz, medic pediatru, subliniază: „Activitatea fizică poate crește cerințele nutriționale, de aceea o dietă adecvată este esențială pentru menținerea sănătății, promovarea creșterii și dezvoltării, precum și pentru obținerea unor performanțe sportive mai bune”.
Pentru copiii implicați în activități sportive mai intense sau prelungite, cantitățile de alimente pot necesita ajustări individuale. Cu toate acestea, nu este nevoie de suplimente de proteine sau vitamine, iar variațiile majore ale aportului de grăsimi nu sunt necesare.
Specialiștii recomandă și evitarea alimentelor ultraprocesate, cum ar fi băuturile răcoritoare, produsele de patiserie, cârnații, prăjiturile, chipsurile și cerealele rafinate. Dr. Laura Buceta, medic pediatru, subliniază: „La cumpărare, ar fi indicat să alegem alimente procesate de calitate, verificând informațiile nutriționale și preferând produsele cu un număr redus de ingrediente, cu un conținut redus de zahăr, făină rafinată sau ulei vegetal rafinat (între 5-10%)”.
În concluzie, pentru a promova o nutriție sănătoasă la copii, este esențial să se acorde atenție detaliilor și să se facă alegeri informate pentru mesele de prânz și gustările lor, asigurându-se astfel că aceștia primesc energia și nutrienții de care au nevoie pentru a crește și a se dezvolta într-un mod sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...
Indiferent dacă este mic sau...