Cât de mult poți lua în greutate în timpul sarcinii: Calculator trimestrial
Data publicării:
Este normal să îngrași câteva kilograme în timpul sarcinii, dar este important să nu exagerezi, pentru bunăstarea ta și a bebelușului tău. Calculați câte kilograme puteți câștiga în timpul sarcinii, trimestru cu trimestru, în funcție de greutatea inițială.

Multe viitoare mame se tem de creșterea excesivă în greutate în timpul sarcinii. Într-o sarcină normală, ar trebui să se câștige în medie 11-12 kg, cu o creștere minimă în primul trimestru (aproximativ 500 de grame pe lună) și mai mare pe măsură ce se apropie nașterea.

În general, creșterea în greutate ar trebui să fie distribuită după cum urmează:

- Greutatea copilului: aproximativ 3,5 kg.

- Placenta si lichidul amniotic: 1,3 kg.

- Creșterea uterului și a țesutului mamar: 1,2 kg.

- Volumul sanguin și retenția de lichide în țesuturi: 1,2 kg.

- Acumulare de grăsime: aproximativ 4 kg.

Cât de mult pot lua în greutate în timpul sarcinii? Să aflăm

Cu același IMC (indicele de masă corporală), o femeie de 1,75 m poate câștiga de două ori mai mult în greutate decât o femeie de 1,50 m.

Acestea sunt cele patru categorii principale la începutul sarcinii, ca  greutate minimă și maximă (în funcție de înălțime) în diferite  etapele sarcinii.

1. Subponderal (IMC până la 18,5)

Un IMC mai mic de 18 înainte de sarcină indică o greutate insuficientă, astfel încât marja viitoarei mame pentru creșterea în greutate este mai mare. Puteți crește până la 18 kg fără ca aceasta să fie o problemă.

Creșterea în greutate, însă, trebuie să aibă loc întotdeauna în condiții sănătoase și întotdeauna sub controlul medicului ginecolog care vă urmărește sarcina.

- Creștere în trimestrul I: 0,5-2 kg.

- Creștere în al 2-lea și al 3-lea trimestru: 0,44-0,58 kg pe săptămână

- Câștig total: 12,5-18 kg

2. Greutate normală (IMC 18,5 până la 24,9)

Acesta este intervalul standard de greutate de pornire, cel care corespunde unei greutăți normale. În acest caz, creșterea în greutate ar trebui să fie între 11,5 și 16 kg.

- Creștere în trimestrul I: 0,5-2 kg.

- Creștere în trimestrul 2 și 3: 0,35-0,50 kg pe săptămână.

- Câștig total: 11,5-16 kg.

3. Excesul de greutate (IMC de la 25 la 29,9)

Dacă IMC-ul tău inițial este în acest interval, ar trebui să acordați mai multă atenție creșterii în greutate. 

- Creștere în trimestrul I: 0,5-2 kg.

- Creștere în trimestrul 2 și 3: 0,23-0,33 kg pe săptămână

- Câștig total: 7-11,5 kg.

4. Obezitate (IMC peste 30)

Acesta este intervalul de pornire al IMC care trebuie urmărit cel mai mult și unde creșterea în greutate ar trebui să fie cea mai limitată. În mod ideal, viitoarea mamă obeză nu ar trebui să câștige mai mult de 6 kg pe parcursul sarcinii. 

- Creștere în trimestrul I: 0,5-2 kg.

- Creștere în trimestrul 2 și 3: 0,17-0,27 kg pe săptămână.

- Câștig total: 5,9 kg

Creșterea în greutate într-o sarcină gemelară

Dacă aștepți gemeni, probabil te întrebi dacă poți câștiga de două ori mai mult decât într-o sarcină normală sau dacă va trebui să mănânci mai mult.

Într-o sarcină gemelară poți câștiga aproape dublu în greutate față de o singură sarcină. La urma urmei, există doi fetuși, două placente și mai mult lichid amniotic.

Nu va trebui să mâncați de două ori mai mult, dar cu siguranță va trebui să creșteți aportul de unele substanțe nutritive, să consumați mai multe proteine ​​și să vă creșteți aportul caloric zilnic cu aproximativ 300 de calorii.

Atenţie! Acestea sunt date foarte generale: nu uitați să ascultați întotdeauna medicul dumneavoastră.

De asemenea, după toate probabilitățile, medicul dumneavoastră vă va crește doza de suplimente și micronutrienți, cum ar fi acid folic și fier, printre altele.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: dieta  greutate sarcina  indice corporal 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel