Ce să faci când copilul nu vrea să mestece: Evită deficitul nutrițional aplicând aceste metode
Data publicării:
În acest articol vă vom spune cum să acționați dacă copilul dumneavoastră nu dorește să mestece pentru a evita un deficit nutrițional și pentru a obține o adaptare progresivă care să rezolve problema.

Mestecatul este o abilitate care se dobândește în primele etape ale vieții. De obicei, bebelușii pot începe să mănânce alimente mari sau groase la vârsta de 8 sau 9 luni, chiar dacă dinții lor nu sunt încă pe deplin dezvoltați. Pe de altă parte, nu este recomandabil să amânați prea mult introducerea de solide în ghid, deoarece acest lucru ar putea prelungi procesul de învățare a mestecatului.

Este important ca copiii să dezvolte devreme obiceiul de a sta la masă cu alți membri ai familiei. Treptat vă veți familiariza cu alimentele și cu caracteristicile organoleptice ale acestuia, ceea ce va preveni respingerea lui în viitor. Acest lucru va asigura că dieta este cât mai variată și echilibrată posibil.

2. Fotografie... (pexels-helena-lopes-4409276-1_37692700.jpg)

Foto: Helena Lopes/ Pexels

Ce să faci dacă copilul nu vrea să mestece?

Se poate ca, după doi ani de viață, copilul să nu mai vrea sa mestece. În acest caz, cel mai bun lucru de făcut este să creșteți treptat consistența piureurilor, astfel încât să copilul să găsească găsiți treptat bucăți mici, cu care să fie ușor de lucrat la început, forțând copilul să sporească efortul depus pe măsură ce bucățile de alimente solide vor deveni tot mai consistente.

În același timp, pot fi introduse bucăți mici de mâncare care se dizolvă ușor în gură. Tăițeii bine gătiți, fructele prăjite sau biscuiții înmuiați în lapte sunt alegeri bune.

ATENȚIE: nu este indicat să abuzezi de aceste alimente în dieta ta. Multe dintre ele au în interior o cantitate mare de zaharuri simple, elemente care s-au dovedit a fi dăunătoare sănătății pe termen mediu.

4. Fotografie... (pexels-helena-lopes-4409296_38082600.jpg)

Foto: Karolina Grabowska/ Pexels

Următorul pas este să începeți să oferiți mâncarea pasată cu o furculiță, precum cartofii fierți, pentru a crește ulterior dimensiunea bucăților. Un exemplu de alimente care ar putea fi introduse în această perioadă sunt orezul cu sos, carnea tocată, chiftelele și tocănița. Toate aceste preparate sunt ușor de mestecat.

Unii copii mai mari refuză să mestece

Este posibil ca și copiii de peste doi ani să aibă o problemă cu mestecatul, refuzând să facă acest act. Poate exista și o dificultate neurologică care impiedică o alimentație adecvată.

În acest caz, este mai convenabil să pregătiți mai multe tipuri de legume moi, fierte, precum și bucăți de fructe sau brânză. Omleta franțuzească poate fi, de asemenea, o opțiune bună de oferit. Toate aceste alimente sunt ușor de pasat în gură fără a mesteca intens. În plus, de obicei au destui nutrienți în interior.

Trebuie să optimizați dieta atunci când copiii nu vor să mestece

Bebelușii care refuză să mestece este o problemă relativ comună. Uneori acest lucru se întâmplă din cauza durerii cauzate de erupția primilor dinți. Cu toate acestea, există și afecțiuni în sistemul nervos central care pot întârzia procesul de a mesteca. Oricum ar fi, este necesar să se asigure un aport optim de nutrienți pentru a evita problemele de dezvoltare.

Rețineți că dacă după doi ani copilul refuză să mestece, poate fi necesar să consultați un specialist pentru a adopta cea mai potrivită soluție. 

Aceasta va efectua o serie de teste pentru a determina existența unei probleme psihologice care ar putea fi cauza acestui comportament. În acest caz, se va propune o soluție pe termen mediu cu ajutorul experților în farmacologie sau în comportament.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel