Copii pretențioși: trucul expertului pentru a-i încuraja să încerce noi arome
Data publicării:
„Doctor Mel” este cea care a împărtășit recent un sfat pe TikTok pentru a depăși dificultățile celor mici care încearcă alimente noi. Secretul? O abordare hotărât jucăușă.

A face copiii să mănânce o dietă variată, sănătoasă și echilibrată nu este niciodată o sarcină ușoară. Dulciurile și alimentele ultraprocesate sunt de fapt alternative mult mai gustoase la fructe și legume, care ar trebui să reprezinte în schimb baza oricărei diete echilibrate, mai ales în timpul creșterii.

Ca să nu mai vorbim de faptul că – așa cum a demonstrat recent un studiu britanic – mulți copii par să fie pretențioși la mâncare prin natura lor, având în vedere că cauzele selectivității lor alimentare par să se afle în propriile gene.

Din fericire, însă, nu doar ADN-ul modelează preferințele indivizilor: obișnuirea și abordarea noilor arome poate ajuta copilul să-și lărgească orizonturile gastronomice.

Din acest motiv, un medic foarte activ pe rețelele de socializare – unde este cunoscută drept „Doctor Mel” – a împărtășit un sfat deosebit pe TikTok care ar putea ajuta părinții să-și îmbunătățească alimentația copiilor.

În videoclipul, preluat și de ziarul The Mirror, medicul britanic a subliniat cum publicitatea și piața foarte agresivă a distribuitorilor de alimente industriale foarte procesate (care au tot interesul să dezvolte un fel de dependență de produsele lor),  fac în zilele noastre ca copii să aprecieze din ce în ce mai puțin alimentele mai sănătoase.

Potrivit medicului, de fapt, odată ce copiii s-au obișnuit cu gustul alimentelor procesate, este foarte greu să-i faci să accepte alimente mai puțin gustoase (cel puțin pentru palatul „imatur” al unui copil) dar mult mai hrănitoare.

Pentru a ocoli acest obstacol uriaș, „Doctorul Mel” a împărtășit, așadar, un sfat interesant sutelor de părinți care o urmăresc: încurajează copiii să exploreze mâncarea în mod creativ.

2. Foto: Free... (copii-pretentiosi-trucul-expertului-pentru-a-i-incuraja-sa-incerce-noi-arome-2_21926500.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Adesea, a explicat medicul, reticența copiilor de a mânca fructe și legume este legată de faptul că acestea sunt adesea alimente noi și necunoscute.

Pentru a depăși această barieră, s-a hotărât odată să încerce cu fiul său o metodă care să-i stârnească curiozitatea, sugerându-i să manipuleze un ardei - un ingredient deloc iubit de copii - fără a-l obliga să-l mănânce.

Rezultatele sunt uimitoare


Datorită acestui truc simplu, copilul a petrecut mai mult de o oră tăind ardeii în bucăți mici și, în cele din urmă, a cerut să-i gătească pentru a putea gusta. Din acel moment, copilul a început să vadă ardeii într-un mod pozitiv.

„Deși încă nu mănâncă în cantități mari, le acceptă de bunăvoie când le găsește în farfurie, considerându-le parte din alimentația lui”, a explicat medicul.

Reacțiile publicului

Videoclipul „Doctor Mel” a primit sute de aprecieri și comentarii, mulți părinți manifestând un mare entuziasm față de strategia inițială adoptată de a-și determina copilul să mănânce mai multe legume.

Unii au sugerat, de asemenea, metode și experiențe alternative, cum ar fi ascunderea legumelor tăiate mărunt în sosuri de paste, în timp ce alții au subliniat modul în care implicarea copiilor în pregătirea meselor îi poate ajuta să se bucure mai mult de ceea ce mănâncă.

@drsmandm How to help fussy eater… any suggestions #help #fussyeater #ultraprocessed #healthy #parenting#CapCut ♬ original sound - drsMandM



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Foto: Freepik@freepik

Vârsta de la care poți fi prietenul copilului tău. Psiholog Daniela Gavankar: Până atunci nu!

pixel