De ce apar poftele în timpul sarcinii? Un articol util pentru viitorii tătici
Data publicării:
În imaginația colectivă este un mit tipic pentru aproape toate femeile însărcinate, iar articolul de mai jos ar putea fi extrem de util pentru viitorii tătici care se văd nevoiți să caute în miez de noapte vreun aliment ciudat cerut de viitoarea mămică sub îndemnul ”Mi-e poftă. Du-te și adu-mi!”

Așadar, dragi tătici, poftele chiar există și sunt celebre în lumea gravidelor. După cum știm, ele se manifestă ca o  dorință bruscă de  alimente anume și specifice, uneori chiar combinate într-un mod bizar.

Un impuls care ne determină pe noi femeile să căutăm alimente bogate în grăsimi, zaharuri și carbohidrați și care trebuie să fie satisfăcut imediat.

În general apelează la alimente nesănătoase sau mai puțin obișnuite, sau foarte gustoase: chipsuri, ciocolată, murături, hamsii, fructe de pădure, smântână. Într-adevăr, este dificil, dar nu imposibil, să trăiești o poftă irezistibilă de spanac. Aproape toate femeile le experimentează în timpul sarcinii, în special în primul trimestru, dar pot dura nouă luni.

Dar dacă poftele nu sunt satisfăcute? 

Legenda spune că bebelușul se va naște cu un semn pe piele, mai mult sau mai puțin mare, care amintește de hrana după care mama a tânjit.

Dar există vreun fundament al adevărului? De fapt nu: nu  există nicio legătură  sau fundament științific care să lege semnele de naștere ale mamei de apariția petelor pe copilul nenăscut, care sunt simple angioame; în ceea ce privește forma, de foarte multe ori ochiul vede ceea ce vrea să vadă și practic nu este nimic în neregulă cu el. Dar întrebarea rămâne:

De ce apar poftele în timpul sarcinii?

Din păcate pentru gravide și din fericire pentru tătici trebuie să fim cinstiți și să clarificăm imediat că sunt foarte puține certitudini despre pofta de sarcina.

Este încă un subiect dezbătut și subiectul multor teorii. Ipotezele care au fost formulate până acum se concentrează în principal pe doi factori:

- Hormonal: în timpul sarcinii, variațiile hormonale experimentate sunt frecvente și foarte intense, și au consecințe variate asupra întregului organism al femeii. De fapt, creșterea producției de estrogen poate avea consecințe asupra simțului gustului și mirosului: de aceea, deseori, avem poftă de alimente care nu ne-au plăcut niciodată.

În mod similar, pofta poate fi un sonerie de alarmă ușoară, dar utilă: ar putea fi un semnal pe care organismul ni-l trimite pentru a ne avertiza cu privire la necesarul caloric crescut.

- Psihologic: sarcina este o perioadă plină de bucurie și tandrețe, dar și de disconfort minor și stres emoțional. Pofta și atacurile de foame pot fi deci interpretate și ca o nevoie, o cerere de atenție din partea femeii, într-o perioadă unică, dar complexă, în care este nevoie de tot sprijinul posibil. O perioadă în care limitările nu sunt puține și, uneori, trebuie acordată o mică plăcere.

Poftele pot include în unele cazuri (din fericire rare) și produse nealimentare, precum săpunul, cărbunele, argila, pământul dar și gheața și carnea crudă. Este aproape de la sine înțeles că aceste pofte nu trebuie să fie satisfăcute, dar trebuie totuși să încercăm să înțelegem de ce apar.

Ar mai putea fi o cauză de natură emoțională, dar fără vreo certitudine: nevoia femeii de a profita de situația ei de gravidă și de a-l face pe soț să fie mai grijuliu la ceea ce își dorește ea. În termeni simpliști se moai poate numi: moft.

În general, se crede că pofta se datorează dezechilibrului hormonal, dar ar putea indica și deficit de fier sau deficiențe alimentare. În orice caz, dragi tătici, mai bine să nu riscați și ori de câte ori sună alarma de poftă, încercați să o satisfaceți cu drag.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: cuplu  gravida  pofte in sarcina 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel